Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Κ. Σακελλαροπούλου / Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Κ. Σακελλαροπούλου: Οι ανισότητες θα διογκωθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Κ. Σακελλαροπούλου / Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Κ. Σακελλαροπούλου: Οι ανισότητες θα διογκωθούν

Την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αλ. Τσίπρας στο φως των δυσμενών προβλέψεων για την ύφεση που φέρνει η πανδημία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τον κίνδυνο διόγκωσης των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία, την εργασία, την κοινωνία και τη λειτουργία των θεσμών, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισημαίνει τη συμβολή τής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού αλλά και στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη. Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη, καθώς ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε μάλιστα τον φόβο ότι οι ανισότητες θα διογκωθούν, κάτι που θα έχει, όπως είπε, ιδιαίτερες επιπτώσεις στη χώρα μας, που βγήκε έπειτα από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. «Οι επιπτώσεις τώρα θα είναι δύσκολες τόσο στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε».

Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμα πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «ανεπαρκή και καθυστερημένα», επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης. Ιδίως στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, όπως η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, «που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, το αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά και έγκαιρα τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η ρευστότητα. Τέλος, επισήμανε με θετικό τρόπο την ανάδειξη εκ μέρους της Προέδρου «καίριων προβληματισμών πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων». «Είναι πολύ κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας» είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Σακελλαροπούλου: Υπέρβαση για το κοινωνικό σύνολο

«Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα κι αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Κι εσείς όμως, από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλατε ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» πρόσθεσε. Αναφερόμενη στην «καινούργια και σημαντική πρόκληση», τόνισε πως οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό «και βέβαια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης -«οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας» είπε-, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και τάση και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, που είναι η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι πράγματι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, «πέρα από την οικονομία και τον τουρισμό», να ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σ’ αυτή τη φάση και να μπορέσουμε και πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, κι αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL