Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Διακομματικές αντιδράσεις προκάλεσε η εμφάνιση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής στη Βουλή / Το ΕΣΡ δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τα ΜΜΕ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακομματικές αντιδράσεις προκάλεσε η εμφάνιση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής στη Βουλή / Το ΕΣΡ δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τα ΜΜΕ!

Την αδυναμία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει την πολυφωνία αναγνώρισε με πολλούς τρόπους και για πολλές αιτίες ο πρόεδρός του Θανάσης Κουτρομάνος χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μίλησε για «νομικές και πρακτικές δυσχέρειες», χωρίς να πει τι έχει κάνει για να τις επιλύσει και χωρίς να αναφερθεί καθόλου στη «διανομή» 20 εκατ. από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ χαρακτήρισε «ένα μικρό μυστήριο» το πώς θα ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΣτΕ να υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων των τηλεοράσεων για να μην απορρίπτει τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΕΣΡ.

Επίσης επικαλέστηκε το πάγιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού λέγοντας ότι η ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τα προγράμματα σήμερα έχει ένα άτομο, ενώ το 2008 είχε πέντε υπαλλήλους. «Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι. Δεν γίνεται. Αν δεν μπορεί να γίνει καταγραφή του τεράστιου όγκου που υπάρχει στα τηλεοπτικά δρώμενα, πώς θα παρέμβει το ΕΣΡ για να δώσει επί της ουσίας απάντηση σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά αυτό το ζήτημα;» είπε χαρακτηριστικά.

Χειραγώγηση και σιωπή

«Αλίμονο αν βγει το συμπέρασμα, πέραν των υπαρκτών δυσκολιών, ότι η κοινωνία και η πολιτική, δηλαδή οι πολίτες, είμαστε ανοχύρωτοι όλοι ενώπιον της φαινόμενης κυβερνητικής χειραγώγησης αλλά και ενόψει των δεσμεύσεων και της μη εφαρμογής των συνταγματικών εγγυήσεων από τα Μέσα σε σχέση με τον ρόλο τον οποίο έχουν, σε αυτές μάλιστα τις δύσκολες συνθήκες», αντέδρασε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με πρωτοβουλία του οποίου είχε κληθεί το ΕΣΡ στη Βουλή.

Μάλιστα έθεσε επιτακτικά το ερώτημα για τα 20 εκατ. που δόθηκαν σε Μέσα ενημέρωσης. «Επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και έναν μήνα για τη διάθεση της ‘ενίσχυσης’ των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα, ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος» τόνισε ο Ν. Βούτσης κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των ‘ενισχύσεων’ προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από την κυβέρνηση». Η κυβέρνηση χειραγωγώντας τα Μέσα Ενημέρωσης επιβάλλει «πλήρη σιωπή», με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η φωνή κοινωνικών ομάδων και πολιτικών φορέων και απλώς να “προωθείται” μια παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και απόψεων που προέρχονται μόνο από κυβερνητικά στελέχη, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κύμα χρηματοδότησης με αδιαφάνεια, μέσω των δώρων που δόθηκαν στα ΜΜΕ, απλώς ενίσχυσε το κλειστό σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης. Και πολύ φοβάμαι ότι νέες προτάσεις, όπως αυτές για τα μυστικά κονδύλια, πρόκειται να δώσουν και μια οσμή πρόσθετης διαφθοράς στο σύστημα αυτό. Πού είναι η δική σας ευθύνη;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σπ. Λιβανός: Υπερβολικά μεταδόθηκε η συνέντευξη Τσίπρα!

Στη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, εκτιμώντας ότι «μεταδόθηκε επαρκέστατα. Έχουμε μάθει όλοι απ’ έξω τις προτάσεις της αντιπολίτευσης». Μάλιστα παραδέχτηκε ότι «ήταν μια καλή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχει ένα πρόγραμμα, έχει μια άποψη, μπορεί εμείς ή η κυβέρνηση να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, αλλά νομίζω ότι παρουσιάστηκε σε πολύ καλό επίπεδο - υπερβολικό, εγώ θα έλεγα».

Καταγγελίες από όλα τα κόμματα

«Κυβερνητικές ή άλλες σκοπιμότητες προωθούνται και επιχειρούνται μέσω της αδιαφανούς και επιλεκτικής χρηματοδότησης των Μέσων επικοινωνίας, με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη», κατήγγειλε σε γραπτή δήλωσή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μάλιστα έκανε λόγο για «κυβερνητική επιλογή, να υποκατασταθεί η πολιτική πολυφωνία με την κυβερνητική μονοφωνία, ο πλουραλισμός με την αυθεντία και η δημιουργική διακομματική παράθεση των απόψεων με την άγονη δικομματική αντιπαράθεση του άσπρου-μαύρου».

«Φαίνεται ότι, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, σε καραντίνα δεν μπήκαν μόνο τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, μπήκε και το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση. Όχι ότι αυτό, βέβαια, το δικαίωμα έγινε και ποτέ ιδιαίτερα σεβαστό από κάποια κυβέρνηση ή από τους ιδιοκτήτες των Μέσων ενημέρωσης. Τώρα, όμως, με αφορμή τον κορωνοϊό, η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη» επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τονίζοντας ότι «όλα αυτά έγιναν και με το αζημίωτο, αφού, ως γνωστόν, η κυβέρνηση φρόντισε και χρήμα να δώσει σε Μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και να αναβάλει με την ΠΝΠ την ετήσια δόση των καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες που είχαν πάρει».

«Υπερβολικά σοκαρισμένος» από όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να πω και να σκεφτώ ότι κάποιοι είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή αργόμισθοι». “Ήρθατε και μας είπατε ότι δεν δουλεύει, δεν έχει στόχο, δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» σημείωσε.

«Τι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση μοιράζει 11 εκατ. για μια διαφημιστική καμπάνια μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων, που η προβολή τους, έτσι και αλλιώς, αποτελεί υποχρέωση όσων έχουν πάρει δημόσια συχνότητα; Τι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση χαρίζει τα 21 εκατ. για το 2020 στους καναλάρχες μέσω της απαλλαγής από τη δόση του τρέχοντος έτους για τις άδειες; Τι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση δίνει νέα διευκόλυνση στους ιδιοκτήτες καναλιών και, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να καταβάλουν 50% λιγότερα χρήματα για την εκπομπή σήματος στην DIGEA για το τελευταίο τρίμηνο;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Αλ. Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ αν δεν μπορεί

Ακόμη και σε παραίτηση προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο του ΕΣΡ Θανάση Κουτρομάνο μετά τη δήλωση αδυναμίας του να ελέγξει τα ΜΜΕ. «Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Απριλίου ζήτησε παρέμβαση του ΕΣΡ, αλλά ο πρόεδρός του δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια. Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι ο Θ. Κουτρομάνος «πάλι απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Συγκεκριμένα αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL