Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Εκλογικές Τάσεις #4 από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογικές Τάσεις #4 από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς οι Εκλογικές Τάσεις #4, η τρίτη έκδοση της περιοδικής ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών. 

Η ανάλυση καλύπτει την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου (19/3) έως και το τέλος Μαΐου (28/5/2020), στην ουσία δηλαδή περιλαμβάνει το σύνολο των ερευνών που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ισχύος μέτρων αποστασιοποίησης (social distancing) και του δραστικού περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και των μετακινήσεων των πολιτών (lockdown). 

Εκτός των συνήθων δεικτών που παρακολουθούνται, στην 4η έκδοση των Εκλογικών Τάσεων υπάρχει και μια συνοπτική παρουσίαση των δημοσκοπικών τάσεων της κοινής γνώμης σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και μια ενδεικτική παρουσίαση των στάσεων των πολιτών έναντι του covid19 και των συνεπειών του.

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η ανάλυση είναι τα εξής :

  • Και στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, τα έντονα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας που εύλογα κυριάρχησαν έστρεψαν τους πολίτες στις «οικείες» πολιτικές δυνάμεις και τους συσπείρωσαν γύρω από την εκάστοτε ηγεσία τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κυβερνητικών κομμάτων σε δημοσκοπικό επίπεδο.

  • Η αυξημένη αποδοχή και στήριξη προς την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι ισοβαρής, καθώς προκύπτει περισσότερο από την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, για την οποία είχε εξάλλου και τη στήριξη του συνόλου της αντιπολίτευσης, και λιγότερο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

  • Παράλληλα με το κυβερνών κόμμα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, παρουσιάζουν μια εικόνα σταθερότητας ή και μικρής βελτίωσης σε ορισμένους δείκτες, γεγονός που είναι ενδεικτικό του ότι οι πολίτες επιβράβευσαν τη στάση και τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Η «δεύτερη φάση» της πανδημίας, στην οποία πλέον κυριαρχούν τα ζητήματα της οικονομίας και η διαχείριση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών που αναμένονται, θα αποδειχθεί κρίσιμη.

  • Κατά μία έννοια, η πανδημία «μηδένισε» το πολιτικό «κοντέρ», καθώς άλλαξε τελείως τις προτεραιότητες και τη δημόσια συζήτηση σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν. Από τη συζήτηση για το μοντέλο της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας, που αποτελούσε το κύριο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης την περίοδο πριν την πανδημία και υπήρξε το διακύβευμα των εκλογών του 2019,  η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μίας μεγάλων διαστάσεων κρίση, της οποίας η αποτροπή και η αντιμετώπιση γίνεται πλέον το κεντρικό ζητούμενο.

  • Τόσο η κυβέρνηση – με τους χειρισμούς που θα επιλέξει και τα μέτρα που θα λάβει – όσο και η αντιπολίτευση με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, θα κριθούν πλέον από τους πολίτες στο πεδίο αυτό.

Ολόκληρη η τέταρτη έκδοση της περιοδικής ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL