Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Έρχονται χειρότερα, δυστυχώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Έρχονται χειρότερα, δυστυχώς...

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης βιομηχανική παραγωγής - μεταποίησης PMI υποχώρησε μέσα σε έναν μήνα, μόνο τον Μάρτιο δηλαδή, από το 56 στο 42, δηλαδή 25% κάτω.

Γιατί υποχώρησε; Επειδή λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει ζήτηση ούτε από το εξωτερικό ούτε από το εσωτερικό. Και έτσι άδοξα ανατρέπεται ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε την περίοδο 2015 - 2019. Μια ξαφνική -αλλά όχι χωρίς αιτία- άνοιξη της ελληνικής βιομηχανίας που έκανε τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα αιχμή των ελληνικών εξαγωγών ύστερα από πολλά - πολλά χρόνια.

Αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η άμεση προοπτική είναι ζοφερή. Κατά 25% τουλάχιστον θα μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου μιας και η ζήτηση λόγω της υπολειτουργίας της παγκόσμιας βιομηχανίας έχει πέσει κατακόρυφα και η δυνατότητα αποθήκευσης πετρελαίου έχει «πλαφονάρει». Και η τιμή του έχει καταρρεύσει στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρώτα θύματα οι εργαζόμενοι και με αρκετή καθυστέρηση σπεύδει και η Κομισιόν να ανακοινώσει μέτρα στήριξής τους.

Μεγάλες τράπεζες και αναλυτές μιλάνε ήδη για διψήφια ύφεση, της οποίας το ύψος θα εξαρτηθεί από το πότε θα ελεγχθεί η πανδημία. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται και για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για ισχυρές οικονομικά χώρες που ήδη έχουν λάβει ασύλληπτου ύψους μέτρα.

Στην Ελλάδα -παρά τα έγκαιρα υγειονομικά μέτρα- το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι δειλό.

Και φευ! Αναποτελεσματικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή. Θα ακολουθήσουν -το ίδιο κακές- οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τους δείκτες λιανικής και χονδρικής, τον τουρισμό και κυρίως το ΑΕΠ... Οι εκπρόσωποι των πάσης φύσεως οργανώσεων της παραγωγής και του εμπορίου βοούν: «Πάρτε οριζόντια μέτρα»...

ΥΓ.: Οι μάντεις και οι άγγελοι κακών νέων είναι πάντα αχώνευτοι. Όμως εδώ δεν πρόκειται για μαντείες, αλλά για ζέουσα πραγματικότητα...

Στάθης Σχινάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL