Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Άμισθοι αυτοαπασχολούμενοι Δικηγόροι: Αρνούμαστε και απορρίπτουμε το επίδομα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άμισθοι αυτοαπασχολούμενοι Δικηγόροι: Αρνούμαστε και απορρίπτουμε το επίδομα της κυβέρνησης

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου Ένωσης Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδος (ΑΔΕ) με θέμα «Επίδομα Επιμόρφωσης»

Είναι γνωστή σε όλους μας η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης και προς τους δικηγόρους της αποζημίωσης των 800 ευρώ, ώστε να καλύψουν και αυτοί ένα μέρος της τεράστιας ζημιάς που υφίστανται από τα περιοριστικά, λόγω της υγειονομικής κρίσης, μέτρα στον τομέα της Δικαιοσύνης. Σαν να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξαγγελία ενός μελλοντικού, αόριστου και αβέβαιου επιδόματος «επιμόρφωσης» μέσω ΕΣΠΑ, ως συμψηφισμού και αντίδωρου στην παραπάνω υπαναχώρησή της.

Το επίδομα αυτό το αρνούμαστε και το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, στην παρούσα χρονική στιγμή. Είναι μια κυβερνητική εφεύρεση, όχι για να αποζημιώσει τον στα όρια της απόγνωσης αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο, αλλά για να χρηματοδοτήσει εκ πλαγίου τους φορείς κατάρτισης. Εάν, εφ’όσον και οπότε θελήσει κάποιος από εμάς να καταρτισθεί, εύλογα να εισπράξει και την όποια επιδότηση, χάριν του εκσυγχρονισμού του και του χρόνου που θα δαπανήσει γι’αυτήν.

Στην παρούσα όμως φάση, το ζητούμενο είναι η διάσωση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων από την οικονομική καταστροφή εξαιτίας των μέτρων. Επ’αυτού η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει να προτείνει τίποτα, ούτε δείχνει ποσώς να ενδιαφέρεται. Αντ’αυτών, φροντίζει να μας υποτιμά, να μας προσβάλει και να μας πλήττει με κάθε ευκαιρία.

Όλες αυτές τις ημέρες, η τακτική της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την καταβολή της αποζημίωσης στους δικηγόρους, μας έφερε μπροστά σε μια ιστορική αναγκαιότητα: Να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, στην Κυβέρνηση και, βέβαια στον κ. Πρωθυπουργό μας, το προφανές: ότι οι δικηγόροι, εκτός από το ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και στην πλειοψηφία τους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας, είναι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στα άλλα σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητά της.  

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε αυτή την καχυποψία και να πείσουμε τους πολίτες πελάτες μας ότι “Αξίζει τον κόπο και θα βρουν το δίκιο τους στα Δικαστήρια”. Ήρθε ο καιρός για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δείξει κάποια στατιστικά στοιχεία στους πολίτες σχετικά με την λειτουργία των δικαστηρίων, ποιά τα αντικείμενα με το μεγαλύτερο ποσοστό δικών, πόσα χρήματα είναι το δικαστικό ένσημό τους κλπ. Αυτά όλα τα στοιχεία δεν τα γνωρίζουμε.  

Αντίθετα, η μόνη εικόνα που έχουμε είναι αυτή που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, δηλαδή τα Δικαστήρια. Η υποδομή. Ποιά Δικαστήρια; Αυτά που λειτουργούν με νέα μέσα τεχνολογίας και η υποτιθέμενη ελλιπής κατάρτισή μας δεν επιτρέπει τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης; Όχι βέβαια!  Όποιος έχει επισκεφτεί το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας (αυτό των Αθηνών) δεν μπορεί να μην έχει σκεφτεί "τι αχούρι είναι αυτό”. Καθημερινά οι δικηγόροι (αλλά και η δικαιοσύνη) εξευτελιζόμαστε σε αίθουσες με κουβάδες και φακέλους παρατημένους πρόχειρα σε ντάνες. Η διαφορά με τη λαχαναγορά είναι ότι δεν τρώγονται. Η κατάσταση αυτή, όμως, χρόνια τώρα δεν αλλάζει. Ούτε καν βελτιώνεται, αλλά αντίθετα χειροτερεύει. Το βλέπει κανείς στα καινούρια κτίρια. Πχ στη Θήβα και σε άλλες πόλεις με καινούρια κτίρια. Όχι, ΔΕΝ βελτιώνεται ούτε καν στο ελάχιστο.

Όσο για τον τραγέλαφο, οι δικηγόροι καταλάβαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε μπόλικο χιούμορ για να μην παραδώσουμε τα όπλα. Γιατί, αλήθεια, πώς αλλιώς να αντιμετωπίσουμε την τοποθέτηση ενός ιατρού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρά ως χιούμορ; Μαύρο όμως, γιατί συμβολικά θα μπορούσε να αναγνωσθεί και ως μια ενέργεια που μεταφράζεται από μια κοινωνία πολιτών εξαντλημένων από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ως μία νέα εποχή όπου ούτε καν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται νομικό, γιατί να χρειάζονται οι πολίτες δικηγόρο;  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα προτεινόμενα voucher επιμόρφωσης (τεχνικής κατάρτισης) δεν αποτελούν καμία σοβαρή έκπληξη.  
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούν την άμεση αντίδρασή μας. Είμαστε υποχρεωμένοι από την ίδια την επαγγελματική μας υπόσταση να εκφράσουμε δημόσια τη δικαιολογημένη ανησυχία για το που θα φτάσει αυτή η μεθοδευμένη τακτική παραπληροφόρησης της Κυβέρνησης εις βάρος του επαγγέλματός μας και μέχρι πόσο θα κρατήσει ο διασυρμός από τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης. Καλούμε δε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κατάρτισής μας, όπως τα έχει στην κατοχή του από τους αντίστοιχους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Έχουμε ήδη δεχθεί κατάρτιση για την ψηφιακή υπογραφή και την υποβολή δικογράφων, δυστυχώς όμως αυτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες τελικά δεν καθιστούν άχρηστη τη μετάβασή μας στα Πρωτοδικεία. Και εκεί η ουρά είναι μία.  

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την εξόντωσή μας, φυσική ή ηθική. Δεν θα δεχθούμε ούτε την παρανομία. Ηδη, ετοιμάζουμε την προσφυγή μας στη δικαιοσύνη.

Για την Ένωση Αμίσθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’      ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’  
Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ      Δ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ       Α. ΠΡΙΜΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        ΤΑΜΙΑΣ  ΕΦΟΡΟΣ     ΔΗΜ ΣΧΕΣΕΩΝ
Μ. ΠΙΤΣΑΚΗ               Ε. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ     Π. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ

ΜΕΛΟΣ
Π. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL