Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Χωρίς εισόδημα, ανθρωπιστική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς εισόδημα, ανθρωπιστική κρίση

Και, κυρίως, πόσο θα διαρκέσει η μέση πριν φτάσουμε στην αρχή του τέλους; Έχουν τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά να αντέξουν αυτόν τον παρατεταμένο μαραθώνιο για τη ζωή και την εργασία χωρίς εισόδημα;

ΣΤΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣ σενάριο της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ, τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ! Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται σενάριο που υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς.

ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί οι τομείς που έχουν παραλύσει; Πρώτα και κύρια ο τουρισμός, που συνεισφέρει στο εθνικό εισόδημα το 25% του ΑΕΠ. Τομέας στον οποίο απασχολούνται πάνω από 400.000 εργαζόμενοι, ενώ γύρω από αυτόν κινείται και αναπτύσσεται η εστίαση, στην οποία απασχολούνται πάνω από 200.000 άτομα, χωρίς να υπολογίζουμε την απασχόληση στην παραγωγή προϊόντων διατροφής και στις υπηρεσίες υψηλής χρήσης.

ΑΝ ΧΑΘΕΙ αυτή η τουριστική σεζόν, πράγμα σχεδόν βέβαιο, τότε η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, διότι κανένας κλάδος δεν θα μείνει αλώβητος.

ΠΩΣ θα αντέξουν οι κοινωνίες και οι εργαζόμενοι όταν έχει μηδενιστεί το εισόδημά τους; Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να υπολογίσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψουμε σε υγειονομική ομαλότητα, καθώς επιστροφή στην οικονομική και καταναλωτική κανονικότητα θα αργήσει. Το περιορισμένο εισόδημα των ανθρώπων σε συνδυασμό με τον ο φόβο για το αύριο θα συρρικνώσουν δραματικά τη ζήτηση και κατά συνέπεια μεγάλο μέρος της παραγωγής.

ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ δεν ανταποκριθεί με τις ανάλογες των αναγκών χορηγήσεις ρευστότητας, η οικονομική κρίση θα μετεξελιχθεί σε ανθρωπιστική, με πρώτο θύμα, όπως και στην κρίση του 2010, την Ελλάδα.

ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ που μοιράζει η κυβέρνηση στους «νεοάνεργους», αφήνοντας στο έλεος των χρεών τις υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις, είναι ήδη χρωστούμενα και σύντομα πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις διατροφικές τους ανάγκες.

Η πολιτική διαχείριση της πανδημίας με εικόνες τελειώνει. Και μαζί τα ψέματα και οι αυταπάτες του πρωθυπουργού και των χωρίς όραμα για την πρόοδο της πατρίδας τους χορηγών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL