Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
"Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" / Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: Άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" / Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: Άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ

Ολιγωρία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιεί πως οι παρεμβάσεις στην εργασία οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις. Ταυτοχρόνως, διαμηνύει πως διαθέτει όλες τις δυνάμεις του κόμματος, οργανώσεις και μέλη του, στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την αλληλεγγύη. Το κόμμα μας, σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό, δηλώνει 'παρών' σε αυτή τη μάχη. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές” υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η Π.Γ. συνεδρίασε, φυσικά, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με τη συζήτηση να αφορά την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης η Π.Γ συζήτησε και εκτίμησε την κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, στο πεδίο της δημόσιας Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και να πάρει τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση:

* Να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες Υγείας της χώρας.

* Να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας: τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και τις ΤΟΜΥ.

* Να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες Υγείας.

* Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

* Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες.

* Να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ώς 1.000 τεστ την ημέρα.

Γενναία ένεση ρευστότητας για να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση

Στο πεδίο της οικονομίας, επισημάνθηκε πως χρειάζεται μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. “Δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστέρων, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά” σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπογραμμίζοντας το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να αξιοποιηθεί εφόσον χρειαστεί. “Αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες” προειδοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση έχει στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, τα οποία, όπως σημειώνεται, έχουν μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. “Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την Κουμουνδούρου, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Γ. Βρούτσης “αφενός μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους, αφετέρου θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας”.

Επιτακτική η έκδοση ευρωομολόγου

Με το βλέμμα στραμμένο και στις Βρυξέλλες, καθώς, λίγη ώρα αργότερα, θα συνεδρίαζε η αποψινή σύνοδος κορυφής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την ηγεσία της Ε.Ε. να πάρει μέτρα “εδώ και τώρα, εκτός του συνήθους πλαισίου που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες”.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζει αναγκαία γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής ώστε η Ε.Ε. να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, “η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της”.

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μάλιστα την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση ευρωομόλογου προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ανάγκη λήψης του μέτρου αυτού είναι επιτακτική.

Αλ. Τσίπρας: Αρωγοί στη μάχη για τη ζωή, αυστηροί κριτές υπέρ της δημόσιας Υγείας

"Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα. Αν δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι"

“Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών” ανέφερε μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές και γιατροί και να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας. “Θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για την προστασία της ζωής, αλλά και αυστηροί κριτές στον βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας” είπε χαρακτηριστικά.

“Στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, “ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών”. Και πρόσθεσε: “Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δεν λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι”.

Αλ. Χαρίτσης: "Λεφτόδεντρα" για τους κλινικάρχες υπάρχουν;

“Είναι προφανές σε όλους ότι αυτοί που τελικά προσπαθούν με φθηνούς λαϊκισμούς να ξεγελάσουν τον κόσμο της εργασίας είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης απαντώντας στον Στ. Πέτσα και τόνισε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απολογητική του απάντηση, επιχειρεί ανεπιτυχώς να διασκεδάσει “τις κάκιστες εντυπώσεις και να συγκαλύψει τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας και στους εργαζόμενους”.

Τόνισε ότι “το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι 330 εκατ. τον μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η Ν.Δ. για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση” είπε και υπογράμμισε:

“Στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωσή τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL