Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ" Η ΛΟΓΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη μπροστά σε υπαρξιακό δίλημμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ" Η ΛΟΓΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη μπροστά σε υπαρξιακό δίλημμα

Ακόμα κι αν έχουμε σήμερα κατάληξη στο Eurogroup, το πλαίσιο της λύσης δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. το μέγεθος της κρίσης, υπογράμμισε χθες ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας κοντόφθαλμη τη λογική της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

“Όταν η ΕΚΤ και η Κομισιόν μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ και το πακέτο που πάνε να συμφωνήσουν δεν ξεπερνά τα 500 δισ. και αφήνουν ανοιχτό οι χώρες να χρειαστούν Μνημόνια και πιστωτικές γραμμές, το μήνυμα στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό” τόνισε.

Αδιανόητες οι ελλείψεις στην Υγεία

“Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς και νοσηλευτές, που επιδεικνύουν ηρωισμό για να αντέξει το σύστημα” πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και με μέσα προστασίας.

“Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε μια μάχη που δεν αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία” ανέφερε. Είπε ακόμα πως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν σημαίνει σιωπή υπενθυμίζοντας τη στάση του Κ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι αδιανόητο ύστερα από 45 μέρες που ήταν το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν ελλείψεις στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή σε μάσκες, γυαλιά, αντισηπτικά” πρόσθεσε τονίζοντας πως προέχει “να δράσουμε έγκαιρα, να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και να μην μπούμε σε νέες εθνικές περιπέτειες”.

Ας σταματήσει η κυβερνητική αλαζονεία

Καταλόγισε μάλιστα ευθύνες στον πρωθυπουργό διότι δεν επιδιώκει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, “έχει υπερβολική ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του” είπε.

“Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ειδικά από ανθρώπους που είχαν την τύχη της οικονομίας στα χέρια τους και κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια” πρόσθεσε επισημαίνοντας ιδιαιτέρως το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. και η δυνατότητα για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς επιβάρυνση, “ούτε ένα ευρώ”, του χρέους.

Να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τον ιό της ύφεσης

Μιλώντας για το εμπροσθοβαρές και κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως η βασική λογική είναι ότι «όπως και στην πανδημία έπρεπε να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά, έτσι και στην οικονομία για να αντιμετωπίσουμε τον ιό της ύφεσης και της κρίσης”. Όπως εκτίμησε, ο κόσμος και η Ευρώπη μπαίνουν στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά.

“Εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η χώρα και να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018” υπογράμμισε. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση πως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρηματοδοτεί την αναστολή των συμβάσεων και όχι την εργασία, ενώ στηλίτευσε την προϋπόθεση για το 10% των εργαζόμενων με τηλεργασία.

“Απίστευτος κυνισμός” τα σενάρια εκλογών

Απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών σημείωσε πως διαπράττει “απίστευτο” κυνισμό όποιος διεξάγει δημοσκοπήσεις ρωτώντας τι θα ψήφιζαν οι πολίτες “όταν το βασικό ερώτημα για το αύριο είναι πόσοι θα βρίσκονταν μαζί μας”.

Σημείωσε ωστόσο ότι ενδεχομένως κάποιοι διαισθάνονται πως ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση στην οικονομία θα οδηγήσει σε Μνημόνια και σκέφτονται τις εκλογές “για να μην ξέρει ο λαός τον λογαριασμό». “Δεν κρύβονται οι προθέσεις ούτε οι εξελίξεις” υπογράμμισε και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως “αν σκέφτεται με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης, θα υποστεί μεγάλο κόστος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL