Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
«Πράσινα και Αριστερά» / Εικόνες από το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πράσινα και Αριστερά» / Εικόνες από το μέλλον

Της Ρένας Δούρου

Δύο ειδήσεις αναφορικά με τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού φωτίζουν διαφορετικά την κλιματική κρίση σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη.

Είδηση πρώτη: Σύμφωνα με τις δορυφορικές φωτογραφίες της NASA, παρατηρήθηκε δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από την Κίνα, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στα αυστηρά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των εργοστασίων και των δραστηριοτήτων και μετακινήσεων των πολιτών που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση για να ανακόψει την επέλαση του ιού.

Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Carbon Brief σημειώνει ότι οι εκπομπές του CO2 της Κίνας τον Φεβρουάριο προσέγγισαν τα 300 εκατομμύρια τόνους, ενώ πέρσι ήσαν 400 εκατομμύρια.

Είδηση δεύτερη: Εδώ και μέρες στα κανάλια της Βενετίας το νερό έγινε... γαλάζιο και επέστρεψαν τα ψάρια! Μάλιστα οι κάτοικοι σχολίασαν θετικά την εξέλιξη αυτή δημιουργώντας και ομάδα στο FB με τον τίτλο “Καθαρή Βενετία”. Η μόλυνση των νερών υποχώρησε λόγω της τουριστικής αποσυμφόρησης.

Και οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν παράδοξες ή “ιδιαίτερες” από τα ΜΜΕ. Μπορεί όμως οι δύο αυτές ειδήσεις να ήσαν και εικόνες από το μέλλον. Ένα μέλλον δυστοπικό, όπου η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα είναι προφάσεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών, είτε πρόκειται για την πρόσβαση στην εργασία είτε για την ελευθερία μετακίνησης.

Έναν κόσμο όπου ο περιορισμός της δημοκρατίας θα γίνεται για το “καλό μας” στο όνομα της προστασίας της φύσης. Έναν κόσμο οικοφασισμού στον αντίποδα του αγώνα για αλλαγή του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος ανάπτυξης, παραγωγής και κατανάλωσης που υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. Ένα σκοτεινό σενάριο, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν βάλουμε εδώ και τώρα τις βάσεις για τον αγώνα που θα βάλει τέλος στα κλιματικά εγκλήματα, τα νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL