Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ο λύκος στην αναμπουμπούλα ανεβάζει τις τιμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ο λύκος στην αναμπουμπούλα ανεβάζει τις τιμές

Επειδή, ως γνωστόν, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και οι κρίσεις πάντα γεννάνε ευκαιρίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που είπαν να βγάλουν κάτι παραπάνω τώρα που οι συνθήκες τους ευνοούν και τα αρμόδια υπουργεία σφυρίζουν αδιάφορα.

Το τελευταίο διάστημα, με τους πολίτες κλεισμένους σπίτι και τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων κλειστά, καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των διαδικτυακών αγορών. Μια αύξηση αγορών που ήρθε να ευνοήσει τις εταιρείες ταχυμεταφορών που ανέλαβαν την παράδοση των προϊόντων στα σπίτια των έγκλειστων καταναλωτών.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ θα περίμενε κανείς από τις εταιρείες ταχυμεταφορών να προχωρήσουν σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού ώστε να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών τους, κάποιες από αυτές μάλλον βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τα τιμολόγιά τους ακόμη και κατά 22,5% εκμεταλλευόμενες την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του συνδέσμου Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου, που υποστηρίζει πως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών, η ACS, προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, τονίζοντας πως “με τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες κλειστές και χιλιάδες συμπολίτες μας να καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες και τις παραδόσεις βιβλίων κατ' οίκον, η αναίτια και αιφνιδιαστική αυτή αύξηση της ACS έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις”.

Σύμφωνα πάντα με τον σύνδεσμο Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου, για το θέμα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, από τον οποίο έχει ζητηθεί άμεση παρέμβαση, καθώς η αιφνίδια αύξηση των τιμολογίων της ACS επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το κοινό σε λιγότερες παραγγελίες βιβλίων (που έχουν αναχθεί εν καιρώ καραντίνας σε είδος πρώτης ανάγκης).

Αν προσθέσει κανείς και την ταχυμεταφορά των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές, που υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο βιβλία, αντιλαμβάνεται κανείς τι ευκαιρία γέννησε η κρίση.

Και τώρα οι εκδότες περιμένουν από τον κ. Γεωργιάδη να σηκώσει το τηλέφωνο και να βάλει μια κατσάδα στο μεγάλο αφεντικό της ACS, που τυγχάνει και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Κάτι που μόνο σαν πρωταπριλιάτικο αστείο ακούγεται όταν μιλάμε για τον συγκεκριμένο υπουργό, που, αντί να ασχολείται -όπως έχει υποσχεθεί- με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που σαρώνουν την αγορά εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αυτός περνάει τις ώρες του στο Twitter διαφημίζοντας τηλεμαθήματα αρχαίων ελληνικών μόνο με 5 ευρώ την ώρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL