Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Η επικαιροποίηση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" προ των πυλών / Αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για τους πολλούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επικαιροποίηση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" προ των πυλών / Αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για τους πολλούς

Με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι", πιθανότατα την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει για τα καλά στη νέα φάση μετά το πάγωμα που έφεραν η πανδημία και το lockdown. Με τη συνέντευξή του στην "Α" της Κυριακής, η οποία συζητήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τους βασικούς άξονες.

Επικαιροποίηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης που επιτείνει η "αδράνεια σκοπιμότητας" του Κ. Μητσοτάκη, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτοί δίαυλοι και αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, εργαζόμενοι, η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι νέοι αποτελούν τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να εκφράσει με στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για τις ανάγκες των πολλών. Αυτό που περιέγραψε ως το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Εξάλλου, το "Μένουμε Όρθιοι"... Vol.2 θα περιγράφει τους όρους αυτής της νέας κοινωνικής συμμαχίας.

Εσωστρέφεια τέλος

Και βέβαια, η επανεκκίνηση των διαδικασιών ανασυγκρότησης και διεύρυνσης. "Τέλος η εσωστρέφεια" θα μπορούσε να είναι η ερμηνεία του μηνύματος που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του. "Το κόμμα δεν είναι μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων" είπε, μεταξύ άλλων, βάζοντας στοπ σε συμπεριφορές, τοποθετήσεις και αντιλήψεις που μπορούν να "κάνουν μεγάλη ζημιά με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ".

Σημειώνεται ότι ο καύσωνας αναμένεται σήμερα να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο, όπου η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέμβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Μετασχηματισμός, όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις

Στο μεταξύ, την ανάγκη να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η ΔΗΜ.ΑΡ. λέγοντας όχι στις "άγονες αντιπαραθέσεις που ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια και προβάλλουν στην κοινωνία μια απαράδεκτη εικόνα διχασμού, ιδιαίτερα επιζήμια για το κοινό μας εγχείρημα". Ασκείται ωστόσο κριτική σε σχέση με το ότι έμεινε πίσω το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. "Εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει η ΔΗΜ.ΑΡ., ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συνεχίζει να προωθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και στη μεσαία τάξη. "Να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε στα νέα πολιτικά επίδικα. Με τρόπο όμως που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου" σημειώνει.

Τονίζεται παράλληλα η ανάγκη τεκμηριωμένης, ρεαλιστικής και οραματικής αντιπολίτευσης. "Μόνο έτσι θα πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες σε ποσοστά ευρύτερα και του 32% ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα" σημειώνει επισημαίνοντας τον κίνδυνο συρρίκνωσης των ποσοστών "με αρνητικές συνέπειες για την ίδια την κοινωνία".

Ως προς την εσωτερική συζήτηση, η ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνει πως ο γόνιμος διάλογος με επιχειρήματα είναι η πεμπτουσία της εσωκομματικής δημοκρατίας. "Δεν μας αφορούν, όμως, όπως δεν αφορούν και τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οι μάχες χαρακωμάτων, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο" επισημαίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL