Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ακομπλεξάριστα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακομπλεξάριστα

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα ακούμε στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. να διατυπώνουν ακραίες θέσεις με ακραίο τρόπο. Κάποιοι, όπως ο Κ. Μπογδάνος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν βασίσει την πολιτική τους καριέρα στην ακροδεξιά πρόκληση και στον φθηνό εντυπωσιασμό, κάποιοι άλλοι όμως, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον κ. Άκη Σκέρτσο, που φιλοτεχνούσαν ένα πιο μετρημένο προφίλ, υποκύπτουν επίσης στη σαγήνη της νεοσυντηρητικής ρητορικής.

Δεν πρόκειται για τον συνήθη κυνισμό ούτε για την πατριαρχική ηθικολογία που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τη Δεξιά από την περίοδο του μακαρίτη του Αυλωνίτη με το "Πνεύμα και ηθική". Ξεφεύγει και από τη θρησκόληπτη αντίληψη Κεραμέως για την Παιδεία, ξεφεύγει από τους πελατειακούς εναγκαλισμούς με την Εκκλησία.

Στη Ν.Δ. έχουν αλλάξει πίστα, έχουν φύγει για τα καλά από τη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δεξιά και θυμίζουν όλο και πιο έντονα τη Δεξιά τύπου Τραμπ. Και το κάνουν ακομπλεξάριστα, ως κάτι πολύ φυσικό. Το βαφτίζουν "αντίσταση στην κορεκτίλα", όπου κορεκτίλα, πρακτικά, κάθε κατάκτηση του πολιτισμού από τον Διαφωτισμό και δώθε.

Υπάρχει κοινό γι’ αυτού του είδους τις τοποθετήσεις; Υπάρχει, εκφράζεται όλο και πιο ακομπλεξάριστα πια και έχει νομιμοποιηθεί και στον δημόσιο διάλογο, όχι μόνο από τις τοποθετήσεις πολιτικών, αλλά και με τη στοχοποίηση από τα μίντια οποιουδήποτε αντιδρά σε αυτή την κατρακύλα, η οποία συμπυκνώνεται στο σχήμα "όποιος κάνει κριτική στον φασίστα είναι χειρότερος επειδή επιχειρεί να τον φιμώσει".

Ποτέ άλλοτε, ούτε στις πιο σκοτεινές στιγμές, δεν συναντούσε κάποιος τόση εχθρότητα, τόσο μίσος, τόση χλεύη εναντίον του φτωχού, του αδύναμου, του διαφορετικού.

Η Alt Right, ως πιο μαχητική και συμπαγέστερη τάση, τείνει να αποκτήσει ιδεολογική ηγεμονία στην ιδεολογικά πλαδαρή Νέα Δημοκρατία υποστηριζόμενη από το τυφλωμένο από το αντιαριστερό μένος ακραίο Κέντρο, όπως εκφράζεται από διαμορφωτές της κοινής γνώμης στα πάλαι ποτέ "εναλλακτικά" και "λάιφ στάιλ" έντυπα.

Όμως η μετατόπιση του κυβερνώντος κόμματος σε υπερσυντηρητική κατεύθυνση δεν είναι θέμα πολιτικής γεωγραφίας και συναφών ανακατατάξεων, αλλά σοβαρή απειλή για την κοινωνία, τη δημοκρατία και την πρόοδο. Και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL