Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Χρεοκοπία for SURE
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρεοκοπία for SURE

 Το Δημόσιο δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του; Αυτό είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας. Και η εσπευσμένη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μείωση μισθών στο Δημόσιο» πετάει την μπάλα αράουτ και δεν απαντά στο τρομακτικό γεγονός τής χρεοκοπίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη χρεοκοπία συνηγορούν και τα στοιχεία: μείωση κατά 17,2% των εσόδων του Απριλίου, βέβαιη η κατάρρευση τον Μάιο. Άρα, τον Ιούλιο θα κορυφωθεί το οικονομικό δράμα στο δημόσιο ταμείο. Και τον Αύγουστο θα οξυνθεί το οικονομικό πρόβλημα, όταν θα διαπιστωθεί αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες πληρωμές τους προς το κράτος με τη λήξη τής περιόδου αναστολής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τα κοινοτικά χρήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει πέσει ούτε ευρώ από τις Βρυξέλλες. Το δε πρόγραμμα SURE, που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως φάρμακο για «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», είναι μόλις 1,4 δισ. (και με μόχλευση 2,5 δισ.). Δεν φτάνει ούτε για "ζήτω", όχι για να πληρωθούν οι μισθοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Άσε που δεν προβλέπεται καμία εκταμίευση έως το φθινόπωρο, αφού στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση της κατάρτισής του θα γίνει τον Ιούλιο. Πολύ λίγο, πολύ αργά λοιπόν.

Την ίδια ώρα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποκλείεται από κάθε ενίσχυση και χρηματοδότηση είτε από τις τράπεζες, που συνεχίζουν να ζητούν υποθήκες, είτε από τα κυβερνητικά προγράμματα, που μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα ειδικά για να αποκλείουν τους μικρομεσαίους («ζόμπι» τους λένε στη Ν.Δ.) και να χρηματοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αχ αυτή η μεσαία τάξη, που πίστεψε στη Ν.Δ. και στο ενδιαφέρον του Μητσοτάκη και του Άδωνι...

Και η εργασία; Ο δεύτερος πυλώνας της μεσαίας τάξης θα βιώσει την ανεργία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τη μείωση μισθών της τάξης του 20% έως 25% μέσω της εκ περιτροπής εργασίας και την πληρωμή μειωμένου μισθού από το SURE.

Εδώ είναι κουκιά μετρημένα, δεν χωρούν ιδεολογικές προσεγγίσεις για το με ποιους θα πας και το ποιους θ’ αφήσεις. Τη νίκη στις εκλογές θα δώσει (πάλι) η μεσαία τάξη!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL