Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Ν.Δ. εφαρμόζει την "ανοσία της αγέλης" στην οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Ν.Δ. εφαρμόζει την "ανοσία της αγέλης" στην οικονομία

«Η στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας χαρακτηρίζεται ‘too little, too late’ (‘πολύ λίγα, πολύ αργά’)» σχολιάζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με την αντίδραση της Ε.Ε. στην οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί μέσω της «Αυγής» ότι όσο η Ε.Ε. καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει «τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μια υπαρξιακή, διαλυτική κρίση στην Ε.Ε.».

Όσον αφορά την Ελλάδα, καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει «με γενναιότητα και τόλμη» μέρος του «μαξιλαριού», «να μην σκορπίζει το δημόσιο χρήμα κάνοντας μπίζνες, δώρα και δουλειές» και να έχει περισσότερο διεκδικητικό ρόλο στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνέντευξη στον Κώστα Παππά

* Πώς αξιολογείτε την αντίδραση της Ε.Ε. στην υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού;

Η Ε.Ε. πιάστηκε στον ύπνο από την κρίση του νέου κορωνοϊού. Αναδείχθηκαν τα ελλείμματα των προηγούμενων 15 χρόνων στην αντιμετώπιση πανδημιών -παρά τα καμπανάκια του SARS και του Έμπολα. Αναδείχθηκαν τα ελλείμματα και η ανεπαρκής ευρωπαϊκή συνεργασία στα θέματα της δημόσιας Υγείας. Στην αρχή τα κράτη - μέλη αντέδρασαν το καθένα μόνο του και μάλιστα υπήρξαν και κρούσματα απαράδεκτων μεθοδεύσεων, όπως δεσμεύσεις ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού κ.λπ.

Υπό την πίεση των δεκάδων χιλιάδων νεκρών άρχισε να αναπτύσσεται μια συνεργασία η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μια ισχυρή, ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη δημόσια Υγεία. Αυτό απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους, που δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική Υγεία.

* Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της Ε.Ε. σε σχέση με την οικονομική κρίση που συνόδευσε την πανδημία;

Η στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας χαρακτηρίζεται «too little, too late» («πολύ λίγα, πολύ αργά»). Ενώ τα κράτη - μέλη έχουν πάρει, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα, με πρώτη τη Γερμανία, στο επίπεδο της ευρωπαϊκής παρέμβασης έχουμε κάποια μικρά θετικά βήματα, αλλά εντελώς ανεπαρκή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν θεωρούν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Μέχρι τώρα το Eurogroup έχει αποφασίσει τη διάθεση μόλις του 1/3 του ποσού αυτού. Τα μισά δε από αυτό το 1/3, τα 240 εκατομμύρια του ESM, προς το παρόν παραμένουν στα αζήτητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταθέσει προτάσεις για ομόλογα ανάκαμψης, δραστική ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και εγγύηση της Κομισιόν για τα κορωνομόλογα ανάκαμψης, ώστε να μην δημιουργείται νέο χρέος που θα οδηγήσει σε τροχιά χρεοκοπίας τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο λόγος που η Ε.Ε. καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει είναι το “nein” της Μέρκελ και του Ρούτε στο να αποδεχθούν μια μορφή αμοιβαιοποίησης του νέου χρέους που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού. Όσο αυτό καθυστερεί και συρρικνώνεται με ευθύνη των ευρωτσιγκούνηδων, δεξιόστροφων κυβερνήσεων του Βορρά, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μια υπαρξιακή, διαλυτική κρίση στην Ε.Ε., που μπορεί να οδηγήσει σε δραματική υπερχρέωση ή και καταστάσεις χρεοκοπίας και Μνημονίων τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για την Ελλάδα μια τέτοια προοπτική είναι εφιαλτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν τα Μνημόνια από την πόρτα της κρίσης. Αυτή την πόρτα πρέπει να την κλείσουμε μια για πάντα και ερμητικά. Και για να γίνει αυτό πράξη χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και διαφορετικά πράγματα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

* Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική κρίση; Σε ποια μέτρα στήριξης πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση;

Να στηρίξει πιο γενναία τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για να είναι η ύφεση μικρότερη. Να αξιοποιήσει με γενναιότητα και τόλμη ένα μέρος από το "μαξιλάρι" που της κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα, να μην σκορπίζει το δημόσιο χρήμα κάνοντας μπίζνες, δώρα και δουλειές με σχολάρχες, καναλάρχες, κλινικάρχες και λοιπούς φίλους και λόμπι της Ν.Δ. Και να διεκδικήσει και η Ελλάδα λύσεις αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό επίπεδο με την ίδια θέρμη που τις διεκδικούν η Ισπανία η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Διότι μέχρι τώρα ο Κ. Μητσοτάκης, που έχει βάλει μεν την υπογραφή του στο αίτημα για ευρωομόλογα, κατά τα άλλα είναι άφαντος, απών από την ευρωπαϊκή συζήτηση και διαπραγμάτευση που διεξάγεται. Είναι η ώρα και η Ελλάδα να διαδραματίσει έναν διεκδικητικό ρόλο μη φοβούμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης να ασκήσει κριτική και να κοντράρει και την κυρία Μέρκελ.

* Ποιες είναι οι αρνητικές και ποιες οι θετικές παρακαταθήκες που θα αφήσει η πανδημία, κατά την εκτίμησή σας;

Όταν με το καλό ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα είναι πιο ισχυρά στη συνείδηση των πολιτών η σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία -σε αντίθεση με τα νεοφιλελεύθερα μυθεύματα ότι «οι αγορές αυτορρυθμίζονται»-, ο ρόλος του κοινωνικού κράτους, η ανάγκη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση πλανητικών κινδύνων όπως είναι οι πανδημίες και η κλιματική κρίση.

Στα αρνητικά, αυτό που ήδη συμβαίνει και που ζούμε με ευθύνη της Ν.Δ. είναι η κλασική προσπάθεια των ισχυρών, των “νεοφιλελεύθερων ταλιμπάν” και των προπαγανδιστικών τους μηχανισμών να αντιμετωπιστεί “η κρίση ως ευκαιρία”. Το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. διακατέχεται από τη θεωρία της “ανοσίας της αγέλης” στην οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει ότι: Βάζουμε πλάτη και στηρίζουμε 100% τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να αξιοποιηθεί η κρίση ως «ευκαιρία» για κλοπή του δημοσίου χρήματος, για να ξαναγραφτεί το εργατικό δίκαιο εις βάρος εργαζομένων και ανέργων ή για να συνθλιβεί η μεσαία τάξη προς όφελος των ισχυρών της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL