Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μονομέρεια στην ενημέρωση / Μονομέρεια στην ενημέρωση: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, η κυβέρνηση απαξιώνει, τα κανάλια σιωπούν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονομέρεια στην ενημέρωση / Μονομέρεια στην ενημέρωση: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, η κυβέρνηση απαξιώνει, τα κανάλια σιωπούν...

Όσο εξελίσσεται η επιδημία στη χώρα μας, λόγο -πέραν της επιστημονικής ενημέρωσης- έχει μόνο η κυβέρνηση. “Δεν είναι ώρα για πλειοδοσίες και λαϊκισμούς”, απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στις προτάσεις της αντιπολίτευσης. “Δεν τηρούν τις αποστάσεις και είναι ανεύθυνοι οι λίγοι που διαμαρτύρονται” λένε για τους γιατρούς οι παρουσιαστές των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών στις τηλεοράσεις μας, δικαιολογώντας την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ διοικήσεις νοσοκομείων απαγορεύουν σε γιατρούς και νοσηλευτές να μιλούν στα ΜΜΕ.

Χειρότερα από την προπαγάνδα των Μνημονίων

Η μονομέρεια στην ενημέρωση φαίνεται να ξεπερνάει την προπαγάνδα των πρώτων μνημονιακών χρόνων και την τρομοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015. Ακόμα και στη δημόσια τηλεόραση. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην αναγκαία μεν, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια δε, χρηματοδότηση του Τύπου. “Είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα, που είναι το κυβερνητικό”, όπως είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στη σχετική συζήτηση, ο Ν. Βούτσης, ζητώντας μάλιστα την κλήση του ΕΣΡ στην Επιτροπή και υπογραμμίζοντας πως “είναι θέμα δημοκρατίας”.

Υπεύθυνη αντιπολίτευση, στοχευμένη κριτική

Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην Ελλάδα, τηρεί μια στάση υπεύθυνη, παραγωγική και επί της ουσίας συναινετική, με προτάσεις και “πλάτη” στα αναγκαία υγειονομικά μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα... Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο υπουργός Υγείας είχε εντατική συνεργασία με τον Π. Πολάκη και τον Αν. Ξανθό, προκειμένου να “ξεκλειδώσουν” οι δυνατότητες του ΕΣΥ, σε ΜΕΘ, προσωπικό κ.λπ. Φυσικά, κομμάτι του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης είναι και ο έλεγχος της κυβερνητικής πολιτικής, η ανάδειξη και η καταγγελία των λαθών, των αναποτελεσματικών παρεμβάσεων ή των συνειδητών παραλείψεων και πράξεων. “Σε αυτή τη μάχη νομίζω ότι δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται όσο το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα” έλεγε στον ΑΝΤ1 την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας.

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παρ’ όλα αυτα, η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει σιωπή, με την πλειοψηφία των καναλιών να εξαφανίζουν τις θέσεις του κόμματος που ψήφισε το 32% του ελληνικού λαού. Την προηγούμενη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη δέσμη μέτρων που προτείνει για τη θωράκιση της οικονομίας, της κοινωνίας και της εργασίας απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, αλλά και παρεμβάσεις προκειμένου η επόμενη ημέρα να μας βρει όρθιους και όχι πάνω σε συντρίμμια που θα πληρώσουμε με νέα Μνημόνια. Ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, για εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, με αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού ασφαλείας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ούτε κατά ένα ευρώ ο εξωτερικός δανεισμός, δηλαδή το χρέος της χώρας. Ας μην συζητήσουμε για τις δεκάδες παρεμβάσεις - προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν προβάλλονται.

Κι όμως, η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει δεν χώρεσε παρά για κάποια δευτερόλεπτα στα περισσότερα δελτία ειδήσεων. Οι συγκρίσεις δεν έχουν ουσιαστική αξία αλλά έχει ένα νόημα για το πώς η κάθε πολιτική δύναμη κατανοεί την κάθε κατάσταση και το πλαίσιο στο οποίο αυτή εξελίσσεται. Εξάλλου η πολιτική τυμβωρυχία πάνω στην τραγωδία στο Μάτι αλλά και στη Μάνδρα, καθώς και το χάιδεμα ακραίων εθνικιστών με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξαν πριν από έναν χρόνο η βασική αντιπολιτευτική μεθοδολογία του Κ. Μητσοτάκη.

Καλούν σε σύμπνοια, απορρίπτουν τις προτάσεις

Ας επιστρέψουμε στο σήμερα. Η κυβέρνηση διά μέσου του Στ. Πέτσα απαξίωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξυπνακισμούς και με μια άχαρη προσπάθεια να “παίξει” με τους αριθμούς και να θολώσει την εικόνα. Ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε αναλυτικά στα όσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... δεν κατάλαβε, αλλά μάλλον δεν το είδατε στα δελτία και στα πάνελ. Πώς άραγε έχουν στο μυαλό τους τη συναίνεση στο Μαξίμου και στα επικοινωνιακά επιτελεία, όταν σε κάθε κριτική απαντούν με την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν κάθε πρόταση, με τον Κ. Μητσοτάκη να μην έχει επιδιώξει ούτε μια τηλεδιάσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς;

Τα ερωτήματα που “ξεχνούν” τα δελτία ειδήσεων

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν, παρά το πέπλο σιωπής που έχει επιβληθεί στη δημόσια σφαίρα. Γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα τώρα, έγκαιρα και προληπτικά, ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να μην φέρει ξανά τη χώρα και την κοινωνία στον γκρεμό; Γιατί με τέτοια επιμονή ακολουθείται η λογική τού “βλέποντας και κάνοντας” με παρεμβάσεις -“ψίχουλα” μπροστά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Γιατί, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., Μητσοτάκης και Βρούτσης επιδοτούν την αναστολή συμβάσεων έναντι της εργασίας;

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας; Γιατί δεν προχωρά σε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, όπως επίταξη κλινικών, αλλά, αντίθετα, διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση για τις ΜΕΘ; Γιατί απορρίπτει τις καταγγελίες του υγειονομικού προσωπικού που δίνει τη μάχη χωρίς προστασία; Γιατί, ενώ είχε ταχθεί μαζί με οκτώ ακόμα κράτη υπέρ του ευρωομολόγου, επιχαίρει για την απόφαση του Eurogroup, που στην πραγματικότητα αποτελεί ακόμα μια επιβολή των νεοφιλελεύθερων εμμονών του Βερολίνου, δηλαδή νέα Μνημόνια και σκληρά μέτρα για την επαύριο;

Ο κυνισμός των σχεδιασμών για εκλογικό αιφνιδιασμό

Την ίδια στιγμή, διαρρέονται στοχευμένα σενάρια πρόωρων εκλογών, μετρήσεις, “αγιογραφίες”. Κι όπως ξέρουμε καλά, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ο Κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό. Γι' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε πως αν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του σκέφτονται με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης, θα υποστούν μεγάλο κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL