Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κώστας Δουζίνας: Σώματα χωρίς δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Δουζίνας: Σώματα χωρίς δικαιοσύνη

1. Τη Δευτέρα το πρωί, στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, η «λευκή» Έμι Κούπερ τηλεφώνησε την αστυνομία και κατήγγειλε ότι ένας αφροαμερικανός την απειλούσε. Ο άντρας μαγνητοσκόπησε την κλήση στο τηλέφωνό του. Ήταν σ’ ένα μέρος του πάρκου που πηγαίνουν οι birdwatchers, οι παρατηρητές πουλιών, και απλά της ζήτησε να δέσει τον σκύλο με το λουρί όπως επιβάλλεται στο συγκεκριμένο σημείο. Η Κούπερ προειδοποιεί τον άνδρα ότι «θα καταγγείλει ότι ένας αφροαμερικανός απειλεί τη ζωή της».

Η περιττή αναφορά στο χρώμα του άνδρα μας θυμίζει την παλιά ρατσιστική προκατάληψη ότι οι «λευκές» γυναίκες κινδυνεύουν από τους «μαύρους».

2. Τη Δευτέρα το απόγευμα, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, ο Τζορτζ Φλόυντ ένας 46χρονος «μαύρος» σταμάτησε να αναπνέει όταν η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε ένα τηλεφώνημα που θυμίζει εκείνο της Κούπερ. Αυτή τη φορά ένας καταστηματάρχης καταγγέλλει έναν άνδρα που ίσως προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει πλαστό λογαριασμό. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Φλόυντ και του έβαλαν χειροπέδες χωρίς αντίσταση. Το βίντεο του κινητού δείχνει μετά έναν «λευκό» αστυνομικό να γονατίζει πάνω στο λαιμό του Φλόυντ για επτά λεπτά, παρά τις φωνές των παραβρισκόμενων ότι κινδυνεύει η ζωή του. Ο Φλόυντ λέει επανειλημμένα, «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και μετά «θα πεθάνω». Αυτά ήταν τα λόγια και του Έρικ Γκάρνερ που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη το 2014. Όταν ο αξιωματικός έβγαλε το γόνατό του, ο Φλόυντ ήταν νεκρός.

3. Το βίντεο του θανάτου του Φλόυντ προκαλεί τρόμο, αλλά όχι έκπληξη. Είναι βάρβαρο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Δείχνει κάτι που γίνεται συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά μέσο όρο 220 μαύροι σκοτώνονται κάθε χρόνο από την αστυνομία. Η αστυνόμευση και η επιβίωση στις ΗΠΑ ακολουθεί την φυλή και την τάξη.

4. Στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν 55 θάνατοι για κάθε 100.000 άτομα στα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας, σε σύγκριση με 25 στις πλουσιότερες περιοχές. Έχουμε 55 θανάτους για κάθε 100.000 στα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας, μόλις 25 στις πλουσιότερες περιοχές. Οι «μαύροι» άνδρες έχουν πάνω από τέσσερις φορές πιθανότητα να πεθάνουν από το COVID-19 σε σύγκριση με τους «λευκούς». Το 95% των θυμάτων γιατρών και 61% των νοσοκόμων και υγειονομικών υπαλλήλων ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν τους προστάτευσε, αλλά προστατεύει μέχρι τέλους τον σύμβουλό του που του πρότεινε την «ανοσία της αγέλης» και μετά παραβίασε τους κανονισμούς που ο ίδιος νομοθέτησε. Η επιβίωση στην Βρετανία ακολουθεί την φυλή και την τάξη.

5. Ο ρατσισμός, η φτώχεια, η ανισότητα σκοτώνουν. Το ξέρουμε και στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε, να χειροκροτούμε τους «ήρωες» και τους «μάρτυρες», να εξοργιζόμαστε με αυτά που γίνονται αλλού. Η πανδημία μας έμαθε πως μόνο μια συλλογική απάντηση στην ανισότητα και τον ρατσισμό σώζει. Ας μην χάσουμε την μοναδική αυτή ευκαιρία.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCostasDouzinasOfficial%2Fposts%2F3024580900961096&width=500
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL