Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κάτι τρέχει με τη Διαύγεια

Καλό θα είναι το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη να φροντίσει ώστε να μην χρεωθεί η Νέα Δημοκρατία άλλη μια "εξαφάνιση" στοιχείων και εγγράφων και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, που απαιτείται απόλυτη διαφάνεια

Για την κατάρρευση του συστήματος Διαύγεια, ενός “από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης”, προειδοποιήσουν εδώ και καιρό 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας με σχετική ερώτησή τους στη Βουλή ότι εξαντλούνται οι υπολογιστικοί πόροι του συστήματος και σημειώνοντας πως “δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα αλλά για πολιτική επιλογή”.

Οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θέσει πριν από έναν μήνα το ερώτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος Διαύγεια.

Είναι γεγονός πως τους τελευταίους μήνες είχαν πληθύνει ανησυχητικά τα φαινόμενα δυσλειτουργίας της Διαύγειας και η πλατφόρμα τίθεται όλο και πιο συχνά εκτός λειτουργίας.

Είναι γεγονός πως οι οικονομικοί πόροι που είχαν διατεθεί από την κυβέρνηση για το σύστημα της Διαύγειας έχουν εδώ και καιρό εξαντληθεί.

Είναι γεγονός πως, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί αναβάθμισης και ενίσχυσης της ψηφιακής διακυβέρνησης, η ομαλή λειτουργία της Διαύγειας απουσιάζει επιδεικτικά από το κάδρο του δήθεν εκσυγχρονισμού.

Είναι επίσης γεγονός πως τους τελευταίους μήνες είχαν επιλεκτικά αφαιρεθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία της Διαύγειας ονόματα υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων, από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει (όπως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείο Παιδείας κ.λπ.).

Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά το πόσο συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Διαύγεια, σε μια εποχή μάλιστα που οι απευθείας αναθέσεις πολλών υπουργών βρίσκονται στο φόρτε τους. Ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων, καθώς, την ώρα που με άλλοθι το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης μοιράζονται εκατομμύρια από την κυβέρνηση, το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας μονίμως υπολειτουργεί καθιστώντας συχνά αδύνατη την αναζήτηση εγγράφων από τους χρήστες της πλατφόρμας.

Και επειδή το 2014 είχαν “εξαφανιστεί” μυστηριωδώς από τη Διαύγεια και είχαν κάνει φτερά χιλιάδες ηλεκτρονικά έγγραφα, τα οποία από τότε ουδείς μπορεί να βρει στα αρχεία της πλατφόρμας, καλό θα είναι το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη να φροντίσει ώστε να μην χρεωθεί η Νέα Δημοκρατία άλλη μια “εξαφάνιση” στοιχείων και εγγράφων και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, που απαιτείται απόλυτη διαφάνεια.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ψεύτης κ. Βρούτσης

Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει κάποιος συνολικά τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει ώς τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στην τεράστια κοινωνική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Γιατί αυτό αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο