Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ηλίας Μόσιαλος / Ηλίας Μόσιαλος: Ο "Κατσ’ στ’ αυγά σ’"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλίας Μόσιαλος / Ηλίας Μόσιαλος: Ο "Κατσ’ στ’ αυγά σ’"

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για τον καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο ψύχραιμα -στις επισημάνσεις που κάνουν- και έγκυρα -στις πληροφορίες που δίνουν- πρόσωπα της κορωνοκρίσης.

Όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως από δεκαετίες σύμβουλος του ΠΟΥ, καθώς και πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οργάνωσης της Υγείας. Ίσως η μόνη χώρα στην οποία δεν εισακούεται είναι η Βρετανία, όπου ζει και εργάζεται. Αλλά εκεί ο Μπόρις Τζόνσον συναγωνίζεται σε εγκληματική ανοησία τους Τραμπ και Μπολσονάρου.

Ο Μόσιαλος δεν ξέρει μόνο από Ιατρική και από Πολιτική της Υγείας. Ξέρει να χειρίζεται και με επαγγελματισμό τα μέσα ενημέρωσης, αφού έμαθε με τον δύσκολο τρόπο το εξάμηνο που διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου.

Αν και η θητεία του αυτή αναδεικνύει τον ανορθολογισμό της ελληνικής πολιτικής, καθώς όταν επέστρεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα, το 2009, ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ -και ταυτόχρονα φτασμένος τεχνοκράτης στον χώρο της Υγείας-, αντί να του αναθέσουν να ασχοληθεί με το αντικείμενό του, έμπλεξε με τα μίντια. Το ήθελε κιόλας, αφού είχε από μικρός το σαράκι της πολιτικής, από τα χρόνια που ήταν “Ρηγάς” στην Ιατρική Αθηνών, πριν στραφεί, όπως και πολλοί της γενιάς του, στην Κεντροαριστερά.

Κάνουμε το σωστό

Ίσως έχοντας αυτόν τον Μόσιαλο -τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- στον νου τους, του την έπεσαν πολλοί στο Facebook, με αφορμή την ασάφειά του στα της Εκκλησίας. Δεν είπε “σταματήστε τη Θεία Κοινωνία” και του την έπεσαν από τα αριστερά. Είπε “να δείξει υπευθυνότητα η Εκκλησία” και του την έπεσαν από τα δεξιά.

Εν πάση περιπτώσει, ο Μόσιαλος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή και φροντίζει από την Αγγλία με παρεμβάσεις σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώνει με σοβαρότητα για την εξέλιξη της πανδημίας- και να δίνει και καμιά συμβουλή.

Προσέχοντας, ταυτόχρονα, να μην... μπατάρει πολιτικά. “Ευτυχώς η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης, άκουσαν τους επιστήμονες και έδρασαν”, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία. Και επιμένει:” Τώρα πρέπει όλοι μας να κάνουμε το σωστό. Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ”. Ή, όπως λέει στη μητρική διάλεκτο, τα τρικαλινά, “κατσ’ στ’ αυγά σ’”.

Εκτιμώντας ότι η Ευρώπη τα έχει κάνει μούσκεμα με τον ιό -“όταν η Γερμανία και η Γαλλία, οι πυλώνες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, απαγορεύουν τις εξαγωγές ιατρικού υλικού, όταν η Τσεχία απαγορεύει τις εξαγωγές αντισηπτικών, όταν όλοι κινούνται σε εθνικό πλαίσιο, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, λέει-, ο Μόσιαλος προτείνει τώρα να απευθυνθεί η Ελλάδα στην Κίνα για τεχνογνωσία και βοήθεια. Και επειδή τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα, η προτροπή του Μόσιαλου είναι:

“Αν μάθουμε κάτι από αυτή την κρίση, είναι ότι χρειάζεται σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας μετά την κρίση. Η προτεραιότητα να είναι στο σύστημα, όχι στις φοροαπαλλαγές. Να δώσουμε τα χρήματα εκεί που πρέπει, στο κοινωνικό κράτος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL