Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους φορέων / Πακέτο 5 παρεμβάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στον κλάδο εστίασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους φορέων / Πακέτο 5 παρεμβάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στον κλάδο εστίασης

Πακέτο 5 συγκεκριμένων παρεμβάσεων απαιτείται σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Αυτές, όπως τις απαρίθμησε σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα στήριξης, είναι:

1. Η οικονομική ενίσχυση.

2. Η στήριξη της εργασίας.

3. Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

4. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

5. Ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων, μικροπιστώσεων για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η κατάσταση «θεσμοθέτησης μισής εργασίας» που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί, με ραγδαία αύξηση της ανεργίας και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση και διότι «συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδιο και απαντήσεις για την επούλωση των οικονομικών απωλειών που καταγράφουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης» αλλά και για απουσία σχεδίου στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη, αν δεν δοθούν σύντομα απαντήσεις, «πολύ γρήγορα θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

"Να βρούμε γρήγορα λύσεις"

Αναφερόμενος στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, επισήμανε ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση δημιουργείται σειρά ερωτημάτων, προβλημάτων και δυσκολιών για τις οποίες πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή «με πολύ μεγάλες πληγές, τις οικονομικές πληγές που προκάλεσε η πανδημία, κυρίως στον χώρο της εστίασης». Όπως είπε, είναι «ένας χώρος που, παρά την κρίση, κατάφερε να σταθεί όρθιος τα τελευταία χρόνια με κάποιες προσπάθειες σημαντικής φοροελάφρυνσης -και ιδίως πέρυσι τέτοιο καιρό-, κατάφερε να έχει μια ελπίδα και προοπτική και ήρθε τώρα η υγειονομική κρίση και δημιουργεί ένα πλήγμα ανεπανόρθωτο και θα πρέπει να ψάξουμε γρήγορα να βρούμε τις λύσεις». Ιδίως τώρα, είπε, «που ξεκινά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού ο κόσμος θα εξυπηρετείται εφόσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτων, όπως ήταν πριν».

Πρόσθεσε ότι, επιπλέον, δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομική στήριξη για τις απώλειες αυτών των μικρών και μεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, που η δίμηνη παύση των εργασιών «τούς στερεί τη δυνατότητα ακόμα και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, πολλές έχουν χρέη και προς τις τράπεζες και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο

«Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής» τόνισε, προσθέτοντας πως η αίσθησή του είναι ότι «αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει». Σημείωσε πως στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο μήνες έχει καταθέσει τις προτάσεις του «για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δισ. από το ‘μαξιλάρι’, ώστε τώρα, σε μια ώρα ανάγκης, να δοθεί προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, καθώς και ένα ευρύτατο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δισ. της ρευστότητας της ΕΚΤ».

Για τα τραπεζοκαθίσματα

Όσον αφορά τις προτάσεις που ζήτησε των εκπροσώπων των φορέων από τον χώρο της εστίασης σε σχέση με την ευελιξία που προτείνεται για τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο, αναφέρθηκε σε δύο όψεις του ζητήματος:

* Ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για να μην στηριχθούν με ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις οι επιχειρήσεις.

* Ότι είναι λύσεις που πρέπει να δοθούν στο μέτρο που δεν θα δημιουργείται μια λογική καταπάτησης δημόσιων χώρων σε βάρος των πολιτών, «αλλά με σχέδιο οφείλουμε να διευρύνουμε τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL