Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΜΕΘ, λειτουργικές κλίνες... και αλχημείες αριθμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΘ, λειτουργικές κλίνες... και αλχημείες αριθμών

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιπαράθεση αριθμών σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ, τις υπάρχουσες και τις αναγκαίες, χωρίς ωστόσο να μας λέει κάποιος τι δυνατότητες έχουν σήμερα τα νοσοκομεία μας κτηριακά για να αναπτύξουν τις υπάρχουσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να προστεθούν νέες κλίνες στους χώρους των  ΜΕΘ ή να ενεργοποιηθούν υπάρχουσες κλίνες στις υπάρχουσες ΜΕΘ που για κάποιους λόγους δεν έχουν ενεργοποιηθεί ή κι ακόμη αν χρειάζεται να δημιουργηθούν σε κάποια νοσοκομεία νέοι χώροι ΜΕΘ με περισσότερες -από τις υπάρχουσες- κλίνες.

Τα πράγματα για όσους ζουν "από μέσα" τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι απλά, αλλά απαιτητικά από την (εκάστοτε) πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνακόλουθα την κυβέρνηση.

Είναι άλλο πράγμα οι κλίνες ΜΕΘ που πρέπει να αναπτυχθούν στον ενιαίο -όπως συμβαίνει παγκοσμίως- χώρο ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου εφόσον αντέχει χωροταξικά, εφόσον υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός, εφόσον υπάρχει το αναγκαίο, μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα αυτό που έγινε υπό την πίεση της πανδημίας, όπου δημιουργήθηκαν χώροι εντατικής νοσηλείας με τοποθέτηση κλινών και τον αναγκαίο εξοπλισμό σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, συρρικνώνοντας κλινικές και μειώνοντας τις κλίνες νοσηλείας τους που προορίζονταν για τους ασθενείς, όπως έγινε σε κάποια νοσοκομεία... Αυτοί οι χώροι δεν είναι χώροι ΜΕΘ κι αυτές οι κλίνες δεν είναι κλίνες ΜΕΘ, αλλά κλίνες εντατικής νοσηλείας που ενεργοποιούνται σε ειδικές πιεστικές συνθήκες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Χωρίς αριθμούς...

Πολλές φορές οι πρώην υπουργοί Υγείας Α. Ξανθός και Π. Πολάκης έχουν δώσει στοιχεία για τις ΜΕΘ στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως "αναπτύχθηκαν πάνω από 100 νέες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ καλύφθηκαν και τα κενά 190 οργανικών θέσεων γιατρών ΜΕΘ" που υπήρχαν εξαιτίας και του "παγώματος" των προσλήψεων από το 2010. Το ίδιο επανέλαβε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατο σημείωμά του.

Σήμερα, ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι νέοι γιατροί και νοσηλευτές/τριες προσελήφθησαν για τις ΜΕΘ, πόσες νέες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να αναπτυχθούν στα δημόσια νοσοκομεία και σε πόσα νοσοκομεία υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι ΜΕΘ που μπορούν να δεχθούν περισσότερες κλίνες.

Στη διαδικασία επιστροφής στην "κανονικότητα" της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων επιχειρείται να δειχθεί μια αύξηση κλινών ΜΕΘ χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν αυτές οι κλίνες αναπτύσσονται στον χώρο των ΜΕΘ ή απλά προσμετράνε ως κλίνες ΜΕΘ και τις κλίνες εντατικής νοσηλείας που αναπτύχθηκαν σε άλλους χώρους του νοσοκομείου για τις ενδεχόμενες ανάγκες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Πάτρα

Απ’ όσο γνωρίζω, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας αναπτύχθηκαν κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 σε χώρο που ήδη υπάρχει σχεδιασμένος για λειτουργία ΜΕΘ και απλά δεν είχε αναπτυχθεί λειτουργικά γιατί προορίζεται (και προοριζόταν από χρόνια) για την υποστήριξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της. Το 2008, με τον μεγάλο σεισμό της Πάτρας, από τον οποίο το Γ.Ν. Πατρών υπέστη κτηριακές βλάβες, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" αναπτύχθηκε και λειτούργησε σ’ αυτόν τον χώρο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Σ’ αυτόν τον χώρο αναπτύχθηκε η ΜΕΘ για την Covid-19.

Στο Γ.Ν. Πατρών "Άγιος Ανδρέας", αντίθετα, που διαθέτει ΜΕΘ και λειτουργεί με επτά κλίνες, αναπτύχθηκαν κλίνες εντατικής νοσηλείας για ασθενείς με Covid-19 σε τρεις θαλάμους κλινικής καταργώντας ταυτόχρονα τις κλίνες κοινής νοσηλείας ορθοπεδικών και ουρολογικών ασθενών και συρρικνώνοντας προσωρινά τη λειτουργία των κλινικών.

Σ’ αυτούς τους χώρους, δηλαδή σε θαλάμους κοινής νοσηλείας, ασφαλώς και δεν μπορεί να λειτουργεί ΜΕΘ, διότι θα είναι επισφαλής η νοσηλεία των ασθενών και απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Συνεπώς, αυτές οι κλίνες εντατικής νοσηλείας ΔΕΝ μπορούν να προσμετρηθούν και να αναφερθούν ως νέες κλίνες ΜΕΘ, διότι τότε θα επικρατήσει η "αλχημεία" των αριθμών και όχι η πραγματική κατάσταση λειτουργίας ΜΕΘ σε ενιαίο χώρο, όπως γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλα τα νοσοκομεία.

Διότι ένας χώρος για να λογίζεται ΜΕΘ, πρέπει να είναι ΕΝΙΑΙΟΣ, με δυνατότητα άμεσης επίβλεψης των ασθενών και να διαθέτει τόσο τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως ειδικές κλίνες, αναπνευστήρα ανά κλίνη, μόνιτορ παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών ανά ασθενή και πολλές αντλίες έγχυσης φαρμάκων, εγκατάσταση συστήματος αναρρόφησης εκκρίσεων ανά θέση ασθενή, καθώς και να διαθέτει επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που εφημερεύει πάντα σε ενεργό εφημερία, καλύπτοντας υποστηρικτικά - συμβουλευτικά πολλές φορές και βαρέως πάσχοντες των άλλων κλινικών ειδικοτήτων.

Τι πρέπει να ξέρουμε

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα να πούμε (και να ξέρουμε):

* Ποια νοσοκομεία διαθέτουν χώρο για λειτουργία (πόσων;) κλινών ΜΕΘ.

* Γιατί έως τώρα δεν ανέπτυξαν λειτουργικά τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν (ή διέθεταν και δάνεισαν).

* Γιατί έως τώρα ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων δεν ανέπτυσσαν όσες κλίνες χωράει ο χώρος ΜΕΘ.

* Κι αν όσες ΜΕΘ λειτουργούν διαθέτουν το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό αλλά και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή; Τότε θα μιλάμε για πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε καθημερινή βάση αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις.

Η λειτουργία μιας ΜΕΘ δεν είναι μόνο αριθμοί κλινών, αλλά κυρίως ένα σύνολο ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής που στόχο έχουν να σώζουν ζωές. Και αυτό κάνουν!

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, ΜΕΘ Γ.Ν. Πατρών, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL