Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια οδυνηρή επιβεβαίωση για τους Ρομά

EUROKINISSI

Ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη στη Λάρισα. Το φώναζαν εξάλλου και οι ομοσπονδίες των Ρομά, καθώς εδώ και καιρό καλούν την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία αυτών των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο

Όχι, δεν ήθελε να γίνει μάντης κακών η στήλη όταν πριν από τρεις ημέρες προειδοποιούσε πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ρομά ήταν μια ημέρα κρατικής αδιαφορίας και κυβερνητικής υποκρισίας. Δεν ήθελε η στήλη να γίνει μάντης κακών όταν σημείωνε πως για τους Έλληνες Ρομά το “Μένουμε σπίτι” είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν ήθελε η στήλη να γίνει μάντης κακών όταν προέβλεπε πως οι αόριστες υποσχέσεις του κ. Λιβάνιου και τα δεκαχίλιαρα του κ. Θεοδωρικάκου σε κάποιους δημάρχους για δήθεν ενημέρωση των Ρομά ήταν απλώς ένας επικοινωνιακός χαρτοπόλεμος της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας.

Ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη στη Λάρισα. Το φώναζαν εξάλλου και οι ομοσπονδίες των Ρομά, καθώς εδώ και καιρό καλούν την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία αυτών των ανθρώπων που ζουν στο κοινωνικό αλλά και υγειονομικό περιθώριο της χώρας. Γιατί μπορεί οι πράξεις και οι παραλείψεις κρατικών και τοπικών αρχών εις βάρος των Ρομά να χρονολογούνται από πολύ παλιά, τα προβλήματα όμως που κρύβει πίσω της η πανδημία για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα τώρα έρχονται και παίρνουν μια εκρηκτική μορφή που απειλεί τόσο τους ίδιους όσο και τις ευρύτερες περιοχές όπου κατοικούν.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως την περίοδο 2017-2019 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά σχεδίασαν συγκεκριμένες δράσεις με πρόβλεψη χρηματοδότησης τόσο για τις μετεγκαταστάσεις και τη διάλυση των παραγκών όσο και για την κοινωνική και υγειονομική θωράκιση των περιοχών διαβίωσης των Ρομά. Ελάχιστοι ήταν οι δήμαρχοι που ανταποκρίθηκαν τότε, για να έρθει στη συνέχεια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παγώσει τον συνολικό σχεδιασμό.

Για την Ιστορία, αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στην Περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα, το σχετικό πρόγραμμα που «έτρεχε» η διοίκηση Δούρου, με ύψος χρηματοδότησης 11 εκατ. ευρώ, παραμένει στη μεγάλη πλειονότητά του σχεδόν ανέγγιχτο από την προκλητική ακινησία των δήμων που έχουν στην επικράτειά τους καταυλισμούς Ρομά.

Ήταν, λοιπόν, απλώς θέμα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη στη Λάρισα. Μόνο που ο εντοπισμός του αρχικού κρούσματος έγινε επειδή ένας ασθενής Ρομά έτυχε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης και κανείς κρατικός φορέας δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβαίνει εντός των υπόλοιπων καταυλισμών.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ψεύτης κ. Βρούτσης

Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει κάποιος συνολικά τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει ώς τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στην τεράστια κοινωνική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Γιατί αυτό αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις