Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ελενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Τουρισμού / Ελενα Κουντουρά: Αναγκαίο ένα σχέδιο διάσωσης του τουρισμού στην Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Τουρισμού / Ελενα Κουντουρά: Αναγκαίο ένα σχέδιο διάσωσης του τουρισμού στην Ε.Ε.

"Όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, δεν χωρούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν" προειδοποιεί μέσω της "Αυγής" η Έλενα Κουντουρά όσον αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί ένα "ιδιαίτερα οξύ" πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Τουρισμού σημειώνει ότι "οφείλουμε να στραφούμε σε πολιτικές ενότητας που θα στηρίξουν οριζόντια, δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς την παραγωγή και την απασχόληση, όλους τους κλάδους και τους πολίτες, τις πιο ευάλωτες ομάδες και συνολικά την κοινωνία".

Ειδικά για τη στάση της Ε.Ε. η Έλ. Κουντουρά επισημαίνει ότι "ζητήσαμε να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο διάσωσης του τουρισμού στην Ε.Ε. Διεκδικούμε εθνική και ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, έγκαιρη, επαρκή και ανάλογη του μεγέθους του εκτιμώμενου πλήγματος και στη βάση των έκτακτων αναγκών των επιχειρήσεων και εργαζομένων".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό και στη συνολική πορεία της Ελληνικής οικονομίας;

Καμία οικονομία και κοινωνία δεν μένει αλώβητη σε αυτή τη σκληρή παγκόσμια δοκιμασία, όπου προέχει η προστασία της ζωής, της Υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθημερινά διογκώνονται οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, το πλήγμα όμως στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα οξύ. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) δημοσιοποίησε ότι κινδυνεύουν να χαθούν έως και 75 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο παγκοσμίως. Μπροστά σε αυτά τα ασύλληπτα μεγέθη οφείλουμε να σταθούμε όλοι με ψυχραιμία και ευθύνη.

Όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, δεν χωρούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Είναι η στιγμή για γενναίες αποφάσεις, πολιτικές και επιχειρησιακές, που θα θέσουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύουμε. Οφείλουμε να στραφούμε σε πολιτικές ενότητας που θα στηρίξουν οριζόντια, δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς την παραγωγή και την απασχόληση, όλους τους κλάδους και τους πολίτες, τις πιο ευάλωτες ομάδες και συνολικά την κοινωνία.

* Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης ώστε να στηριχθεί αποτελεσματικά ο ελληνικός τουρισμός;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον ελληνικό τουρισμό στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις του την περίοδο 2015-2019. Ο τουρισμός στήριξε καταλυτικά την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες στα πιο δύσκολα χρόνια, συμπαρέσυρε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων.

Ο τουρισμός είναι επιταχυντής της ανάπτυξης και σήμερα ασφυκτιά. Η αιτία της πρωτοφανούς αυτής κρίσης είναι εξωγενής, η διαχείρισή της όμως είναι μείζον εσωτερικό ζήτημα. Από την πρότερη εμπειρία της διακυβέρνησής μας, καθώς αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις στον τουρισμό, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει στοχευμένο σχέδιο που θα δώσει πραγματική ανάσα στον τουριστικό τομέα. Απαιτούνται:

* Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

* Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε η ζημιά να είναι αναστρέψιμη και να εξασφαλιστεί η επανεκκίνησή του αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

* Στήριξη σε όλους τους επιμέρους κλάδους με βάση τις ανάγκες τους και με ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες όπου ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και ανάπτυξης.

* Με ευθύνη του κράτους να παρασχεθεί δίκτυ προστασίας ώστε καμιά επιχείρηση να μην κινδυνεύσει και καμιά θέση εργασίας να μην χαθεί. Να αποτραπούν απολύσεις, υποαπασχόληση, περικοπές μισθών. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που το έχουν αντιληφθεί καλύπτουν ήδη έως και το 100% του μισθολογικού κόστους. Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία των εργαζομένων και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους είναι ζητούμενα κυρίαρχα και αδιαπραγμάτευτα.

* Πώς κρίνετε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας;

Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι αυτονόητο ότι δεν επαρκούν. Αυτό αφορά και τον τουρισμό. Στη θητεία μου ως υπουργού Τουρισμού 2015-2019 και ως ευρωβουλευτή, έχοντας στην ευθύνη μου τον κρίσιμο αυτό τομέα, έχω ζητήσει από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα ο τουρισμός να μπει ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης, να ενταχθεί δυναμικά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, να καταρτιστεί ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική και να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των κρίσεων στον τουρισμό, που σήμερα είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.

Μέσω της Task Force της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), όπου είμαι συντονίστρια της GUE/NGL, ζητήσαμε να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο διάσωσης του τουρισμού στην Ε.Ε. Διεκδικούμε εθνική και ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, έγκαιρη, επαρκή και ανάλογη του μεγέθους του εκτιμώμενου πλήγματος και στη βάση των έκτακτων αναγκών των επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Καταθέσαμε προτάσεις για την ένταξη του τουρισμού στα έκτακτα σχέδια κρατικών ενισχύσεων, τα προγράμματα άμεσης οικονομικής βοήθειας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξουμε τις χώρες και περιφέρειες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και να προστατεύσουμε την απασχόληση.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν το κάθε κράτος - μέλος και η Ευρώπη σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή μας πορεία για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον προόδου και ευημερίας για όλους τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL