Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ EUROGROUP - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Χάθηκε η ευκαιρία να υψωθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ EUROGROUP - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Χάθηκε η ευκαιρία να υψωθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση

Για μια απόφαση “κατώτερη των περιστάσεων” έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στον απόηχο του Eurogroup της Πέμπτης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, αντί να πρωταγωνιστήσει στη διεκδίκηση βιώσιμης λύσης στηρίζοντας την Ιταλία, “κρύφτηκε και σώπασε”. “Η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μία κρίση που εγκυμονεί φυσικά τεράστιους κινδύνους και για την πατρίδα μας” σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε με παρέμβασή του στα social media ότι η επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος - μέλος, με προϋπόθεση νέα προγράμματα λιτότητας, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την οικονομία, επιβεβαιώνει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. “αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Και φυσικά δεν έχει καταλάβει τίποτε από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος”.

Ως τη μόνη ελπίδα χαρακτήρισε την επαναφορά στο τραπέζι του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, στη συζήτηση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. “Αν ούτε αυτό συμβεί, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα και ενδεχομένως σε τεκτονικές αλλαγές που θα αφορούν την ίδια την ενότητα της Ένωσης” υπογράμμισε.

Ο Μητσοτάκης δεν αξιοποιεί το “μαξιλάρι” ως ασπίδα της κοινωνίας

Σχολιάζοντας την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας την κατηγόρησε πως, αντί να διαδραματίσει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας ενεργά τις προτάσεις της Ιταλίας, “κρύφτηκε και σώπασε”.

“Και το χειρότερο”, πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, “σήμερα (σ.σ.: χθες) επιχαίρει από πάνω πανηγυρίζοντας για τις χθεσινές αποφάσεις, ουσιαστικά αλλάζοντας στρατόπεδο και στηρίζοντας την καταστροφική εμμονή των ομοϊδεατών της του ευρωπαϊκού Βορρά σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα”. “Εμμονές” που, όπως τόνισε, απειλούν ευθέως τη χώρα μας με νέα Μνημόνια και νέες εθνικές περιπέτειες.

Παράλληλα επισήμανε τη σημασία της παρακαταθήκης των αποθεμάτων ρευστότητας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που “μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη μας ασπίδα, αν αξιοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της κρίσης και να συγκρατήσουν την ύφεση διατηρώντας στη ζωή επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας”. Τέλος, στηλίτευσε τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος “μέχρι στιγμής δεν επιθυμεί να την αξιοποιήσει ως ασπίδα της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά ως ασπίδα των τραπεζών και της μεγάλης επιχειρηματικής ελίτ”.

Προστασία της πρώτης κατοικίας τώρα

Για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις συνέπειες στην οικονομία και στην ευρωπαϊκή κατάσταση συζήτησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ειδικότερα στο πεδίο της δημόσιας Υγείας υπογραμμίστηκε ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όσον αφορά την οικονομία, το Π.Σ. τόνισε την ανάγκη για μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση επισημαίνοντας την ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση ύψους 26 δισ. ευρώ που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τώρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να μην ξανακυλήσει στην ύφεση και σε νέες περιπέτειες” τονίζει το Π.Σ.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε πως η απόρριψη, από πλευράς Ν.Δ., της τροπολογίας για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας υποκρύπτει σοβαρότατους κινδύνους για χιλιάδες συμπολίτες μας.

“Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να πάρει μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας” σημειώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω “όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας” και ζήτησε την “ακύρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας”.

Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup το Π.Σ. τη χαρακτηρίζει κατώτερη των περιστάσεων τονίζοντας πως η επιμονή της ενεργοποίησης της πιστοληπτικής γραμμής του ESM, η οποία συνεπιφέρει νέα προγράμματα λιτότητας, δείχνει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης.

Η λύση του αδιεξόδου, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, μπορεί να επέλθει μόνο από την επαναφορά στο επίκεντρο του διαλόγου του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών ενόψει της συζήτησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης.

Στο πεδίο της δημοκρατίας επισημαίνεται πως η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την προάσπιση της διαφάνειας και του πλουραλισμού. “Την ίδια στιγμή, όμως, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες διαφάνειας ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της θωράκισης της δημοκρατίας” υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL