Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συζητώντας για λεφτόδεντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζητώντας για λεφτόδεντρα

Του Σχολαστικού

Λοιπόν, υπάρχουν δύο πράγματα σε σχέση με την οικονομική κρίση της πανδημίας. Το ένα είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Το άλλο είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς τα δύο σχέδια να τα βάλει δίπλα-δίπλα, να τα συγκρίνει και να τα αξιολογήσει.

Μπορεί όμως να δει τις αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων απέναντι στο ένα και απέναντι στο άλλο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προτείνει ανεύθυνα χρηματοδοτήσεις που κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα.

Επειδή όμως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ προσεκτικό στην κοστολόγησή του και επειδή είναι ακριβώς στον μέσον όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η κυβέρνηση δεν μπαίνει πολύ ευχάριστα στη συζήτηση.

Προτιμά να υπενθυμίζει πόσο ανεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο λαϊκιστής, που υποσχέθηκε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ψήφισε Mνημόνιο κ.λπ. κ.λπ. Και να αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ αντί για την πρόταση.

Ο Σταϊκούρας, ας πούμε, έκανε έναν λογαριασμό λίγο αλχημιστικό και φούσκωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει την ανευθυνότητά του.

Αλλά αυτά τα κόλπα δεν έχουν συνήθως καλή κατάληξη, γιατί μετά βγαίνει ο Τσακαλώτος και του τα εξηγεί σε ταληράκια και μετά ο Σταϊκούρας κατηγορεί τον Τσακαλώτο για οξφορδιανή αλαζονεία.

Εκεί καταντήσαμε. Τόσο κόπο κάναμε να στήσουμε έναν πραγματικά άξεστο ΣΥΡΙΖΑ, που να αποστρέφεται τους καλούς τρόπους και να μισεί την αριστεία, για να βγαίνουν οι αντίπαλοί μας να μας κατηγορούν για οξφορδιανή αλαζονεία. Τέλος πάντων.

Ευτυχώς που δεν υπάρχει κανένα κανάλι να ασχοληθεί με όλα αυτά και έτσι δεν τα μαθαίνει κανένας.

Είναι λίγο δημιουργική πάντως η λογιστική του Σταϊκούρα.

Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει πάρει μέτρα 8,5 δισ. και όταν τα ανακοινώνει, τα κάνει να ακούγονται σαν 24.

Προσθέτει διάφορες αναβολές πληρωμών που θα τις εισπράξει αργότερα, διάφορα ποσά που δανείζει τις επιχειρήσεις και θα τα ξαναπάρει πίσω και από πάνω βάζει και 6 δισ. ως «προστιθέμενη αξία στην οικονομία» και τσουπ, γίνονται 24.

Υπάρχει, βέβαια, μια σημαντική λεπτομέρεια. Όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι θωράκιση της οικονομίας. Ενώ όταν προτείνει μέτρα 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι λαϊκισμός και λεφτόδεντρο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος έχει δίκιο: Αυτός που προτείνει να στηριχτεί η ζήτηση για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ύφεση όπως γίνεται στην Ευρώπη; Ή αυτός που μπροστά στην κρίση κόβει τους μισθούς 20%;

Ας δούμε τι λέει ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ:

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο που να μας διδάσκει ότι οικονομίες βαριά δοκιμασμένες από πολέμους, κρίσεις, καταστροφές, μπορούν να κάνουν restart χωρίς την παρουσία του κράτους, την αξιοποίηση δημόσιων πόρων και την εφαρμογή επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών...».

Και αυτός δεν είναι κανένας λεφτόδεντρος. Ούτε κανένας ανεύθυνος λαϊκιστής του 2015.

Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών:

«Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε τις οικονομικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση, οι οποίες κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση...».

Οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν είναι τίποτα μαδούροι, όπως είπαμε, όταν τοποθετούνται απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, επισημαίνουν διάφορα πράγματα: ότι οι τράπεζες, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν δίνουν πιστώσεις και ζητάνε το 20% του δανείου μίζα.

Και ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια κρατική τράπεζα για να καλύψει τις ανάγκες σε ρευστότητα και να μην κοροϊδευόμαστε.

Ότι η κυβέρνηση τους έχει κρεμάσει στο θέμα των ενοικίων.

Ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Ότι, με αυτά που έχουν ανακοινωθεί, θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας.

Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πολύ σωστά τη μείωση προκαταβολής φόρου, την οποία η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για το μέλλον και βλέπουμε.

Και σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας, που η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει φωνή να ακουστεί.

Από τέτοια πράγματα λοιπόν φαίνεται πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος τα μέτρα της κυβέρνησης και πώς κρίνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όχι από διάφορες εξυπνάδες για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το '15, την ώρα που οι σημερινοί κυβερνητικοί φωνάζανε βάστα, Σόιμπλε και Γερούν, γερά.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL