Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΣΧΕΔΙΟ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα τώρα ή αύριο αντικρίζουμε συντρίμμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΧΕΔΙΟ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα τώρα ή αύριο αντικρίζουμε συντρίμμια

"Να δράσουμε έγκαιρα, με σχέδιο, με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην περάσουμε από τη Σκύλλα της πανδημίας στη Χάρυβδη της οικονομικής κατάρρευσης". Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας όρισε το πλαίσιο της άμεσης και γενναίας παρέμβασης, της τάξεως των 26 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου από τον ίδιο και τους αρμόδιους τομεάρχες Έ. Αχτσιόγλου, Ν. Παππά και Ευ. Τσακαλώτο με κεντρικό μότο: "Μένουμε όρθιοι".

"Σήμερα το δίλημμα είναι ένα: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο, όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες" υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επισήμανε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονταν χωρίς δεύτερη σκέψη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κρίση του κορωνοϊού οδηγεί σε "ένα σημείο μη επιστροφής για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τις σχέσεις κράτους και πολιτών, για την οικονομία, τις δομές και τους θεσμούς της".

Δράση χωρίς ολιγωρίες και ιδεοληψίες

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως από αυτή τη μάχη θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τις λιγότερες απώλειες "μόνο όσοι σκεφτούν έξω από τα μέχρι χθες πλαίσια. Μόνο όσοι δράσουν γρήγορα, στοχευμένα, με σχέδιο". Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, παρά την πρωτοφανή αυτή συνθήκη, υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους.

"Αρκεί να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά. Με τον ίδιο τρόπο που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία. Χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες. Και αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Η αντίθεση στην κυβερνητική πρόταση

"Το μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα", είπε, "είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού μας". Εξήγησε μάλιστα πως, αν δεν δράσουμε τώρα, οι ανάγκες σε λίγους μήνες από σήμερα θα είναι πολλαπλάσιες, θυμίζοντας ότι και το 2010 "κάποιοι έλεγαν τότε πως θα διαρκέσει για λίγους μήνες και τελείωσε μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια".

Σημείωσε δε ότι κύριος στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση του μισθού των ήδη εργαζομένων στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν από την έναρξη της κρίσης. "Σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο που σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί, το οποίο αποσκοπεί σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων".

14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας

Πρόκειται λοιπόν για ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων. Με επίκεντρο την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, τη θωράκιση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων. (Παρουσιάζεται αναλυτικά στις επόμενες σελίδες).

"Δεν καταθέτουμε το σχέδιο για να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το εφαρμόσει η κυβέρνηση" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε πολλές φορές ότι σε στιγμές έκτακτης ανάγκης "είναι αδιανόητο και ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πολιτικού κόστους και πολιτικού οφέλους".

"Όποιος τις κρίσιμες τούτες ώρες, που μετράμε νεκρούς και συνανθρώπους μας στην Εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, πιστέψτε με, πολύ γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά" πρόσθεσε.

Δημιουργήσαμε το μεγάλο πλεονέκτημα

Τόσο στην εισήγησή του όσο και στις απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα χρειάζονται ειλικρίνεια και η γλώσσα της αλήθειας απέναντι στον ελληνικό λαό.

"Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις αμήχανα, άτολμα, αποσπασματικά. Αν δεν λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θωράκισης της ελληνικής οικονομίας. Αν συνεχίσουμε στη στρατηγική ‘βλέποντας και κάνοντας’. Και κυρίως αν επιλέξουμε πολιτικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώνουν αντί να αμβλύνουν την κρίση, ιδίως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των μισθών" εξήγησε.

Επεξηγώντας τον λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αυτή την πρόταση και τις δυνατότητες για μια παρέμβαση τέτοιας κλίμακας, επισήμανε το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, σε αντίθεση με πολλά κράτη - μέλη. Ο λόγος φυσικά για το απόθεμα ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ, το λεγόμενο "μαξιλάρι" , "για το οποίο τόσο μας είχαν λοιδορήσει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι".

"Αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο είναι καιρός. Όσο είναι σε θέση να μας προστατέψει. Και όχι κατόπιν εορτής. Γιατί τότε θα είναι πολύ αργά" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά της Ελλάδας με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό της δανεισμό. Ακριβώς διότι μπορεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι ευεργετική, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα για δαπάνες χωρίς αύξηση του χρέους.

Στον αντίποδα η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει περίπου 10% του ΑΕΠ σε απόθεμα ασφαλείας, απ' όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της. "Ένα απόθεμα που μας επιτρέπει να στηρίξουμε άμεσα την οικονομία και την κοινωνία, με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας" υπογράμμισε τονίζοντας πως είναι "εγκληματικό" να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL