Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το «λεφτόδεντρο» προορίζεται για τα εργοδοτικά συμφέροντα και τους «κλινικάρχες» / Κάνει την υγειονομική κρίση... νεοφιλελεύθερη ευκαιρία η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το «λεφτόδεντρο» προορίζεται για τα εργοδοτικά συμφέροντα και τους «κλινικάρχες» / Κάνει την υγειονομική κρίση... νεοφιλελεύθερη ευκαιρία η Ν.Δ.

Την υγειονομική κρίση σε... ευκαιρία επιχειρεί να μετατρέψει η κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της στο εργασιακό τοπίο και να προωθήσει διατάξεις υπέρ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας.

Παράλληλα, “γαλάζια” στελέχη επιδιώκουν να στήσουν «σκηνικό έντασης» με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε μείνουν οι προβολείς μακριά από τις προκλητικές αποφάσεις της Ν.Δ. «Κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες, όλοι μαζί αναλαμβάνουμε ένα μέρος του κόστους για να βγούμε από την κρίση όρθιοι» δήλωσε πρόσφατα ο Στέλιος Πέτσας αποτυπώνοντας την κυνική αντίληψη που διέπει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι «δεν υπάρχουν ‘λεφτόδεντρα'» στα ερωτήματα που αφορούν την αναγκαία προστασία του κράτους προς τους εργαζομένους, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «φθηνό λαϊκισμό» στο εργασιακό πεδίο. Παράλληλα, το μόνιμο αίτημα των υγειονομικών γιατρών για «χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία» βρίσκει τον τοίχο του Μαξίμου.

Τα «δώρα» στους «κλινικάρχες»

Η κυβέρνηση ωστόσο προχώρησε στον διπλασιασμό της αποζημίωσης των «κλινικαρχών» που θα διαθέσουν στο Δημόσιο κρεβάτια ΜΕΘ. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας στέλνει «δώρο» 30 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ως επιχορήγηση, για την αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων με σκοπό την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό.

Κύκλοι του Μαξίμου -αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, που από 800 ευρώ την ημέρα η κυβέρνηση το διπλασίασε στα 1.600 ευρώ-, αφού κατηγόρησαν προχθές τον ΣΥΡΙΖΑ για διοχέτευση “fake news”, ισχυρίστηκαν ότι «πως η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα των ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σ' αυτές, καθώς το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά μέρα».

Η παραδοχή - «άδειασμα» του υφυπουργού Υγείας

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ωστόσο αναγνώρισε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών για μίσθωση 80 κλινών ΜΕΘ από την αρχή του χειμώνα, ενόψει εποχικής γρίπης, προέβλεπε αποζημίωση 800 ευρώ την ημέρα ανά κλίνη, ενώ τώρα, στη συμφωνία για τη μίσθωση άλλων 55 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, το ποσό διπλασιάστηκε λόγω «πρόβλεψης για επιπλέον μισθολογικό κόστος»!

Αναπάντητα ερωτήματα

Επιπλέον, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν «σε ό,τι αφορά τη δήθεν υπερκοστολόγηση των τεστ ανίχνευσης Covid-19» πως «η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη κι από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο». Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα για ποιον λόγο επιχορηγούνται με 30 εκατομμύρια ευρώ οι ιδιώτες ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικά τεστ σε κόστος τουλάχιστον στο ένα πέμπτο σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα.

Εργασιακός μεσαίωνας

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν λόγω των προληπτικών μέτρων μετατρέπονται σε άνεργους επιδοματούχους των 800 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση δεν δρομολογεί αποφάσεις ώστε το κράτος να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως.

Επιπλέον, η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας» αποδιαρθρώνει το εργασιακό δίκαιο προσφέροντας στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζομένους τους δύο εβδομάδες τον μήνα, γεγονός που συνεπάγεται και μείωση κατά 50% των αποδοχών τους.

Ο Στ. Πέτσας δεν δίστασε ωστόσο να υποστηρίξει ότι «δίνουμε την αναγκαία ευελιξία χωρίς εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα», καθώς ο «εργαζόμενος για όσο χρόνο διαρκεί η πρωτοφανής αυτή κρίση λαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των αποδοχών του»!

Το «μαξιλάρι ασφαλείας» κατόπιν... καταστροφής

Σ' αυτό το πρίσμα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 35 δισ. ευρώ -που αποτελεί παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης- ώστε να μετριάσει τα μισθολογικά πλήγματα του κόσμου της εργασίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέστησε σαφές ότι το Μαξίμου θα αξιοποιήσει τα διευρυμένα δημοσιονομικά περιθώρια κατόπιν... οικονομικής καταστροφής, καθώς «όταν βγούμε από αυτή την υγειονομική κρίση, θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα δημοσιονομικού χώρου για να έρθει η ανάταξη της οικονομίας»...

Επιχείρηση - λάσπη

Την τυχοδιωκτική τακτική των λασπολογικών επιθέσεων κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνουν τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Άνθρωποι σαν τον Κούλογλου μισούν την Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους» ήταν η τελευταία εμφυλιοπολεμική αποστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή προχθές αναπαρήγαγε στα social media το σκίτσο ενός γελοιογράφου! «Γιατί μισεί την Ελλάδα ο κάθε Κούλογλου; Αυτή τη στιγμή το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου αναφέρει την Ελλάδα σαν ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης, σε αντίθεση με την Ισπανία. Είναι άλλο να αναρτά μια γελοιογραφία μια εφημερίδα και άλλο ένας πολιτικός» ανέφερε -με απροκάλυπτη λογοκριτική διάθεση- ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Διχασμός» λόγω... γελοιογραφίας

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για νέους διχασμούς» ήταν το αποπροσανατολιστικό μήνυμα του Στ. Πέτσα για τα retweets των σκίτσων του γελοιογράφου Γιάννη Δερμεντζόγλου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε βαρύγδουπους τόνους, κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει αυτές τις «παραφωνίες»!

«Απαγορευτικό» στις αναπαραγωγές... γελοιογραφιών είχε σημάνει αρχικά η Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη με όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αναμένεται με ενδιαφέρον και μια γελοιογραφία αναφορικά με τους φθηνούς τακτικισμούς του κυβερνώντος κόμματος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL