Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αλ. Τσίπρας: Ανοσία αγέλης το σχέδιο της Ν.Δ. στην οικονομία – Η στήριξη των εργαζομένων ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ανοσία αγέλης το σχέδιο της Ν.Δ. στην οικονομία – Η στήριξη των εργαζομένων ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε σε "μισή εργασία και μισό μισθό άρα και μισή ζωή. Με φοβίζει επίσης η θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασία χωρίς να μπουν κανόνες".

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το μαξιλάρι ασφάλειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της εργασίας. Φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε γενικευμένα λουκέτα στην αγορά αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να μην το αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

"Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που μίλησα κατά την επίσκεψή μου στο κέντρο της Αθήνας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια τους ενώ κατοχυρώνεται σιγά σιγά κατώτατος μισθός στα 533 ευρώ είναι πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό που θεσμοθετήσαμε εμείς που ήταν 650 που μας ασκούσαν κριτική ότι δεν ήταν αρκετός."

Ανοσία αγέλης στην οικονομία το σχέδιο της Ν.Δ. να επιβιώσουν οι ισχυροί και όσοι δεν μπορούν θα κλείσουν και θα αναλάβουν οι ισχυροί.

Ιδιαίτερα ο χώρος της εστίασης αλλά και όσοι ασχολούνται με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Σε όλο τον κόσμο και εδώ δόθηκε προτεραιότητα στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά η διαφορά είναι ότι σε άλλες χώρες επιδότησαν την εργασία και όχι την ανεργία όπως εδώ.

Η Δανία έδωσε το 70% άλλες το 80% του μισθολογικού κόστους προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθεί και η προσφορά και η ζήτηση. Και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες να έχουν χρήματα να ξοδέψουν.

"Η κρίση εδώ θεωρήθηκε ευκαιρία να κατοχυρωθούν ιδέες παλιές"

Η κρίση εδώ θεωρήθηκε ως ευκαιρία για να κατοχυρωθούν ντε φάκτο ιδέες που είχαν και πριν. Όπως η εκ περιτροπής εργασία υπήρχε ή οι ιδέες για την Τράπεζα εργαζομένων «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους ήταν παλιές ιδέες του ΣΕΒ και άλλων.

Εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη νέα γενιά "Φοβάμαι ότι θα μιλάμε για μια ολόκληρη χαμένη γενιά. Τουλάχιστον δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο σε αυτούς τους νέους ανθρώπους.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια πρώτη παρουσίαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη στήριξη της αγοράς, του τουρισμού και της κοινωνίας. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο Μένουμε Όρθιοι 2 ενώ προανήγγειλε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ΔΕΘ.

"Στόχος μας να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και μέσα από αυτή την προστασία θα επέρθει και η στήριξη της οικονομίας" ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια εχθρική στάση προς τη νέα γενιά. Η υπουργός Παιδείας επαναφέρει παρωχημένες αντιλήψεις όπως τη βάση του 10, ή εν μέσω πανδημίας εισαγάγει κάτι που θα μιεώσει τους εισακτέους. Επίσης, με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ εμείς τον είχαμε μειώσει. Θέλει να επιβάλει την ηλικία των 17 για την εισαγωγή στα ΕΠΑΛ. Αν η κυβέρνηση αισθάνεται την αλαζονεία της δημοσκοπικής της επιτυχίας, και νομίζει ότι της δίνει την δυνατότητα να κάνει τα πάντα πέρα από την θέληση της νέας γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, πιστεύω ότι θα την πατήσει. Και άλλες κυβερνήσεις πιο ισχυρές την πάτησαν. Έχω και προσωπική εμπειρία, προέρχομαι από ένα τέτοιο κίνημα, και τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν".

Αν η κυβέρνηση επιβάλει μέτρα σε σύγκρουση με τη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα θα "την πατήσει". Πολλές κυβερνήσεις πιο ισχυρές έχουν αποτύχει στο παρελθόν σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μπορεί η ζωή να υπόκειται στους νόμους της αγοράς

Απαντώντας στην τοποθέτηση νέου νοσηλευτή, είπε ότι η κρίση ανέδειξε τις τεράστιες ανεπάρκειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Είπε ακόμη: "Όλοι οι θιασώτες των αγορών, της ιδιωτικής υγείας, παιδείας κλπ, διαπίστωσαν ότι για να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των συγγενών τους θα έπρεπε να καταφύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κρίση πρέπει να μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορούν τα πάντα, η ζωή η ίδια να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Θα πρέπει να ξαναστήσουμε σε υγιή βάση τα αγαθά για τη ζωή μας. Η υγεία η παιδεία δεν μπορούν να προσφέρονται μόνο σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν".

https://twitter.com/atsipras/status/1262495330534375426?ref_src=twsrc^tfw

Συνεχίζοντας είπε ότι τα συστήματα υγείας είναι αποδυναμωμένα σε όλη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι "εμείς δώσαμε μάχες με την τρόικα και πετύχαμε κάποια πράγματα: δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ενώ επαναφέραμε το ένα προς ένα στις προσλήψεις. Παρά τις 19.000 προσλήψεις που κάναμε, οι κενές οργανικές θέσεις είναι ακόμη 30.000. Η κυβέρνηση, ενώ ακύρωσε 1250 προσλήσεις που είχαμε εξαγγείλει και ενώ είχε ακυρώσει τον σχεδιασμό τον δικό μας για 10.000 προσλήψεις, κάνει τα λιγότερα και περιορίζεται σε 4000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, εκ των οποίων 950 γιατροί και τους οποίους δεν έχουμε δει".

Είπε ότι είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε τεστ για τον κορονοιό και προτελευταίοι στις έκτακτες δαπάνες. Δεν τα είδαμε αυτά πουθενά, ενώ είδαμε τον ΣΚΑΙ να προβάλλει ότι είμαστε πρώτοι σε τέστ ανά κρούσμα και κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό. Μετά την κρίση, συνέχισε, καταλαβαίνει η κοινωνία πόσο σημαντικές είναι οι δαπάνες για τα δημόσια αγαθά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το προβάλλει στο επόμενο διάστημα.

Μέτρα στήριξης του τουρισμού

Αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι σε αυτό τον τομέα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, και γι' αυτό στην Ελλάδα η ύφεση θα έχει μεγαλύτερο βάθος. Είπε ακόμη: "Δεν βλέπω να υπάρχει σχεδιασμός και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Ο στόχος από τους ανθρώπους του κλάδου είναι να φθάσουμε το 25% του τζίρου της κίνησης. Κάποιοι θεωρούν ότι κι αυτός είναι μεγαλεπήβολος στόχος. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης μέσα από τρεις πτυχές.

Η πρώτη είναι η στήριξη της εργασίας μέσω της επιδότησης κατά 100% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Η δεύτερη είναι η ένταξη της πλειονότητας στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, ώστε να μπορούν να ανοίξουν. Η τρίτη είναι ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που συνολικά είναι το 10%, με στήριξη από το κράτος. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που θα καταθέσουμε για τον τουρισμό. Έτσι προστατεύεται και η επιχειρηματικότητα, και η εργασία".

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο τωρινό άνοιγμα των σχολείων, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του ήταν αντίθετο μ' αυτήν την επιλογή: "Τα σχολεία θα ανοίξουν για 4 εβδομάδες. Παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο δίχως λόγο. Το θέμα δεν είναι αν τα νέα παιδιά θα κολλήσουν - που στην συντρηπτική πλειονότητα το περνούν ελαφριά - αλλά ο κίνδυνος να το μεταφέρουν σε πρόσωπα που είναι πιο ευάλωτα". Αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά ζητήματα είπε: "Η άμεση διδασκαλία μέσα στην τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ψηφιακή διδασκαλία. Είναι ένα αναγκαίο κακό. Ωστόσο πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα σπουδών, ώστε κάποια από την ύλη να διδαχθεί κανονικά. Η κυβέρνηση άργησε να ορίσει την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα επίπεδα της καταστολής που έχουν ανέβει όχι μόνο εξαιτίας την καραντίνα και τις πλατείας θυμίζοντας ότι πολύ νωρίτερα είχαμε την βία εναντίον του Δ. Ινδαρέ που ζήτησε να εφαρμοστεί το αυτονόητο δημοκρατικό του δικαίωμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δεν μπορεί η Δημοκρατία και τα Δικαιώματα να μπαίνουν σε καραντίνα.

https://twitter.com/atsipras/status/1262504585526226951?ref_src=twsrc^tfw

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL