Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τίποτε δεν αλλάζει κι όλα ίδια είναι... Και είναι ο καπιταλισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τίποτε δεν αλλάζει κι όλα ίδια είναι... Και είναι ο καπιταλισμός

Πανδημία, λέει. Μας κυνηγάει ο ιός σε κάθε μας κίνηση. Όλοι φοβισμένοι. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους, κι αυτοί σε απόσταση ασφαλείας.

Πριν ακόμη η πανδημία δείξει τα δόντια της, πολίτες έτρεχαν στα καταστήματα κι άδειαζαν τα ράφια, ακόμη και από προϊόντα που δεν θα υπήρχε έλλειψη, αλλά φρόντισαν οι ίδιοι με τις υπερβολικές αγορές τους να τη δημιουργήσουν. Το σύνδρομο της κατοχής; Ή απλά καπιταλισμός;

Να πάρω εγώ, να έχω, να καβατζωθώ, και για τον άλλον δίπλα μου τι με νοιάζει; Να κλειστώ στο καβούκι μου με τα κωλόχαρτα και τα αντισηπτικά βουνό, απόθεμα για τρία χρόνια, να σωθώ εγώ. Κι ο άλλος; Ο γείτονας; Ο φίλος; Ο συνάδελφος; Ο συνέλληνας; Τι με νοιάζει εμένα... Εγώ να είμαι υγιής και να μην κολλήσω. Κι αν κολλήσει ο γείτονας, τι με νοιάζει;

Τι κι αν ο γείτονας κολλήσει γιατί δεν έχει καταφέρει να προμηθευτεί γάντια, επειδή ΕΓΩ αγόρασα όλο το απόθεμα, ή αντισηπτικά, επειδή πήγα και δεν άφησα ούτε ένα να πάρει ο γείτονάς μου. Το ίδιο και με το οινόπνευμα.

Κι ας τσιρίζει ο Άδωνις κάθε μέρα στα κανάλια ότι δεν υπάρχει έλλειψη. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και οινόπνευμα στην αγορά. Γιατί κάποιοι με το ΕΓΩ τους φρόντισαν να απαγορεύσουν στο σύνολο της κοινωνίας να τα προμηθευτεί. Καμία αλληλεγγύη. Το ΕΓΩ πάνω απ’ όλα. Ακόμη και στην αρρώστια.

ΕΓΩ να μην κολλήσω... Έλα, όμως, που κάποια πράγματα δεν γίνονται έτσι όπως τα υπολογίσαμε. Μπορεί αυτός που δεν του άφησα την ευκαιρία να προστατευτεί να προσβληθεί τελικά από τον ιό και να μου τον μεταφέρει από την πόρτα του ασανσέρ ή από το πόμολο της εξώπορτας. Τόσο απλά και ας έχω σωρεύσει τα οινοπνεύματα, τα γάντια και τις μάσκες στα ντουλάπια του σπιτιού.

Το ΕΓΩ μας, που γαλουχήθηκε από τον καπιταλισμό, δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε το κοινωνικό σύνολο, τον συνάνθρωπο, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον σύντροφο ή τον φίλο.

Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να προστατευτεί το σύνολο της κοινωνίας για να μην εξαπλωθεί ο ιός και θα πρέπει ξεπερνώντας την ασθένεια του καπιταλισμού, με αλληλεγγύη και με τη σκέψη μας πρωτίστως στο όλον, το κοινωνικό σύνολο, να συνδράμουμε στην προφύλαξη του, γιατί έτσι μόνο προστατεύουμε την κοινωνία, τους φίλους, τους συντρόφους, τους συναδέλφους, τους γείτονες, την οικογένειά μας και εν τέλει τον εαυτό μας.

Σπύρος Καρράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL