Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δεξιό "social distancing"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεξιό "social distancing"...

Του Γιάννη Μπαλάφα*

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το “social distancing” είναι η διατήρηση αποστάσεων μεταξύ μας, ώστε να μην υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του κωρονοϊού. Σωστό!

Για τη δεξιά κυβερνητική πολιτική, το “social distancing” είναι ένα πολιτικό φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες με περίεργο τρόπο. Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. Σωστό και αυτό!

Πρόσφατα είναι δυο γεγονότα που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “παίρνει αποστάσεις” από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας: Αναφέρομαι στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και σε όσους αγαπούν το περιβάλλον...

Η κυβέρνησή μας μπορεί να είναι απλόχερη όταν έχει να αποφασίσει για τους μισθούς “αρίστων” στελεχών που διορίζει σε σειρά δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, διπλασιάζοντας τους μισθούς και πολλαπλασιάζοντας τους δικαιούχους, αλλά είναι πολύ φειδωλή όταν πρέπει να πάρει μέτρα για την προστασία εργαζομένων. Το “λεφτόδεντρο” δεν φτάνει για όλους, βλέπετε... Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είναι άνεργοι εδώ και μήνες, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη για το πότε θα αρχίσουν πάλι να εργάζονται κανονικά. Θέατρα, μουσικές σκηνές κ.λπ. είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσουν. Χρειάστηκε να υψώσουν τη φωνή τους όλοι (κυριολεκτικά όλοι) οι άνθρωποι του Πολιτισμού για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση δειλά-δειλά να αρθρώσει δύο λέξεις και να πάρει μισό μέτρο στήριξης... Αυτά που είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος (ο οποίος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) και πολλοί άλλοι φαίνεται ότι χτύπησαν καμπανάκια!

Τα ίδια και για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει πρωθυπουργό που ήθελε να εμφανίζεται ως “πράσινος”, αλλά έφερε πραξικοπηματικά και εν μέσω πανδημίας (γιατί άραγε;) ένα νομοσχέδιο που καταγγέλθηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των περιβαλλοντικών φορέων καθώς και από σημαντικές προσωπικότητες ως “περιβαλλοντοκτόνο”. Χωρίς την προβλεπόμενη διαβούλευση, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν έναν νόμο ο οποίος αποτελεί απειλή για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Η κυβέρνηση έχει προλάβει ήδη, στο πλαίσιο του “social distancing”, να πάρει αποστάσεις και από τη νεολαία (στέλνει τα ΜΑΤ σε κάθε ευκαιρία, είτε πρόκειται για ξεβράκωμα στη μέση του δρόμου είτε για παρακολούθηση ταινίας σαν το "Joker"), έχει πάρει αποστάσεις από τους εργαζόμενους (κατάργησε την αύξηση στον βασικό μισθό, την προστασία από τις απολύσεις κ.λπ.).

Φρόντισε να πάρει αποστάσεις από επιστήμονες (αλλά και από τη σοβαρότητα) με την υπόθεση με τα voucher. Βρέθηκε και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τους νησιώτες, που τους είχε υποσχεθεί ότι θα απομακρύνει πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα, δεν ξέρει πώς να χειριστεί και αυτούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, μαζί με τους οποίους στο παρελθόν ήταν στις διαδηλώσεις κατά των “λάθρο” και τώρα τους έχει απέναντι στην προσπάθειά της να μεταφέρει στην ενδοχώρα τμήμα των προσφύγων...

Είναι δεδομένο ότι το πολιτικό “social distancing” της κυβέρνησης θα συνεχιστεί. Είναι δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση ανεργίας, είναι δεδομένο ότι πολλοί μικρομεσαίοι δεν θα καταφέρουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, είναι δεδομένο ότι οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε νεοφιλελεύθερες ακρότητες, είναι δεδομένο ότι η “εξυπηρέτηση ημετέρων” θα συνεχιστεί με κάθε ευκαιρία. Επομένως είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πάρει αποστάσεις από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις στο σύνολό τους για να κερδίσουν θετικά όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Δεν αρκεί η κοινωνία να δηλώνει δυσαρεστημένη από την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο να οικοδομηθούν εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας, αλληλοενημέρωσης, στήριξης μεταξύ αυτών των κοινωνικών τμημάτων και της Αριστεράς. Όποιος πιστεύει σε κοινωνικούς αυτοματισμούς (“αφού δυσαρεστούνται με την κυβέρνηση, θα έρθουν μαζί μας”) είναι βαθιά νυχτωμένος. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι καχύποπτο απέναντι στο πολιτικό προσωπικό, ενώ πολλά ΜΜΕ καλλιεργούν την αντίληψη “όλοι ίδιοι είναι”.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL