Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Οι άνθρωποι του Πολιτισμού υψώνουν την φωνή τους: Δεν είμαστε επαίτες (ηχητ.)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού υψώνουν την φωνή τους: Δεν είμαστε επαίτες (ηχητ.)

«Δεν είμαστε επαίτες» ακούστηκε από πληθώρα καλλιτεχνών από το βήμα του ραδιοφώνου στο Κόκκινο κατά την Ημέρα Δράσης #save_art στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού που διοργάνωσε ο ρ/δ σταθμός και η εφημερίδα Η ΑΥΓΗ.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησαν, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Λαζόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Φοίβος Δεληβοριάς και πλήθος καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στην συχνότητα του σταθμού και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται σε μια συνεχή ροή ως το βράδυ. Το μήνυμα τους είναι σαφές: Η Τέχνη δεν μπορεί να μπει στο περιθώριο.

Τη στήριξη του εξέφρασε το πρωί με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας.

«H τέχνη δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας, είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε όρθιοι, να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρέμβασή του στο Κόκκινο. «Θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παγιδεύοντάς τους και αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να παίρνουν λίγη αίγλη από αυτούς. Δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα».

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθεματικού που υπάρχει στα δημόσια ταμεία να στηρίξει τις ανθρώπινες ανάγκες ενώ προχώρησε και σε ενεργητικές προτάσεις όπως να υπάρξουν όχι μαζικές συναυλίες αλλά μικρότερες παραστάσεις, ή ειδικά κοινωνικά προγράμματα για την αγορά βιβλίων, τη στήριξη του κινηματογράφου κ.α. Υπάρχουν οι δυνατότητες αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Σταύρος Ξαρχάκος: Πρωτοφανής απαξία της Ν.Δ. για τον πολιτισμό

“Δεν υπήρχε ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τον πολιτισμό”, σχολιάζοντας την “παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία από τη ΝΔ”.

Παρατήρησε μάλιστα “γενικότητες και προχειρότητες, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην αναφορά του σαν να τον εξανάγκασε κάποιος να κάνει αναφορά στους “επαίτες καλλιτέχνες”.

Αναφορικά με την κα. Μενδώνη ο Σ. Ξαρχάκος μίλησε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ. "Η κυρία αυτή διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης. Αλλά δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία!" Ένας υπουργός σε ένα ταλαίπωρο υπουργείο οφείλει να είναι υπερβατικός με την τέχνη. Υπήρξε και είναι μία πολύ αποτελεσματική γενική γραμματέας", ανέφερε χαρακτηριστικά, τον "εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε".

Ο Στ. Ξαρχάκος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό προτεινόντας άμεσα τη δημιουργία ταμείου ανεργίας για τους καλλιτέχνες. Να απευθυνθεί στα μεγάλα ευαγή ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχος για να βοηθήσουν και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις ανάγκες τους. Παράλληλα, συνέστησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι, όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι. Πρέπει να επιλέξει".

Γιώργος Ανδρέου: Η Ν.Δ. οφείλει να λειτουργεί με δημοκρατικά αντανακλαστικά και όχι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

«Τον καλλιτέχνη δεν μπορεί κανείς να τον σβήσει αλλά μόνο να τον ταλαιπωρεί. Η κρίση μας δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης, Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο Μπερδεύονται στη χώρα η εικόνα του καλλιτέχνη και του δημιουργού με την εικόνα της αθηναικής νύχτας.»

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά συνειδητή αντιμετώπιση των προβλημάτων της δουλειάς μας. Η ΝΔ οφείλει να λειτουργεί με δημοκρατικά αντανακλαστικά και όχι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου Δημήτρης Φραγκιόγλου Εχουμε αγωνία πότε και με ποιες προυποθέσεις θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στις δουλειές μας Δεν είμαστε επαίτες που περιμένουν να ζήσουν από το επίδομα του υπουργείου/ Υπάρχει μια ευκαιρία να μπουν κάποιοι κανόνες στον χώρο, ελπίζω τα μέτρα να είναι εύστοχα και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση»

Τάνια Τσανακλίδου: Ήρθαν για να κάνουν τις δουλειές τους

Δριμεία κριτική άσκησε στην πολιτική της κυβέρνησης για τον πολιτισμό η Τάνια Τσανακλίδου. «Ήρθαν για να κάνουν τις δουλειές τους και δεν τους νοιάζει κανένας κλάδος. Δεν υπάρχουμε πουθενά, παρά μόνο σε μια φρασούλα του «Μωυσή» που είπε «δεν θα γίνουν παραστάσεις», χωρίς να σκέφτεται πόσους ανθρώπους παίρνει στο λαιμό του οι οποίοι δεν έχουν τρόπο να επιβιώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κυρίως, οι τεχνικοί και οι εργάτες είναι εκείνοι που υφίστανται όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα από την αναστολή εργασιών μας. Έχω θυμώσει πάρα πολύ και τα ακούω κι από πάνω. Ποτέ μου δεν το βούλωσα και δεν σκοπεύω να το κάνω τώρα. Είναι ευθύνη η κάθε φορά που πηγαίνω στην κάλπη. Μετά είναι πολύ αργά, το κακό έχει γίνει, οι πολιτικές περνάνε. Νομοθετούν νύχτα με αδιανόητα νομοσχέδια.

Η πλειοψηφία των μέσων παρουσιάζει μια τόσο ψεύτικη εικόνα που νομίζεις ότι όλα πηγαίνουν καλά. Για εμένα αυτό είναι εφιάλτης, είναι το «1984», να υπάρχουν αυτά τα Μέσα, ούτε ένας γενναίος να κάνει την σωστή ερώτηση.»

Γιώργος Νταλάρας: Χρειάζεται περισσότερη ευαισθησία και φιλότιμο

Ο Γιώργος Νταλάρας υποστήριξε πως «δεν είναι τα δέκα ονόματα, που όλοι γνωρίζουμε. Είναι οι υπόλοιποι εργάτες, που δουλεύουν για το ελληνικό τραγούδι, εκείνοι που έχουν ανάγκη στήριξης»

«Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πολλά λεφτά, ότι μόλις βγαίνουμε από μια τεράστια κρίση, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη ευαισθησία και λίγο περισσότερο φιλότιμο».

Λάκης Λαζόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στον Πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να είναι αρεστοί και μιας χρήσεως. Ούτε βήμα πίσω!», τόνισε ο Λάκης Λαζόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα για τον Πολιτισμό».

«Όταν διευθετείς πώς θα λειτουργήσει ένας χώρος που κατ’εξοχήν φιλοξενεί ευπαθείς ομάδες, όπως οι ναοί, δεν μπορείς να βρεις πώς θα λειτουργήσει ένας θεσμός που φιλοξενεί νέους ανθρώπους;», αναρωτήθηκε ο γνωστός ηθοποιός.

Τέλος ο Λ.Λαζόπουλος επεσήμανε ότι «η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη προτείνοντας να δοθεί ένα νεανικό εισιτήριο».

Φοίβος Δεληβοριάς: Είμαστε άνθρωποι που προσφερόμαστε - Δεν είμαστε επαίτες

«Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε θεσμούς που να λειτουργούν και να βοηθούν τους καλλιτέχνες πάντα και όχι μόνο σε έκτακτες ανάγκες», υπογράμμισε ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/813915394&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Πρόσθεσε επίσης πως οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι άνθρωποι "που προσφερόμαστε και όχι που επαιτούμαστε. Αυτά που ζητάμε τα ζητάμε ως αυτονόητα. Οι καλλιτέχνες πρέπει να κρίνουν, να μιλάνε ελεύθερα και να κοιτάνε την επόμενη μέρα.  Να υπάρχουν θεσμικά πλαίσια που θα μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Όταν αναλάβει την ευθύνη της η θεσμική εξουσία έχουμε ιδέες για να λειτουργήσουμε και με ασφάλεια και δημιουργικά και ΟΛΟΙ."

Νότης Μαυρουδής: Δεν είμαστε ούτε επαίτες, ούτε χομπίστες

Εμείς οι μουσικοί αναρωτιόμαστε αν υπάρχει η κ. Μενδώνη. Υπάρχει υπουργός πολιτισμού στη χώρα; Ταλαιπωρηθήκαμε δύο χρόνια για να φτάξουμε τον οργανισμό των δικαιωμάτων μας και όλο αυτό το διάστημα εισπράτταμε πενταροδεκάρες.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/813957400&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις από τη δουλειά σου αν δεν έχεις δικά σου εισοδήματα. Γνωρίζω νέα, πολύ ταλαντούχα παιδιά, που πεινάνε στην κυριολεξία. Η εποχή του εγκλεισμού ανέδειξε έντονα τα προβλήματα που υπήρχαν στον πολιτισμό, με ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων με εξαίρεση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,είπε στο Κόκκινο, ο σπουδαίος συνθέτης και κιθαριστής Νότης Μαυρουδής.

Μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια” ως χομπίστες, που δεν έχουμε βιοποριστικές ανάγκες. Ενας κλασσικός κιθαριστής, για παράδειγμα, χριεάζεται δέκα χρόνια ωδειακών σπουδών για να φτάσει στο δίπλωμα. Που σημαίνει δίδακτρα να πληρώνουμε, όργανα να πληρώνουμε, χορδές να πληρώνουμε, παρτιτούρες να πληρώνουμε. Και μετά; Ποια είναι η φροντίδα της χώρας σου; Ποιες είναι οι αίθουσες, πόσες είναι οι ορχήστρες πού θα μπορέσεις να κάνεις τα ρεσιτάλ του, να δουλέψεις;

Σ. Μάϊνας: Δεν είμαστε απλά εργάτες του θεάτρου, είμαστε εργάτες βαριάς βιομηχανίας

Το θέατρο μόνο ζωντανά μεταδίδεται και αυτό είναι η μαγεία του που κινδυνεύει τώρα με τον κορωνοϊό τόνισε ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας μιλώντας στο Κόκκινο και αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων και ειδικότερα του θεάτρου.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/814214944&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

«Δεν είμαστε απλά εργάτες του θεάτρου, είμαστε εργάτες βαριάς βιομηχανίας. Πέρα από την λάμψη που βλέπει κάποιος, αυτό είναι το κέλυφος, το κάλυμα, οι συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών είναι επιεικώς απαράδεκτες αλλά έτσι είναι από τη φύση τους. Το ίδιο θα έλεγαν οι ηθοποιοί του μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η κληρονομιά του επαγγέλματός μας αυτή.»

«Οι ηθοποιοί είμαστε ίσως από τους χαμηλότερα αμειβόμενους Έλληνες με τις πιο επισφαλείς συνθήκες γιατί είμαστε ένα εποχιακό επάγγελμα ενώ δεν θα έπρεπε και ψάχνουμε για δουλειά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο»

«Οι καλλιτέχνες αμείβονται με εργατοώρες άρα αποκλείονται από τα επιδόματα οποιασδήποτε κυβέρνησης και πολιτικής. Η ανασφάλεια είναι τέτοια του επαγγέλματος που πολλοί ηθοποιοί πέθαναν χωρίς σύνταξη.»

«Πρέπει να γίνει το Εθνικό Μητρώο Καλλιτεχνών για να είναι ξεκάθαρο πόσους έχουμε και τι. Πόσους σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ταξιθέτες, ηθοποιούς, Για να μπορεί αργότερα να αποτυπωθεί και σε νούμερο τι είναι αυτό που ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να ξέρεις ποιος είναι καλλιτέχνης και ποιος…»

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL