Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μπα, στο 13% θα φτάσει η ύφεση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπα, στο 13% θα φτάσει η ύφεση;

Αλήθεια, θα φτάσει η ύφεση 13%; Και το παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών;

Πρόκειται σίγουρα για ισχυρή προσπάθεια επαφής με την πραγματικότητα από πλευράς του αξιότιμου κύριου καθηγητή. Γεννά όμως μερικές βάσιμες απορίες. Και πολλή διάθεση για κακιούλες...

Διότι ο αξιότιμος κύριος Σταϊκούρας, όταν τον Φεβρουάριο είχε σκάσει ο κορωνοϊός, αλλά όχι ακόμα στην Ελλάδα, είχε εκτιμήσει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακόψει ρυθμό ανάπτυξης και, από το 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του, θα πάει στο 0% έως 1,4% ανάπτυξη. Στη συνέχεια, τις ημέρες της έναρξης του lockdown, o κύριος υπουργός εκτίμησε πως θα υπάρξει ύφεση 1%-3%. Και με βάση αυτήν την υποεκτίμηση των επιπτώσεων ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα γνωστά μέτρα με το 800άρι, το ΤΕΠΙΧ και την «επιστρεπτέα».

Την ίδια εποχή, ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ύφεση 2,9% για κάθε μήνα που χάνεται για τουρισμό και εστίαση. Και μαζί όλες οι παγκοσμίου μεγέθους τράπεζες που αποτελούν τους "βασικούς διαπραγματευτές" του ελληνικού χρέους, που υποστήριζαν σε εκθέσεις τους ύφεση 15% με 19% στην Ελλάδα - και ορισμένες περισσότερο.

Όταν η Κομισιόν ανέβασε την εκτίμησή της στο 9%, τότε ο κύριος Σταϊκούρας άρχισε να «συνέρχεται» και υποστήριξε ότι η ύφεση θα φτάσει στο 4% μέχρι 7% το adverse (κακό) σενάριο. Τότε μάλλον κάποιος του ψιθύρισε ότι όσο πιο χαμηλά εκτιμά την ύφεση τόσο πιο λίγα λεφτά θα πάρει η χώρα από την Ε.Ε. και... έφτασε στο 9%!

Και χθες ξαφνικά ανένηψε και είδε όραμα για ύφεση 13%, μια και οι φωνές για μεγάλες επιδοτήσεις από τους κομματικούς φίλους επιχειρηματίες άρχισαν να αγριεύουν.

Τώρα τι άλλαξε ως προς τα μέτρα από την κήρυξη του lockdown μέχρι σήμερα και η εκτίμηση του καθηγητή υπουργού από το πλην 1% έφτασε στο 13% μόνο ίσως ο ίδιος μπορεί να το εξηγήσει...

ΥΓ.: Για τις ανακοινώσεις για τον τουρισμό, την εστίαση κ.λπ., ο σχολιασμός αύριο. Τώρα γιατί τις φύλαξε για τώρα η κυβέρνηση επίσης είναι ένα αίνιγμα. Γιατί για την ύφεση έπαιζαν την κολοκυθιά. Όμως ήξεραν από 15 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα, ότι ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα και εστίαση θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου. Τι περίμεναν; (Αυτό για όσους δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «εμπροσθοβαρές πακέτο οικονομικών μέτρων»...)

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL