Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΔΙΗΡΚΕΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ / Συμβιβασμός υπό τον φόβο των αγορών και παραπομπή στη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΔΙΗΡΚΕΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ / Συμβιβασμός υπό τον φόβο των αγορών και παραπομπή στη σύνοδο κορυφής

Με συμφωνία που όμως δεν φαίνεται να καλύπτει απόλυτα τις διαφορές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και προαναγγέλλει νέο γύρο διενέξεων σε επίπεδο αρχηγών κατέληξε το Eurogroup της Πέμπτης. Επί της ουσίας η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των "πρωταγωνιστών" της διαμάχης (Ιταλίας και Ολλανδίας) με πρωτοβουλίες που πήραν Γερμανία και Γαλλία μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια διμερών διαβουλεύσεων που κράτησαν πολύ περισσότερες ώρες από το ίδιο το Eurogroup, του οποίου η έναρξη ήταν προγραμματισμένη για τις 18 μ.μ. ώρα Ελλάδας και τελικά ξεκίνησε στις 10.30 μ.μ. για να τελειώσει λίγο μετά τις 11 μ.μ.

Όλα δείχνουν πως, προκειμένου να μην "ανησυχήσουν" οι αγορές εν μέσω κρίσης, η Ιταλία και η Ισπανία δέχτηκαν στη συμφωνία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας να μην μπει κάποια αναφορά σε λύση που παραπέμπει σε κορωνομολόγα, ενώ η Ολλανδία μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τη Γερμανία δέχτηκε να μην μπει ξεκάθαρη σύνδεση ενδεχόμενων δανείων από τον ESM με μνημονιακού τύπου προϋποθέσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το "βόρειο" μπλοκ δεν έχει διασφαλίσει ότι όποια χώρα κάνει χρήση αυτών των δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της θα μπορεί να βρεθεί υπό την στενή εποπτεία των θεσμών και του Eurogroup.

Συγκεκριμένα η απόφαση σημειώνει ότι τα δάνεια του ESM μέσω πιστωτικών γραμμών θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε αυτές τις περιόδους κρίσης, "με στάνταρ όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τα διοικητικά όργανα του ESM, αντικατοπτρίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις στη βάση των προκαταρκτικών εκτιμήσεων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων".

"Ο ESM θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια χωρίς όρους για ιατρικές δαπάνες. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό", δήλωσε μέσω Twitter ο Ολλανδός υπουργός Βόπκε Χόκστρα.

Ιταλική ικανοποίηση

Με ικανοποίηση όμως δέχτηκε την απόφαση και ο Ιταλός ομόλογός του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Μέσω Twitter, ο Ιταλός υπουργός εξήρε τη "φιλόδοξη πρόταση" που εγκρίθηκε στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του "έδωσε μάχη" για να διαμορφωθεί. "Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι (για την εξασφάλιση χρηματοδότησης κρατών) από τον ΕSM αποσύρθηκαν από το τραπέζι", ανέφερε ο Γκουαλτιέρι.

Ταμείο Ανάκαμψης από τους αρχηγούς

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες για ένα "Ταμείο Ανάκαμψης" που θα είναι "προσωρινό και στοχοθετημένο" και να παραπεμφθεί στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. η απόφαση για τις πηγές χρηματοδότησής του ή και ενδεχόμενα "καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία".

Συνολικά, το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστατεύσει "τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό", όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. "Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων", δήλωσε ο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν "αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες".

Εκτός από τα δάνεια του ΕSM, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ, στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και πάλι το "βόρειο" μπλοκ διασφάλισε την "προσωρινότητα" του μέτρου, ενώ μπήκε μια σαφής αναφορά ότι "η θέση των κρατών-μελών σχετικά με αυτό το μέσο έκτακτης ανάγκης δεν προδικάζει τη θέση του σχετικά με μελλοντικές προτάσεις" για το πολυσυζητημένο ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας.

Η Ευρώπη "έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων" διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. Η συμφωνία είναι "καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί" και ότι "η Ε.Ε. λειτουργεί", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL