Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας / "Σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας / "Σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο"

«Αυτός ο λαός μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα. Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος. Όπως έμεινε όρθιος μέσα στην πανδημία. Με αλληλεγγύη, συμπόνια και συλλογικότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το Ζάππειο δίνοντας το στίγμα των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την παρουσία εκπροσώπων της αγοράς και της εργασίας και με τις απαραίτητες αποστάσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». «Ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της δημόσιας Υγείας, του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Δίκαιη ανταμοιβή στις θυσίες με πράξεις, όχι με λόγια

Το πρόγραμμα, που προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις ύψους 13,4 δισ. ευρώ, αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες προκειμένου να στηριχθούν άμεσα η πραγματική οικονομία, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. Με χρηματοδότηση προερχόμενη από το «μαξιλάρι», το πρόγραμμα SURE, αναπροσανατολισμό πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και νέα έκδοση ομολόγων.

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την αδράνεια και την εμμονή, όπως είπε, της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι δίκαιη η ανταμοιβή όσων θυσίασαν οι πολίτες στο lockdown και όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα. «Όχι με λόγια. Αλλά με πράξεις. Όχι με λιβανίσματα. Αλλά με έμπρακτη στήριξη. Όχι με προπαγάνδα. Αλλά με την αλήθεια».

Να μην γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση

«Είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο ακόμα μια γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσυφοι» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε όλοι μαζί «να αλλάξουμε τη μέχρι σήμερα προδιαγεγραμμένη πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας, να αποτρέψουμε τη βαθιά ύφεση και την ανεργία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Η κυβέρνηση απομακρύνεται από την πανευρωπαϊκή συζήτηση

Αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη, η οποία αφορά τους τρόπους στήριξης της ζήτησης, «με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης». Η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόνισε, απομακρύνεται εντελώς από την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας πως αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σ’ αυτό το πλαίσιο. «Όχι από αφέλεια ή από άγνοια, αλλά για να μην διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, στο περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία και την οικονομία» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται για να κάνει τον μάντη κακών χωρίς να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα δύσκολα που έρχονται, «αλλά μοιραία να περιμένουμε αυτή η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της μεγαλύτερης ύφεσης στην Ε.Ε. να πέσει στα κεφάλια ενός ταλαιπωρημένου λαού».

Πιο νεοφιλελεύθεροι κι από τον Φρίντμαν...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μάλιστα ακόμα και στον «πατριάρχη» του νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν και την πρόταση που έμεινε γνωστή ως «λεφτά από το ελικόπτερο», επισημαίνοντας ότι ακόμα και ο πατέρας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας θεωρούσε ότι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το φάσμα μιας τέτοιας καθίζησης, πρέπει να δράσεις άμεσα ακόμα και ανορθόδοξα.

Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, την εργασία και στα νοικοκυριά, ο Αλ. Τσίπρας συμπύκνωσε σε τρεις τίτλους την εικόνα στην πραγματική οικονομία: «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ένα «τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας».

Τόνωση της ζήτησης

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως κεντρική ιδέα του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είναι η τόνωση της ζήτησης και η στήριξη της εργασίας, καθώς και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες λέγοντάς τους απλώς ότι έχουμε καπιταλισμό και κόψτε τον λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε σήμερα να τους αποκαλούμε ‘μπαταχτσήδες’ και τις επιχειρήσεις τους ‘ζόμπι’» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στήριξη της εργασίας

Πρώτος άξονας του προγράμματος είναι η στήριξη της εργασίας και όχι η αναστολή της, κάνοντας διάκριση σε τρία είδη επιχειρήσεων και ανάλογων παρεμβάσεων (αναλυτικά στις επόμενες σελίδες). «Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν πριν την πανδημία» διευκρίνισε. «Αν δεν θέλουμε την εφαρμογή στην οικονομία της λεγόμενης ‘ανοσίας αγέλης’, δηλαδή την επιβίωση μόνο των ισχυρών επιχειρήσεων, πρέπει να ενισχύσουμε αποφασιστικά τη ρευστότητά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε.

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Κεντρική πρόταση του προγράμματος είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που αφορά όσους «παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης». Άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑμεΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης

Στον δεύτερο άξονα της στήριξης των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα ενισχύσει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα «γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού» με στόχο τη δωρεάν μετακίνηση 3 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ στην εστίαση τόνισε πως είναι απαραίτητη η μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή 6% του ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL