Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Χ. Kαφαντάρη: Αλλού πάει η Ευρώπη, αλλού η Ελλάδα για τη Βιοποικιλότητα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Kαφαντάρη: Αλλού πάει η Ευρώπη, αλλού η Ελλάδα για τη Βιοποικιλότητα (Video)

Συμφωνούμε όλοι ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο τουρισμός. Ειδικά στην πατρίδα μας ο τουρισμός στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια βοήθησε πάρα πολύ. Φτάσαμε δε, να καλύπτει και το 25% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.https://www.youtube.com/embed/0eTQWuk4bvU

Ο τουρισμός συνεισφέρει γενικότερα και κοινωνικά πρώτα απ’ όλα στην κατανόηση μεταξύ των λαών δεύτερον, στον διαπολιτισμικό διάλογο τρίτον, στην οικοδόμηση και της ευρωπαϊκής και της εθνικής ταυτότητας. Αντιμετωπίζει, όμως, σήμερα πραγματικά μεγάλες προκλήσεις. Κι όχι μόνο σήμερα, είναι μία διαδικασία χρονών. Μία από αυτές είναι και η κλιματική αλλαγή, η οποία τον απειλεί και κυρίως η διασφάλιση των οικοσυστημάτων με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Χρειάζεται, λοιπόν, ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Πρόσφατα δε, με την παγκόσμια πανδημία, που βιώνουμε, ο τουρισμός απειλείται και νομίζω ότι τα αποτελέσματά του είναι γνωστά. Δηλαδή, ο COVID 19 δημιουργεί και καινούργια δεδομένα και στο τουριστικό προϊόν.

Γι’ αυτόν τον λόγο και η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες, πρέπει να θωρακίσει αυτό το τουριστικό προϊόν. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό;

Δεν είναι μόνο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πανδημία, από την οποία όλοι ευχόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο να βγούμε γρήγορα. Είναι ότι απαιτείται γενικότερα μία συγκεκριμένη στρατηγική διασφάλισης, θωράκισης του τουριστικού προϊόντος, μία στρατηγική και μία πολιτική η οποία θα διασφαλίζει τον τουρισμό από όποιες απειλές, γιατί και για τη χώρα μας μπορεί αυτές να είναι γεωπολιτικές –και καταλαβαίνουμε- αλλά μπορεί να είναι –και είναι- και η κλιματική αλλαγή που όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει. Μπορεί να είναι και οι πανδημίες, όπως είναι αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα. Άρα, χρειάζεται μία στρατηγική, ένα συγκεκριμένο σχέδιο και, μάλιστα, σχέδιο τουρισμού τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο.

Αυτό το λέω, γιατί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το σύνθημα του Υπουργείου Τουρισμού ήταν τουρισμός τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο, τουρισμός πολλαπλών προορισμών, θεματικός τουρισμός. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2018 για τον θεματικό τουρισμό. Περιλαμβάνονταν όλες οι μορφές τουρισμού, από τον περιπατητικό, τον φυσιοδιφικό, τον γεωτουρισμό, τον ιατρικό, τον ιαματικό, τον καταδυτικό, που είναι και ο τίτλος του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα.

Πραγματικά, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε αυτήν τη λογική και να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική, η οποία θα εξασφαλίζει τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο το τουριστικό μας προϊόν. Δεν νομοθετούμε, όπως εσείς κάνετε με το εν λόγω νομοσχέδιο, δηλαδή αποσπασματικά και ευκαιριακά. Έχουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία όμως πρέπει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ένα απ’ αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι και η πλούσια βιοποικιλότητά της, ο φυσικός της πλούτος. Και μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα για τη βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται στην πορεία διασφάλισης, αποκατάστασης οικοσυστημάτων, διατήρησης και περαιτέρω εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας. Έχει αποφασίσει πριν από δύο ημέρες μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, με συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένη χρηματοδότηση 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τη δεκαετία 2020-2030.

Στην πατρίδα μας, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Αλλού πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλού πάει η Ελλάδα με αυτήν την Κυβέρνηση την οποία έχει σήμερα. Έχουμε τον περιβαλλοντικό νόμο, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε. Έχουμε, συνέχεια και τον εν λόγω νόμο για τον τουρισμό, ο οποίος είναι και αυτός στην ίδια κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση της βιοποικιλότητας, αλλά ένα ακόμα χτύπημα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Πραγματικά, χαρακτηρίζαμε αυτό το νομοσχέδιο σαν μία προχειροδουλειά, μία εξυπηρέτηση μεγάλων τουριστικών συμφερόντων. Υπάρχουν αποσπασματικές και ευκαιριακές ρυθμίσεις που δεν δίνουν μία προοπτική στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Χρησιμοποιείται η πανδημία –που είναι υπαρκτή και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε αρνείται ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, και πάρθηκαν και πρέπει και τώρα να συνεχίσουμε- αλλά τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι μόνο γι’ αυτό το διάστημα.

Εδώ εισάγετε ρύθμιση για τον αιγιαλό και ουσιαστικά δεν αναφέρετε μέσα πότε λήγουν αυτά τα μέτρα, δηλαδή η επέκταση χρήσης του αιγιαλού από επιχειρήσεις, η δυσκολία της πρόσβασης του καθενός στη θάλασσα που είναι και συνταγματικό δικαίωμα. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι όπως κάνατε στα εργασιακά, που με ευκαιρία τον κορωνοϊό, ουσιαστικά αλλάξατε το εργατικό δίκαιο. Έχετε αυτήν ακριβώς τη λογική.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, ο Πρωθυπουργός προχθές έκανε εξαγγελίες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είπε και για τον τουρισμό. Εξήγγειλε κάποια μέτρα. Τα μέτρα, όμως, αυτά είναι ελάχιστα και δεν κινούνται στην κατεύθυνση που πρέπει για να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό. Μην ξεχνάμε ότι γύρω στις επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι υπάρχουν στον τομέα επισιτισμού και τουρισμού και αυτοί οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, δεν ξέρουμε αν από τον Σεπτέμβρη και μετά, θα είναι στο Ταμείο Ανεργίας και θα αμείβονται.

Τα μέτρα σας είναι μέχρι εκεί, πραγματικά ευκαιριακά, ενώ αντίθετα απαιτείτο, όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και υπήρχε το κονδύλι –γιατί, ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε και ένα απόθεμα σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που άφησε άδεια ταμεία- να δοθεί άμεσα μη επιστρεπτέα προκαταβολή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και στην τηλεόραση να δούμε και με μικρομεσαίους στον τουρισμό και όπου δει, το ίδιο θα ακούσουμε.

Εμάς μας ενδιαφέρει να μείνει η επιχείρηση, για να μπορέσουμε του χρόνου να δουλέψουμε όπως πρέπει. Φοβάμαι ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Προχειροδουλειά είπαμε.

Tο Υπουργείο Tουρισμού μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο εμφανίζεται ως ρυθμιστής του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. Δεν υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και οι Υπουργοί τους εδώ. Βλέπουμε το Υπουργείο Τουρισμού να ρυθμίζει τα πάντα.

Εγείρονται θέματα συνταγματικότητας σε σχέση με τα δασικά. Υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις και παραβίαση δασικών νόμων. Υπάρχουν θέματα για τη θαλάσσια χωροταξία, για τους αιγιαλούς, και μία σειρά θέματα τα οποία είναι σοβαρά, όπως είναι και το θέμα του πολιτισμού.

Δεν αναφέρεται πουθενά η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η Οδηγία για τα νερά, η κοινή αλιευτική πολιτική -εδώ αναφέρομαι και στον καταδυτικό τουρισμό- και δεν λάβατε υπόψη σας τις παρατηρήσεις των φορέων, οι οποίοι στη δεύτερη συνεδρίαση έθεσαν ζητήματα.

Είναι όμως σημαντική η απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία τι λέει για τις ρυθμίσεις που κάνετε για τον καταδυτικό τουρισμό, που ουσιαστικά την παραγκωνίζετε; Συμφωνείτε να έχουν τον πρώτο λόγο στην υποθαλάσσια αρχαιολογία οι ιδιώτες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, δημιούργησε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και έγιναν βήματα επίσκεψης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Εσείς όμως υποβαθμίζετε τον ρόλο του δημοσίου, έμμεσα υποβαθμίζεται την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κύριοι Υπουργοί, πώς να σας πιστέψουμε όταν λέγατε ότι οι τουρίστες που θα έρθουν θα ελέγχονται για τον ιό και αυτήν τη στιγμή λέτε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν δειγματοληπτικά;

Στα νησιά, κύριοι Υπουργοί και ο κύριος Πρωθυπουργός που είναι και νησιώτης, ανησυχούν οι κάτοικοι, ανησυχούν πάρα πολύ γι’ αυτό το πράγμα. Πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε, υπακούοντας στις εντολές του ΕΟΔΥ, της πολιτείας και ανησυχούν για το τι θα συμβεί αύριο, όταν δεν υπάρχουν και νοσοκομειακές δομές στα νησιά.

Ακούστηκε από πολλούς -και από συναδέλφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Επιτρέψτε μου να πω ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο, με τις αποσπασματικές ρυθμίσεις, τις ασαφείς, τις πρόχειρες, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει, δείχνει ότι έχει σχέδιο. Φοβάμαι ότι το σχέδιό σας είναι η εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η εξυπηρέτηση φίλων μέσα από φωτογραφικές διατάξεις και βέβαια η επικράτηση της λογικής που εξέφρασε και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησής σας: όποιος επιζήσει από την κρίση!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL