Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Τώρα σοβαρά, οι πιο ωφελημένοι από τα μέτρα, οι χαμηλόμισθοι Κυρ. Μητσοτάκη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα σοβαρά, οι πιο ωφελημένοι από τα μέτρα, οι χαμηλόμισθοι Κυρ. Μητσοτάκη;

Θεωρεί προς όφελος των εργαζομένων τη μείωση κατά 50% του μισθού τους, για έξι μήνες.

Θεωρεί γενναίο δώρο της κυβέρνησης του τις απολύσεις των εργαζομένων, που οι εργοδότες θα αποφασίζουν ανεξαρτήτως αν είναι, ή όχι, κερδοφόρες οι επιχειρήσεις τους. Είτε την εκ περιτροπής εργασία των μισθωτών που θέσπισε και αρχίζει ήδη να ανθεί στις ημέρες της υγειονομικής κρίσης από υγιείς επιχειρήσεις.

Να είμαστε ευγνώμονες που στην αρχή της υγειονομικής κρίσης σκέφτεται και αγκαλιάζει τους εργαζόμενους και δη τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων! Τους επιφέρει βαριές εκπτώσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Ανοίγει το δρόμο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Δίνει επιδόματα-ψίχουλα που δεν αρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες ενός εργαζομένου, πόσο μάλλον της οικογένειας του.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν είναι τόσο γενναιόδωρος, όπως κομπάζει, ο Κ. Μητσοτάκης με την παροχή των 800 ευρώ για 45 ημέρες στους εργαζόμενους, ποια εργασιακή τύχη τους περιμένει στη συνέχεια. Όταν επέλθει η συσσώρευση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαφόρων κλάδων να βάζουν λουκέτο, και άλλες επιχειρήσεις υπό την απειλή να σταματήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα; Και αυτό λόγω των μη εμπροσθοβαρών μέτρων για εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία είχε την οικονομική δυνατότητα να λάβει για να συγκρατήσει τις οικονομικές ζημίες, όμως δεν τα έλαβε.

Οι εργαζόμενοι αφού μπορούν με 800 ευρώ στις 45 μέρες να ζήσουν, γιατί να μην μπορούν με μειωμένο μισθό, και εκπτώσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όταν η κρίση πλήξει σκληρά τη χώρα;

Πώς η οικονομία της χώρας θα ανταπεξέλθει των οικονομικών δυσκολιών, αν δεν βάλει πλάτη η πλειοψηφία των πολιτών, που αποτελείται από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;

Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα σε καιρούς κρίσης με απώτερο σκοπό την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Τιμά επάξια τη σχολή του Σικάγου και τον ηγέτη της Μίλτον Φρίντμαν και επαναφέρει στην επικαιρότητα το βιβλίο της Ναόμι Κάμπελ «Το Δόγμα του Σοκ».

Οι πρώτες αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας υπέρ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων επιτεύχθηκαν καταμεσής του Αυγούστου, λίγες ημέρες αφού ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ. Οι επόμενες ήρθαν συνοδεύοντας το «σωτήριο» 800αρι για τους εργαζόμενους του εμπνευστή του υποκατώτατου μισθού Γ. Βρούτση, με την ευκαιρία της πανδημίας.Οι μεθεπόμενες είναι στο δρόμο… μεταξύ των οποίων και η μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, με επέκταση στη συνέχεια στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα- όπως συνέβη και το 2008.  

Tη  μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο την έφερε η κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της «λαγού» των προθέσεων της Στ. Πέτσα, πριν από λίγες ημέρες, αλλά και άλλων βουλευτών και ευρωβουλευτών της. Οι διαψεύσεις στη συνέχεια, με πρόσφατη του υπουργού Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν, από τη στιγμή που η μείωση μισθών και συντάξεων βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης των μέτρων, που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επέρχεται μετά την υγειονομική κρίση.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι θα μπουν ξανά στη λαιμητόμο και μαζί η χώρα, για να μπορούν οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, ομοϊδεάτες του Κ. Μητσοτάκη στην πολιτική, αλλά και στη ζωή, να κάνουν μπίζνες, να βγάλουν επιπλέον λεφτά, αυξάνοντας τα μερίδια τους στην αγορά, όπως πρόσφατα συνέβη με την προικοδότηση, καναλαρχών, κλινικαρχών, σχολαρχών, εργολάβων δημοσίων έργων, ιδιοκτητών ΚΕΚ, και άλλων.

Η ολιγαρχία του τόπου να γίνει πλουσιότερη πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις υγείαν των κορόιδων για άλλη μια φορά μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Το σχέδιο εξυφαίνεται καθημερινά και μοχλεύεται για να βρει ευήκοα ώτα στην κοινωνία.

Μόνο που ο Κ. Μητσοτάκης ξεχνάει να λάβει υπόψη του μια παράμετρο: όταν οι πολιτικοί κάνουν τέτοια σχέδια, οι … πολιτικές εξελίξεις τους ξεπερνούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL