Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Σκέψεις στην ουρά για σαρδέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις στην ουρά για σαρδέλλες

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, είχε δίκιο ο Μαρξ. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται από τις συνθήκες. Αν το είπε ο Μαρξ. Όποιος το είπε τέλος πάντων.

Είσαι έξω από το ψαράδικο. Περιμένουν μπροστά σου τέσσερις άνθρωποι, έξω από το μαγαζί. Υπομονετικά. Μέσα στο μαγαζί ένα ζευγάρι εξυπηρετείται.

Δεν τους ακούς, τους βλέπεις. Συζητάνε χαλαρά με τον ψαρά. Διαβουλεύονται. Κάνουν με το χέρι τους το μέγεθος του ψαριού - προφανώς το θέλουν για φούρνο. Ξανασυζητάνε χαλαρά με τον ψαρά. Λένε ένα αστείο και ξεκαρδίζονται και οι τρεις τους.

Νιώθεις το αίμα να σου ανεβαίνει στο κεφάλι. Θέλεις να γίνεις βίαιος, να αρχίσεις να κατεβάζεις καντήλια. Να κλωτσήσεις μια καρέκλα. Ή να πάρεις ένα τελάρο με σαρδέλες και να φύγεις σαν κύριος. Βήχοντας.

Καταλαβαίνεις ότι όταν οι βεδουίνοι σφάζονται για έναν κουβά νερό, δεν το κάνουν επειδή είναι κατώτερος πολιτισμός, όπως πιστεύουν οι φιλελέδες που θεωρούν τον δικό τους ανώτερο. Αλλά επειδή εκεί που ζουν δεν υπάρχει αρκετό νερό για όλους.

Καταλαβαίνεις επίσης ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε πίεση, σκέφτεται κυρίως την πάρτη του. Αυτό είναι ανησυχητικό. Μόνο στον ανώτερο πολιτισμό των φιλελέδων ταιριάζει.

Το να σκέφτεται ο καθένας την πάρτη του, σε τρία ενδεχόμενα μπορεί να οδηγήσει: α) Χάος. β) Εξουσιαστικές σχέσεις όπου κάποιος έχει τη δύναμη να επιβάλει την πάρτη του πάνω στους υπόλοιπους. (Οι φιλελέδες το ονομάζουν «ίσες ευκαιρίες».) γ) Αυτοοργάνωση: Για παράδειγμα, να αντιληφθούμε όλους όσοι βρίσκονται εκεί ως ένα ενιαίο σύνολο με ενιαίους στόχους. Και έτσι, όποιος ψωνίζει, να νιώθει ότι εξοικονομεί χρόνο και για τον εαυτό του και για τους απ' έξω. Αλληλεγγύη.

Θα προτιμήσω το τρίτο. Είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους καλύτερους.

Με τις σκέψεις, πέρασε η ώρα, η ουρά προχώρησε. Το ζευγάρι έφυγε με το ψάρι του. Συμπαθητικοί άνθρωποι.

Αγγελος Τσέκερης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL