Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Βιασύνες και προφητείες περί Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Βιασύνες και προφητείες περί Ακροδεξιάς

Του Κώστα Κάρη

Σπεύδουν πολύ βιαστικά διάφοροι αναλυτές να εξαγγείλουν τη δημιουργία μιάς "συνταγματικής Ακροδεξιάς". Υπάρχει ένας βολονταρισμός... Οι προφητείες δεν είναι μέθοδος κατανόησης της πραγματικότητας. Πολλές φορές είναι μέθοδος παράλυσης και απραξίας.

Είναι βιαστικό συμπέρασμα, πρωτίστως, γιατί δεν έσβησε η Χρυσή Αυγή. Ο δρόμος της δικαιοσύνης για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης -που ορθά επιλέχθηκε- είναι πιο "αργός" από άλλους "γρήγορους" (ποιους άραγε;). Και θα έχει ζικ-ζακ αυτός ο δρόμος. Η αποδοχή της σκληρής αλήθειας για τον νεοναζιστικό χαρακτήρα της Χ.Α. και τη βία της από τους δύσπιστους είτε "συμπαθούντες" πολίτες θέλει χρόνο. Ίσως υπάρχει ένα κομμάτι που περιμένει μια "αντεπίθεση" της φυλακισμένης ηγεσίας. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε ότι θα επιχειρήσουν να δώσουν τη μάχη στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Ας προσέξουμε όμως. Έστω κι αν ξηλωθεί ο μηχανισμός της βίας, είτε αυτοπεριοριστεί, ο χαρακτήρας της οργάνωσης δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα έχει λουφάξει για ένα χρονικό διάστημα. Έχει στα χέρια της ακόμη πολλούς πόρους και πολλά στηρίγματα - δεν θα είναι ένα αιφνίδιο τέλος. Γι' αυτό διατηρεί πλήρως την αναγκαιότητά του το σταθερό μέτωπο, ενωτικό, κατά του νεοναζισμού.

Είναι βεβιασμένο το συμπέρασμα περί "συνταγματικής Ακροδεξιάς", γιατί υποθέτει ότι υπάρχει ένας τέτοιος πολιτικός χώρος. "Λαϊκή Δεξιά" υπάρχει. Αλλά στην Ελλάδα η Ακροδεξιά ήταν πάντα φανατικά αντικομμουνιστική, εμφυλιοπολεμική -με κρυμμένα, είναι η αλήθεια, φιλοναζιστικά μυαλά- και μετά το '67 χουντική, πάντα εμπαθής αντικοινοβουλευτική. Άλλη ρίζα δεν έχει. Τι είναι αυτή η προσδοκία για "συνταγματική" Ακροδεξιά; Στη Δεξιά, μετά τα χρόνια του Εμφυλίου, δυνάμωσε, με διακυμάνσεις και αλλαγές, η σύγκρουση κοινοβουλευτικής - αντικοινοβουλευτικής Δεξιάς. Η ηθική και πολιτική δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η μεγάλη ήττα της Ακροδεξιάς. Τώρα επιχείρησαν μέσω του νεοναζιστικού σχήματος τη ρεβάνς από τη Μεταπολίτευση, όπως λένε και δεν το κρύβουν.

Ας μην υπερβαίνουμε το ιστορικό πλαίσιο. Σήμερα η ήττα της Χ.Α. σημαίνει ήττα της Ακροδεξιάς, της αντικοινοβουλευτικής. Αύριο, γιατί ένα άλλο ακροδεξιό μόρφωμα δεν θα είναι αντικοινοβουλευτικό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL