Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Αλ. Τσίπρας: "Το μεγαλύτερο φιάσκο Προκαταρκτικής από συστάσεως του ελληνικού κράτους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Το μεγαλύτερο φιάσκο Προκαταρκτικής από συστάσεως του ελληνικού κράτους"

"Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και τη Δικαιοσύνη" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην Ξένη Δημητρίου, για την οποία η Ν.Δ. σιώπησε

Τους εγκατέλειψαν όλα τα κόμματα και σήμερα οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι οι μόνοι που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αυτή είναι η κατάληξη της Προκαταρκτικής Επιτροπής, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα φιάσκο πάνω στο φιάσκο. Το μεγαλύτερο φιάσκο Προκαταρκτικής Επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους, είπε εμφατικά.

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τη συστηματική επίθεση της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Σκέρτσου και το «εν εξελίξει πραξικόπημα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

«Φάρσα και τραγωδία»

«Θα είναι και τραγωδία και φάρσα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Προκαταρκτική και πρόσθεσε: «Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις».

«Πολιτική υποταγή Κ. Μητσοτάκη στον Α. Σαμαρά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι και πάλι κρύφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα. Αναγκάζεται να κάνει το χατίρι στον Α. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον Α. Σαμαρά» είπε και συνέχισε εμφατικά:

«Πόσες φορές να δηλώσει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του; Δεν το αντέχει ούτε ο ίδιος. Μάλιστα, μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί στην Επιτροπή, δεν τον βλέπω να εμφανίζεται ξανά και να μιλάει για το θέμα στη Βουλή, γιατί δεν μιλάμε πια μόνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά και για το μεγαλύτερο φιάσκο Προανακριτικής Επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Σιωπή Ν.Δ. για Ξ. Δημητρίου

Ο Αλ. Τσίπρας στόχευσε ευθέως τη Ν.Δ. χωρίς να αναφερθεί στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταγγέλλοντας την προσπάθεια αντιπερισπασμού και την «απόπειρα μετατροπής του σκανδάλου σε σκευωρία». «Δεν λέτε κουβέντα για όσα κατέθεσε η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Για το πώς, με το θεσμικό της κύρος και την επιστημονική της επάρκεια, έριξε φως σε όλα όσα είχαν συμβεί στη θητεία της. Στις συκοφαντίες και στις κατασκευασμένες διαστρεβλώσεις. Η τέως εισαγγελέας που αποδεικνύει ότι σε αυτό το τόπο υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και τη Δικαιοσύνη. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Πολλές φορές βαδίζοντας έναν δρόμο μοναχικό. Αλλά πάντα βαδίζοντάς τον με πυξίδα τις αξίες τους».

Στόχος ο έλεγχος της Δικαιοσύνης

Το διακύβευμα για τη Ν.Δ. είναι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και αυτό απέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τρία παραδείγματα.

Το πρώτο είναι η συμμετοχή ανώτατων δικαστικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που η Ν.Δ. φώναζε για την πρόσληψη συνταξιούχου δικαστικού στη θέση του επικεφαλής του νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού.

Το δεύτερο είναι η περίπτωση Σκέρτσου. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως εν θερμώ; Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις» αναρωτήθηκε χειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε:

«Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί. Και δικαίως. Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Το τρίτο είναι οι εξελίξεις στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «καταγγέλλεται πια ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού, μέσω της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι:

«Είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε». Σημείωσε δε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις της Ένωσης ήταν πρώτο θέμα στα δελτία, αλλά τώρα δεν συγκινούν τα κανάλια. «Πιάνουν τόπο τα 20 εκατ. που μοιράζετε δίχως λογοδοσία και δίχως διαφάνεια στα ΜΜΕ» σχολίασε.

Δ. Κουτσούμπας: Σίριαλ

Για «σίριαλ που προσφέρεται για μια ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές σας συγκλίσεις» έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία.

«Η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Novartis με ευθύνη όλων των πλευρών (Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΣΥΡΙΖΑ)» είπε και επέκρινε τα κόμματα που δεν στήριξαν την πρόταση του ΚΚΕ για εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη βάση.

Παραποίηση Πλεύρη κατήγγειλε ο Γ. Ραγκούσης

Ένα εύληπτο αφήγημα προσπάθησε να κατασκευάσει ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι ο πρ. αναπληρωτής υπουργός διοχέτευε δημοσιεύματα εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και φυσικών προσώπων και εν συνεχεία με αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία ήταν δικής του προέλευσης, διενεργούνταν προκαταρκτικές εξετάσεις και αυτές οι προκαταρκτικές εξετάσεις οδηγούσαν στη στοχοποίηση πολιτικών και φυσικών προσώπων». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο έκανε και για εισαγγελείς.

Αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον εισηγητή της Ν.Δ. και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Ο τελευταίος αποκάλυψε πως ο Θ. Πλεύρης δημοσιοποίησε παραποιημένο απόσπασμα της κατάθεσης της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Θ. Πλεύρη ο Ι. Αγγελής είπε στην Ξ. Δημητρίου ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Όμως ο Γ. Ραγκούσης απαίτησε να δημοσιοποιήσει ολόκληρο το απόσπασμα της κατάθεσης της Ξ. Δημητρίου, όπου αποκαλύφθηκε ότι η πρ. ανώτατη εισαγγελέας ρώτησε τον Ι. Αγγελή «παιδί μου, έχεις στοιχεία γι’ αυτά που λες;» και εκείνος απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία!

Χαρτί Ν.Δ. υπέρ Novartis...

Τον Νίκο Παππά επεχείρησε να βάλει «στο κάδρο» ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος χαρακτηρίζοντας «ντίλερ» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όσα λέτε αποτελούν την καλύτερη νομιμοποιητική βάση για τη Novartis προκειμένου να αρνηθεί να αποζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο, προειδοποίησε ο Γ. Ραγκούσης.

Κεγκέρογλου κατά ΣΥΡΙΖΑ

Την πολιτική στόχευση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκάλυψε ο Βασίλης Κεγκέρογλου δείχνοντας τους «λαϊκιστές και το αυτοαποκαλούμενο αντιμνημονιακό μπλοκ, που αντέδρασε λυσσαλέα το 2010 και μετά στις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις βιώσιμες λύσεις που προώθησε το ΠΑΣΟΚ. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι τα Μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση την ανάγκη Μνημονίων.

Κ. Βελόπουλος: Αποδείξεις έχετε;

«Κυνηγάτε τον Παπαγγελόπουλο, έναν υπέργηρο άνθρωπο. Να τον φάμε όλοι μαζί. Αποδείξεις έχετε; Πήρε κάποια λεφτά; Έκανε κάτι; Ποια είναι η σκευωρία, για να καταλάβω και εγώ; Ότι ήθελε να βάλει τον Σαμαρά φυλακή; Σοβαρά μιλάμε τώρα; Το πιστεύετε εδώ κάποιοι; Ή να βάλει τον Άδωνι; Αν το έκανε, αποδείξτε το» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΜέΡΑ25: Διασάλευση της διάκρισης εξουσιών

«Είναι αδιανόητο η Βουλή να λειτουργεί σαν δικαστικό σώμα, ενώ είναι καθαρά νομοθετικό όργανο» υπογράμμισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα δηλώνοντας ότι το κόμμα της «θα απόσχει από τη διαδικασία αρνούμενο να λάβει μέρος στην για ακόμη μία φορά επιχειρούμενη διασάλευση της διάκρισης των εξουσιών».

Δ. Τζανακόπουλος: Ανήθικο στήσιμο

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων ή κάποια πολιτική σκοπιμότητα, αλλά έχουμε να κάνουμε με ‘στήσιμο’, το οποίο ξεδιπλώνεται με τρόπο ανήθικο, αδίστακτο , αντικοινοβουλευτικό, αντισυνταγματικό και απόλυτα κυνικό» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Ξεκινά με μια πρόταση προκαταρκτικής εξέτασης που δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, συνεχίζεται με τον αποκλεισμό του Παύλου Πολάκη και τον δικό μου από την Επιτροπή σε μια κίνηση απόλυτης θεσμικής εκτροπής, ακολουθεί η θεσμικά, νομικά, και δικονομικά απίστευτη επιχείρηση αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, μια μεθόδευση που ευτυχώς εμπόδισε ο Άρειος Πάγος αναδεικνύοντας το μέγεθος της παρανομίας σας».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «όλα αυτά έγιναν με μοναδικό στόχο την κατατρομοκράτηση εισαγγελικών λειτουργών και μαρτύρων σε συνέχεια της επιχείρησης κατατρομοκράτησης που είχατε εξαπολύσει όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση».

Συνήγορος Σαμαρά ο Λοβέρδος

Υπερασπιστή στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου βρήκε ο Αντώνης Σαμαράς. «Είναι ντροπή να συγκρίνετε τα νταραβέρια του Μαξίμου επί Τσίπρα με την πρωθυπουργία Σαμαρά. Είναι πρόκληση και θράσος. Ούτε για συμφωνητικά, ούτε για συναντήσεις, ούτε για εκβιασμούς μπορείτε να κατηγορήσετε τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ποτέ δεν έγιναν. Συναντήσεις, χρήματα και εκβιασμοί αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της συμμορίας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Προαναγγελία του Σπ. Λάππα

Προσφυγή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Πώς πληροφορήθηκαν τα απόρρητα οι 30 βουλευτές που υπογράφουν; Θα ζητήσουμε να διερευνήσει πως διέρρευσαν τα πρακτικά σε ιδιώτες

Η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου για την Novartis «δεν ήταν απλώς ένα φιάσκο, ήταν ένας κατήφορος, μια αποτυχία πλήρης και αυτό πάτε να περισώσετε» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επισημαίνοντας ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στηρίζουν την επέκταση των κατηγοριών στα απόρρητα πρακτικά της Προκαταρκτικής, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της.

«Πώς πληροφορήθηκαν οι 30 βουλευτές που υπογράφουν την παρούσα αίτηση τα απόρρητα και μυστικά πρακτικά της δικογραφίας που εξετάζει η Επιτροπή;» αναρωτήθηκε προαναγγέλλοντας προσφυγή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο Σπ. Λάππας σημείωσε ότι όλες οι καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου έγιναν με καθυστέρηση και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. «Κανένα φιάσκο, πολιτικό ή νομικό, δεν διορθώνεται με ένα καινούργιο φιάσκο. Κανένα! Και θα μείνετε πολύ εκτεθειμένοι. Θα τα δείτε και στην Ποινική Δικαιοσύνη. Να μην μιλήσω για τις δεκάδες των ακυροτήτων της ποινικής διαδικασίας» προειδοποίησε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL