Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ - TVXS / Άλλες πολιτικές για το περιβάλλον κατά των πανδημιών*
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ - TVXS / Άλλες πολιτικές για το περιβάλλον κατά των πανδημιών*

H πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 ήταν κάτι που δεν μπορούσαν πολλοί να φανταστούν. Προκάλεσε τις χειρότερες θεωρίες συνωμοσίας. Οι ερευνητές την είχαν προβλέψει. Επιστημονικές μελέτες, ακόμη και βιβλία που είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία των πόλεών μας την υπονοούσαν. (...) Μόνο η στιγμή έλευσης του κύματος και η έντασή του παρέμεναν άγνωστα. Πανδημίες έχουν ήδη λάβει χώρα. Άλλες προβλέπονται. Πρόκειται σχεδόν για βεβαιότητα. (...) Εδώ και πολλές δεκαετίες, η ανησυχητική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προκαλεί ακόμη περισσότερες και λοιμογόνους ζωονόσους. Η ανθρωπότητα συναντά ιϊκά, μικροβιακά και παρασιτικά είδη εναντίον των οποίων είναι άοπλη.

Οι ιοί επωφελούνται το τεράστιο δίκτυο μετάδοσης που τους ανοίγουν οι διασυνδέσεις μεταξύ των εν δυνάμει ξενιστών τους. Σήμερα, αυτοί που μας απειλούν εκμεταλλεύονται την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των εκτρεφόμενων ζώων, παντού στον κόσμο, διευκολύνοντας την επαφή με την άγρια φύση, προκαλώντας αλλαγές στον ξενιστή και ανοίγοντάς τους μια τεράστια οικοθέση: οι άνθρωποι και τα ζώα τους. Έτσι, ένας ιός που πραγματοποιούσε τον βιολογικό του κύκλο σε έναν πληθυσμό νυχτερίδων κάπου στην Ασία το φθινόπωρο του 2019, ξεπηδά σε μια κινέζικη αγορά το Δεκέμβριο του 2019, για να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γη τον Μάρτιο του 2020.

Οι πανδημίες που μας πλήττουν δεν είναι παρά μια όψη της πλανητικής αλλαγής. Αυτή περιλαμβάνει, επίσης, τις κλιματικές διαταραχές που προκαλούνται από την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου και τη μαζική εξαφάνιση ειδών. Η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των καταστροφών της, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της. Άλλες επιλογές είναι απαραίτητες τόσο για την επιβίωση του είδους μας όσο και για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

(...) Θα πρέπει οι πολιτικοί παράγοντες να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να εισάγουν τις ανάλογες με τις προκλήσεις εθνικές και υπερεθνικές πολιτικές. Πρέπει να ενσωματώσουν τα συμπεράσματα της "Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος" ως προς την κλιματική αλλαγή. Αυτή η αναγκαιότητα πολιτικής δράσης και οι παρελθούσες αποτυχίες της εγείρουν αναπόφευκτα το θέμα υπερπήδησης των εμποδίων στη διακυβέρνηση των αλληλεπιδράσεών μας με τη βιόσφαιρα και της συνεκτίμησης των ορίων της. Επείγει να σταματήσουμε την άρνηση των πλανητικών απειλών που δημιουργήθηκαν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και να χρησιμοποιήσουμε αυτό που γνωρίζουμε ώστε να εφαρμόσουμε, επιτέλους, τις επιβαλλόμενες πολιτικές ριζικής αλλαγής.

* Με βάση το παραπάνω κείμενο, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο υπογράφουν έκκληση για ανάληψη πολιτικής δράσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL