Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Συνεδρίασε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ / Eπικαιροποίηση προγράμματος για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίασε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ / Eπικαιροποίηση προγράμματος για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων

Στο φως των "μαύρων" προβλέψεων για την οικονομία και των δυσμενών εξελίξεων που φέρνουν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την εργασία οι πολιτικές της κυβέρνησης συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. "Στην οικονομία τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα" εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι "εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές με εντελώς αντίθετο πρόσημο". "Πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με επίκεντρο τον τουρισμό, την εστίαση και την εργασία

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα στην έκτακτη κατάσταση, ιδίως για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ώστε μετά το πέρας του lockdown η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με όσο γίνεται πιο ομαλό τρόπο, με την κοινωνία και την οικονομία θωρακισμένες. Έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων, τονίζει η Π.Γ. του κόμματος. Αντ' αυτού, σημείωνε ο ίδιος αξιωματούχος, η κυβέρνηση ολιγώρησε, δαπανώντας περίπου 2 δισ. για να επιδοτήσει την ανεργία, και σήμερα, με τη βαθιά ύφεση ενόψει, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι και ο τουρισμός βρίσκονται στον γκρεμό.

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της "Α" της Κυριακής, η Κουμουνδούρου προχωρά στην επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που φέρνει η κρίση της πανδημίας και η διαχείριση της επόμενης μέρας στην οικονομία. "Να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Ειδικότερα, έπειτα από τη συζήτηση στην Π.Γ., οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα είναι οι εξής: στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. "Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική πρακτική, που πρέπει να επεξεργαστούμε και να λάβουμε υπόψη και για την περίπτωση της χώρας μας", σημείωναν κομματικές πηγές.

Ανεργία, η μεγαλύτερη πρόκληση

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή της ανεργίας, "όπου με τις επιλογές της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια για τη μείωσή της", όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες.

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το δίλημμα για την επόμενη μέρα: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Η συνοχή της Ε.Ε. θα δοκιμαστεί

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Εκεί που, όπως τονίζει η Π.Γ., μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. "Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί" ανέφεραν χαρακτηριστικά, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων, που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομολόγου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της, υπογραμμίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου Εργασίας από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

"Η βαρβαρότητά τους δεν θα γίνει κανονικότητα" έγραφε το μεγάλο πανό που αντίκρισαν χθες νωρίς το πρωί οι περαστικοί στη Σταδίου να κρέμεται από το υπουργείο Εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει το μήνυμά της στον Γιάννη Βρούτση και την κυβέρνηση, πως η νεολαία δεν θα γίνει μια "χαμένη γενιά".

"Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξε να δει ακόμα και την πανδημία ως ευκαιρία για να υποβαθμίσει τις ζωές μας, για να βάλει φρένο στα όνειρά μας. Δική μας ευθύνη ήταν να μείνουμε σπίτι. Ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει το ΕΣΥ και να βοηθήσει τον κόσμο της εργασίας και τους άνεργους" αναφερόταν στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

"Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να διαλύσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, να ξεκινήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος, να μοιράσει εκατομμύρια δημοσίου χρήματος σε φιλικά επιχειρηματικά της συμφέροντα. Έχει βάλει στο στόχαστρο τη νέα γενιά, θέλοντας να φτιάξει ένα ασφυκτικό πλαίσιο από το σχολείο μέχρι και την ποινικοποίηση της περιπτερόμπυρας στις πλατείες. Συναίνεση τέλος" δήλωσε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL