Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Το υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει την επόμενη φάση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει την επόμενη φάση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ

Φωτογραφία από το unhcr.gr

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων ασύλο ή αναγνωρισμένων προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το οποίο υλοποιούνταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με δήμους της χώρας και ορισμένες ΜΚΟ, υπό την εποπτεία του υπουργείου μέχρι τώρα και με χρηματοδότηση από Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας έως τις 23 Μαρτίου, είχαν δημιουργηθεί 25.519 θέσεις φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Η μετάβαση της ευθύνης στο υπουργείο αναμένεται να γίνει μέσα στο χρόνο, ενώ με την απόφαση του υπουργού Ν. Μηταράκη, “επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για την διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής ή και την παράταση παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας”, όπως έχει άλλωστε νομοθετήσει η κυβέρνηση, τόσο στον πρόσφατο νόμο περόι ασύλου, όσο και στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου.

Μάλιστα, το υπουργείο επανέλαβε σήμερα ότι οι εξώσεις από τα σπίτια μέσα σε ένα μήνα, όπως όριζε η πρόσφατη τροπολογία για όσους έχουν λάβει θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους, αναβάλλεται για να εφαρμοστεί λόγω κορωνοϊού από τις 31 Μαϊου.

Αύξηση θέσεων για αποσυμφόρηση νησιών σε βάθος 1,5 χρόνου

Το υπουργείο υπολογίζει ότι με αυτή την εφαρμογή των εξώσεων, “αναμένεται να προκύψουν έξι χιλιάδες θέσεις στέγασης εντός του β’ τριμήνου” και τονίζει ότι “παράλληλα στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν τελικά οι θέσεις το 2020 στις 30.000 και το 2021 στις 40.000. Οι επιπλέον αυτές θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τους περασμένους μήνες, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ αποτυπώνονταν από την άρνηση επέκτασης του προγράμματος στην Κρήτη, την οποία ζητούσαν οι δήμαρχοι Κρήτης, με τον Αλκ. Στεφανή να υποστηρίζει ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξης προσφύγων, και στην προ μηνός αποστροφή του υπουργού, Ν. Μηταράκη στην ΚΕΔΕ ότι" πρόκεται για ακριβό πρόγραμμα.

“Το πρόγραμμα EΣTIA είναι πολύ ακριβότερο ανά φιλοξενούμενο, όπως και το πρόγραμμα ξενοδοχείων. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και ένα θέμα γενικού κόστους. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα στον βαθμό που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να λάβουμε υπόψη ότι είναι και πεπερασμένα τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μεταναστευτικό.

Η παραμονή σε διαμερίσματα είναι πολύ πιο ακριβή, σε ξενοδοχεία ακόμα πιο ακριβή από την παραμονή στις δομές. Ένα μεγάλο θέμα το οποίο τα προηγούμενα χρόνια εκτόξευσε το κόστος ήταν το γεγονός ότι κάποιος διέμενε σε δομές για δύο ή τρία χρόνια αντί για τέσσερις ή έξι μήνες που θα ήταν το ορθό. Άρα προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος μειώνοντας την μέση παραμονή και χρησιμοποιώντας και δομές που είναι πιο οικονομικές για τη χώρα και την Ευρώπη", είχε αναφέρει.

Τέλος, στις σημερινές ανακοινώσεις, το υπουργείο παραδέχεται ουσιαστικά τον ευεργατικό χαρακτήρα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην ένταξη, σημειώνοντας ότι “ το 73% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 58% ΑΦΜ, το 24% έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και το 73% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL