Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Τι είπε η Ξ. Δημητρίου για Ι. Αγγελή. Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου / Η Ξ. Δημητρίου για Ι. Αγγελή. Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου: Αναξιόπιστοι και γεμάτοι αντιφάσεις οι μάρτυρες της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι είπε η Ξ. Δημητρίου για Ι. Αγγελή. Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου / Η Ξ. Δημητρίου για Ι. Αγγελή. Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου: Αναξιόπιστοι και γεμάτοι αντιφάσεις οι μάρτυρες της Ν.Δ.

Την Τρίτη η Βουλή συζητά (και την Τετάρτη ψηφίζει) για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Παρότι δεν αποδείχθηκε τίποτε για εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis, η Ν.Δ., εκδικητικά κινούμενη, έφερε στην Προκαταρκτική μάρτυρες άσχετους με τη Novartis, που ισχυρίστηκαν ότι πιέστηκαν από τον πρ. αναπληρωτή υπουργό για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Και τώρα σπεύδει να νομιμοποιήσει την, σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, παράνομη ενέργεια της κλήσης μαρτύρων που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της Προκαταρκτικής, που είναι παρεμβάσεις σχετικές με τη Novartis.

Κανονικά και μόνο αυτή η εξέλιξη θα αρκούσε για να σταματήσει τις εργασίες της η Προκαταρκτική. Όμως η Ν.Δ. επιμένει στη δίωξη. Και επιμένει χωρίς να περιμένει να ακούσει τους μάρτυρες που προτείνουν η αντιπολίτευση και ο Δ. Παπαγγελόπουλος και στηριζόμενη σε «κουτσά άλογα», όπως αποδείχθηκε κατά την έξι ημερών κατάθεση της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Η Ξ. Δημητρίου ανέδειξε τις αντιφάσεις των μαρτύρων και την αναξιοπιστία τους, καθώς γνωρίζει και τους τέσσερις (Ιωάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνη) λόγω της εισαγγελικής τους ιδιότητας.

«Μεγάλο σκάνδαλο η Novartis” - στήριξη στους εισαγγελείς Διαφθοράς

Το βασικό που έκανε η πρ. ανώτατη εισαγγελέας ήταν να χαρακτηρίσει «μεγάλο σκάνδαλο το σκάνδαλο Novartis» και να υπερασπιστεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς: «Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν για να υπάρξει αποτέλεσμα στην υπόθεση αυτή πάρα τα εμπόδια και τις απειλές με μηνύσεις, αναφορές κ.λπ. Η Ελένη Τουλουπάκη έβλαψε την υγεία της με την υπόθεση αυτή» φέρεται να είπε.

Ομοίως στήριξε και τους προστατευόμενους μάρτυρες λέγοντας εμφατικά: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι κουκουλοφόροι».

«Όψιμα τα λένε»

Για τον Ι. Αγγελή και την Ελ. Ράικου η Ξ. Δημητρίου απέδειξε ότι επινόησαν τις καταγγελίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου έναν χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. «Όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής» φέρεται να είπε επισημαίνοντας ότι «δεν υπέβαλαν ούτε γραπτή ούτε προφορική αναφορά για ανάμειξη του πρώην υπουργού».

Εμπόδισε να έρθουν τα στοιχεία του FBI

Ειδικά για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τις αντιφάσεις του η Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι «προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα».

Υπογράμμισε ότι πήγε στη Βιέννη με προειλημμένη απόφαση να μην επιτρέψει να παραληφθούν πληροφορίες από το FBI που αφορούσαν εμπλοκή Έλληνα πολιτικού. Υπενθύμισε ότι έκανε «ριφιφί» στην Εισαγγελία Διαφθοράς αποσπώντας υλικό από τη δικογραφία («παράνομη ενέργεια» τη χαρακτήρισε) επικαλούμενος ψευδώς ότι εκτελούσε εντολές της.

Κατηγορηματικά διέψευσε ότι ο Ι. Αγγελής έμαθε από την ίδια για τον Ρασπούτιν που δήθεν εμπλέκεται στη Novartis. Και φυσικά υπενθύμισε ότι ο εν λόγω μάρτυρας θυμήθηκε τις καταγγελίες όταν έπαψε να είναι επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

«Βρέθηκαν λεφτά στον λογαριασμό της, δεν μπορούσε να μείνει»

Ειδικά για την πρ. εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Ράικου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis». Σημείωσε μάλιστα ότι αρνήθηκε να μιλήσει με το στέλεχος της Novartis που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο «Χίλτον» παρότι εκείνος είχε ζητήσει να μιλήσει μαζί της.

Αποκάλυψε ακόμη πως, όταν η Ελ. Ράικου έφυγε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ανασύρθηκαν πολλοί φάκελοι που δεν είχε διαβιβάσει στον ανακριτή. Μόνο η καταλογογράφησή τους «έπιανε 10 σελίδες» είπε. Επανέλαβε δε ότι «ακόμη και δύο μέρες πριν από την παραίτησή της σε επαφές και συζητήσεις που είχε μαζί μου συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε τη συνέχιση της θητείας της για μια ακόμη διετία ως βέβαιη».

Είπε ψέματα

Για τον Π. Αθανασίου η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε ότι επί τρία χρόνια (2014 - 2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για offshore και τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ., οι οποίες ήταν γνωστές στην Ελ. Ράικου. Δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και επειδή είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε σε συνάντηση εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία σχετικά με τα Panama Papers, ενώ αυτό δεν συνέβη.

Η Ξένη Δημητρίου για τον Π. Αθανασίου:

Στην ντουλάπα του γραφείου του «έκρυβε» τις δικογραφίες υπουργών της Ν.Δ.!

Συμπτώσεις: Και η Ελ. Ράικου εμπλέκεται σε απόκρυψη στοιχείων δικογραφίας

Φως στη σκοτεινή μεθόδευση της παραγραφής υποθέσεων που αφορούσαν και υπουργούς της Ν.Δ. έριξε η τ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με όσα αποκάλυψε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Όσα είπε έπληξαν την αξιοπιστία μαρτύρων κατηγορίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όπως του πρ. οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα που υποστήριξε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος τον ρωτούσε για υποθέσεις που χειριζόταν, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε ότι «έκρυβε» στο γραφείο του δικογραφίες που αφορούσαν υπουργούς της Ν.Δ. χωρίς να τις ερευνά -άγνωστο είναι αν ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον ρωτούσε για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, που φαίνεται ότι αράχνιαζαν, σύμφωνα με όσα είπε η Ξ. Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στην Εισαγγελία Διαφθοράς επί Ελένης Ράικου, καθώς συνάδελφός της ανακρίτρια την κατήγγειλε στον Άρειο Πάγο για απόκρυψη στοιχείων δικογραφίας. Σημειώνεται δε ότι μετά την αποχώρησή της από την Εισαγγελία Διαφθοράς ανασύρθηκαν πολλοί φάκελοι που δεν είχαν διαβιβαστεί: «Δέκα σελίδες έπιανε η καταγραφή τους» φέρεται να αποκάλυψε.

Ακόμη και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής σε αναφορά του την κατηγορεί ότι διατηρούσε πολλές δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς να προχωρά τον έλεγχο.

Σύμπτωση πρώτη: δύο βασικοί μάρτυρες της Ν.Δ. «διαχειρίζονταν» με τον ίδιο τρόπο σημαντικές δικογραφίες! Σύμπτωση δεύτερη: Και οι δύο θυμήθηκαν τις καταγγελίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου με καθυστέρηση 18 μηνών...

«Στο ίδιο δωμάτιο»

Ο τρόπος που ενεργούσε ο Π. Αθανασίου όταν ήταν οικονομικός εισαγγελέας είναι ενδεικτικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε στην Επιτροπή ότι κρατούσε τις υποθέσεις στην ντουλάπα του γραφείου του! Η πρ. ανώτατη εισαγγελέας φέρεται να κατέθεσε ότι τις είχε «δίπλα στο γραφείο του». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε λεπτομέρειες.

Ξένη Δημητρίου: Στο ίδιο δωμάτιο...

Γιάννης Ραγκούσης: Πού ήταν το γραφείο του.

Ξένη Δημητρίου: Ήταν το γραφείο του και υπήρχαν ντουλάπια.

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν ήταν σε άλλο δωμάτιο, δηλαδή;

Ξένη Δημητρίου: Όχι σε άλλο δωμάτιο, δίπλα...

Γιάννης Ραγκούσης: Δηλαδή μέσα εκεί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτή η δικογραφία.

Ξένη Δημητρίου: Γιατί λέει ότι στο ίδιο δωμάτιο ήταν και ο Γαληνός Μπρης. Ήταν, όμως, στην άλλη άκρη. Άλλα ντουλάπια είχε αυτός και άλλα ντουλάπια είχε ο Π. Αθανασίου.

Η συζήτηση Δημητρίου - Ραγκούση αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια δικογραφία σχετική με offshore εταιρείες, 10 δισεκατομμύρια, ενδεχόμενη εμπλοκή τριών πρώην υπουργών και πρώην βουλευτών της Ν.Δ., η οποία είχε μείνει αναξιοποίητη και χωρίς αριθμούς πρωτοκόλλου μέσα στο γραφείο του Π. Αθανασίου.

Η Ξ. Δημητρίου επιβεβαίωσε ότι «αυτή η δικογραφία βρέθηκε όταν ο Π. Αθανασίου αποχώρησε (από την Οικονομική Εισαγγελία) τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2017». Η μάρτυρας αποκάλυψε ότι τη δικογραφία βρήκε ο Γ. Μπρης, αναπληρωτής του Π. Αθανασίου.

«Τη βρήκε δίπλα στο ντουλάπι που ήταν στο γραφείο του Π. Αθανασίου, μια τεράστια δικογραφία» φέρεται να είπε η Ξ. Δημητρίου εξηγώντας ότι «ήταν πάρα πολλοί φάκελοι, που ήταν δεμένοι όλοι μαζί και υπήρχε ένα διαβιβαστικό του 2014 από την Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ελ. Ράικου προς τον οικονομικό εισαγγελέα. Του έστελνε αυτό το υλικό, που έδινε την εικόνα μιας δικογραφίας με την παραγγελία να επισυναφθεί στην τάδε δικογραφία και έδινε έναν αριθμό δικογραφίας».

Offshore και υπουργούς της Ν.Δ.

Τι περιλάμβανε η δικογραφία όταν ανοίχθηκε; «Άλλα αφορούσαν offshore εταιρείες, υπήρχε κάτι που αφορούσε τρεις βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι είχαν χρηματίσει και υπουργοί. Υπήρχε και μία αναφορά, η οποία ήταν αναφορά που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στην Ελ. Ράικου, ή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Δεν ξέρω πού, αλλά ήταν πρωτότυπη καταγγελία. Δεν είχε εξιχνιαστεί. Ήταν, νομίζω, ένα ή δύο φύλλα, δεν θυμάμαι ακριβώς. Δεν είχε εξιχνιαστεί, δεν είχε παραγγελθεί γι’ αυτήν Προκαταρκτική ή να έχει τεθεί στο αρχείο ή κάτι να έχει γίνει. Ήταν σαν να μην την είχε υποβάλει αυτός ο άνθρωπος που την είχε υποβάλει» φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου ο Π. Αθανασίου αναγνώρισε εγγράφως την ευθύνη για τη «χαμένη» δικογραφία, καθώς ενημερώθηκε από τον Γ. Μπρη και υπέγραψε σχετικό έγγραφο. «Ο Π. Αθανασίου πήγε στην Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και υπέγραψε του Γ. Μπρη ένα έγγραφο» φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου και συμπλήρωσε:

«Παραδεχόταν ότι αυτή η δικογραφία ήταν δική του, αυτό το πράγμα και ότι είχε παραμείνει εκεί εκ παραδρομής. Κάτι τέτοιο ήταν, δηλαδή. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Ο Γ. Μπρης ξέρει πολύ καλά αυτήν την ιστορία».

Ενδιαφέρον έχει το πώς αντέδρασε ο Π. Αθανασίου: έκανε μήνυση στη γραμματέα του! Την κατηγόρησε ότι εκείνη έφταιγε για τη «χαμένη» δικογραφία, παρότι είχε υπογράψει πως ήταν δική του ευθύνη και ότι συνέβη εκ παραδρομής!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL