Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Τον Κλάους Ρέγκλινγκ τον γνωρίζουμε από παλαιότερα. Είναι αυτός που είχε πει ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα 100 δισ. Και απέδειξε με πόσο εντυπωσιακό τρόπο παρουσιάζει τα πράγματα όταν θέλει να υποστηρίξει ό,τι τον συμφέρει.

Χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι, για να γίνει κορωνομόλογο, θα χρειαστούν έως και τρία χρόνια. Ενώ υπάρχουν έτοιμα κορωνομόλογα της ώρας, για όσες χώρες τα χρειάζονται, με ένα μικρό μνημόνιο.

Η τωρινή δήλωση του Ρέγκλινγκ δεν αναπαράγεται πουθενά, ενώ εκείνη για τα 100 δισ. είχε γίνει βούκινο. Ένα καλό που έχει ο κορωνοϊός είναι ότι έχουν εξαφανιστεί αυτοί οι μουλάδες του ευρωπαϊσμού κι έτσι δεν μας λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα μαθήματά της και ότι το κορωνομόλογο είναι λαϊκισμός. Υπογείως βέβαια, και όσο ο κόσμος χειροκροτάει στα μπαλκόνια, γίνεται δουλίτσα.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ε.Ε. δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που συνέβη το 2010. Απλώς τότε η κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα, ενώ τώρα χτυπάει όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας και των δορυφόρων της.

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε., με αυτά που κάνει ο Όρμπαν, είναι μάλλον χαλαρή. Διότι η δημοκρατία είναι δευτερεύον θέμα. Το βασικό είναι η τήρηση των κανόνων σταθερότητας. Και ας πεθαίνουν στην Ιταλία και στην Ισπανία 1.000 άνθρωποι την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL