Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η πανδημία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η πανδημία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Δύο κατεπείγοντα νομοσχέδια πέρασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση. Δύο νομοσχέδια που, χωρίς να συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και χωρίς να μπουν στη βάσανο της κριτικής από τους κοινωνικούς φορείς, έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και να αποκαλύψουν τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Από τη μία ένα βαθιά αναχρονιστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ανοίγει και άλλες πόρτες στα συμφέροντα επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και από την άλλη ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δείγματα αντιδημοκρατικής γραφής από μια κυβέρνηση που υποτιμώντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκμεταλλευόμενη την πανδημία, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την απαγόρευση των συναθροίσεων επιχειρεί να περάσει τα σχέδιά της χωρίς κοινωνικό αντίλογο και δημόσιες διαμαρτυρίες.

Με τους δρόμους άδειους και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ να αποσιωπούν τις αντιδράσεις, τις αντιρρήσεις, τις διαμαρτυρίες, τις διαφωνίες αλλά και τις καταγγελίες για τα συμφέροντα που και τα δύο νομοσχέδια από την πλευρά τους εξυπηρετούν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτιμά πως και σε αυτή την περίπτωση η πολιτική της ανηθικότητα θα περάσει “αναίμακτα” από την κοινωνία.

Και αν στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την Παιδεία η πλάτη που βάζει η κ. Κεραμέως στους επιχειρηματίες των ιδιωτικών ΙΕΚ είναι μια ακόμη “αρπαχτή” και μπορεί στο μέλλον να διορθωθεί, στην περίπτωση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για το περιβάλλον οι ζημιές και οι πληγές που αυτό θα αφήσει θα είναι μάλλον ανεπανόρθωτες.

Πληγές στο περιβάλλον και στον φυσικό πλούτο της χώρας, που γίνονται “ξέφραγο οικόπεδο” καθώς όλα γίνονται θυσία στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων.

Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή εν μέσω καραντίνας με ελλιπή διαβούλευση και πλήττει ανεπανόρθωτα περιοχές Natura, δάση, ρέματα, στον βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την τουριστική και εμπορευματική αξιοποίηση των περιοχών Natura, τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών, ενώ παράλληλα ο έλεγχος της νομιμότητας κατά την υλοποίηση τέτοιων έργων φεύγει από την αρμοδιότητα του κράτους και περνά στους ίδιους τους επενδυτές, που θα προσλαμβάνουν αυτούς που θα τους ελέγχουν.

Όλα αυτά λοιπόν και άλλα τόσα τους έπιασε η πρεμούρα να τα περάσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος εν μέσω καραντίνας μετατρέποντας την πανδημία σε πληγή για την Παιδεία, το περιβάλλον, τη δημοκρατία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL