Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Όταν μεταχειρίζεσαι τη διαφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν μεταχειρίζεσαι τη διαφωνία

Διαφωνία, πολυφωνία, αμφιβολία, αντιπρόταση. Η εμπάθεια βρίσκεται σε άλλη πλατφόρμα, σε άλλο επίπεδο. Δεν σχετίζεται με την αποκλίνουσα ή τη διαφορετική άποψη, αλλά την προφασίζεται. Η εμπάθεια χρησιμοποιεί τη διαφωνία για να εκφραστεί. Πού οφείλεται η παραλλαγή; Άγνωστο. Υπάρχει βέβαια και ένα ενδιάμεσο επίπεδο: να διακηρύττει κανείς τη διαφωνία.

Το χειρότερο: να τη μεταχειρίζεται. Όχι να βαθαίνει την επιχειρηματολογία και να πολεμάει για την άποψή του (που είναι τίμιο), αλλά να κραυγάζει ότι έχει διαφορετική άποψη. Λόγοι αυτοπροβολής, λόγοι αυτοσυντήρησης, εσωδιαπραγμάτευσης πολύ συχνά γίνονται τα οχήματα για να διαρρηγνύει κανείς ιμάτια και κομματικές στολές.

Πάντα μέσα στα κόμματα της Αριστεράς, μετά από μια αποτυχία, που οφείλεται και σε υπαρκτές αδυναμίες, απέφευγαν να γίνει κριτική συζήτηση. Προσπερνούσαν την ανάγκη με το επιχείρημα μιας επερχόμενης επείγουσας («κρίσιμης» την ονόμαζαν) νέας μάχης (π.χ. συνδικαλιστικού, εργασιακού, πολιτικού χαρακτήρα) η οποία δεν άφηνε περιθώρια για αναστοχασμό, αναθεώρηση, εντοπισμό του λάθους. Επίσης, συζήτηση δεν γίνονταν για να μηΝ μπει το (εκάστοτε αριστερό) κόμμα σε εσωστρέφεια ή να «δώσει όπλα στους ταξικούς εχθρούς και τους ρεβιζιονιστές», όπως έλεγαν παλιότερα.

Οι σχέσεις σε ένα κόμμα, ιδίως με τις εθιμικές και πολιτικές παραδόσεις της αριστεράς, είναι πρωτίστως «ανθρώπινες», ενίοτε διατρέχονται από τα χαρακτηριστικά τής ντομπροσύνης, της φιλίας. Καμιά φορά όμως και της απέχθειας. Πάντα στα κόμματα της Αριστεράς αναπτύσσονταν εύνοιες, δίκτυα, υπήρχαν αποκλεισμοί, καχυποψίες.

Πολλές φορές το να μιλήσεις σε κάποιον θα εκλαμβάνονταν ως εχθρική στάση από τον εσωκομματικό αντίπαλό του. Έπρεπε να αποδεικνύεις ότι «δεν είσαι από τους άλλους». Γιατί; Μα γιατί συνήθως άνθρωποι κλειδαμπαρωμένοι στην κομματική καμαρίλα είναι ανασφαλείς, μεγεθύνουν το έλασσον, αλλά και με εκπληκτικό ταλέντο δεν παίρνουν χαμπάρι το μείζον. Δεν μιλώ για στελέχη πλήρους κομματικής απασχόλησης (πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά διαυγείς και έξυπνοι), αλλά γι’ αυτούς που το κόμμα είναι το προσωπικό τους οχυρό. Το οποίο αναπότρεπτα μετατρέπουν σε φέουδο.

Θυμάμαι πολλά ταλαντούχα και ανιδιοτελή (τότε) παιδιά που παράτησαν κόμμα και ένταξη, που στράφηκαν σε άλλες δραστηριότητες, αφοσιώθηκαν στο επάγγελμα, στις σπουδές, στην τέχνη κ.λπ.

Παιδιά που τα "βρόντηξαν", που αποσύρθηκαν, που αποφάσισαν να πάνε για μπάνιο αντί να πουλάνε την κομματική εφημερίδα στους λουόμενους (όπως γίνονταν τις δεκαετίες ’70 και ’80). Που επέλεξαν το ταβερνάκι από την πολύωρη, πληκτική συνεδρίαση. Που προτίμησαν την οικογένεια από την κατειλημμένη από κομματικό καθήκον αργία (σ.σ.: μετρήστε οι παλιοί πόσες φορές, Παρασκευή απόγευμα, Κυριακή πρωί, Χριστούγεννα, Πάσχα κ.λπ. τέθηκε κάποιο επείγον καθήκον. Μετρήστε πόσες φορές στη μακρά κομματική ζωή σας την επομένη κάποιας γιορτής έπρεπε να έχεις διεκπεραιώσει πολλά, γιατί «έχουμε κλείσει ημερομηνίες» - άρα γιορτή γιοκ. Αυτή η «ψύχωση του Δεκαπενταύγουστου», να έχεις απασχόληση γιορτινές μέρες, είναι το πιο αθώο δυσάρεστο χούι της κομματικής Αριστεράς).

Ο αντίπαλος, βέβαια, δεν έχει τέτοια προβλήματα. Εκατό χρόνια στην εξουσία, είναι περπατημένος. Μισεί μεν τον εσωκομματικό του ανταγωνιστή γιατί του τρώει δουλειές, αλλά επειδή είναι μπασμένος στα κόλπα και δικτυωμένος, θα πάρει κάτι, όπως θα πάρει κι ο ανταγωνιστής του.

Οι σχέσεις τους είναι διαμοιρασμού. Αλλά στην από δω πλευρά τι; Γιατί να φθείρουν μια συλλογική υπόθεση σημαντική με αλληλοφαγωμάρες; Στο κάτω - κάτω, κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της πολιτικής αξιοπρέπειας, ούτε της πίστης τού συντρόφου του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL