Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ TWEET - ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ / Με καθυστέρηση 10 ημερών κλείνουν οι εκκλησίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ TWEET - ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ / Με καθυστέρηση 10 ημερών κλείνουν οι εκκλησίες

Με ένα tweet ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε -κατόπιν τις πολιτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- να ανακοινώσει την «απόφαση της κυβέρνησης με την οποία αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγει με τη φράση ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» εκδηλώνοντας την ετεροχρονισμένη αντίδρασή του έναντι της γενικότερης στάσης της Ιεραρχίας. Η αναστολή, όπως εξειδίκευσε σε δική της ανάρτηση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα ισχύσει για το διάστημα από 16 έως και 30 Μαρτίου.

“Ας μην έχει επιπτώσεις η πολυήμερη αργοπορία ”

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο» τόνισε χθες το βράδυ ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα». Εξέφρασε δε την ελπίδα «αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».

Ικανοποίηση Μαξίμου για την Ιερά Σύνοδο

Νωρίτερα την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών» εξέφραζαν στην "Α" κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση επιχείρησε να μετακυλίσει την ευθύνη της αναστολής των εκκλησιαστικών λειτουργιών στην Ιερά Σύνοδο στη σκιά των «ιερών εξαιρέσεων» όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρέπεμψε αμήχανα χθες -κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μπρίφινγκ- και η Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός ζήτησε με απόλυτη σαφήνεια να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες» πριν πετάξει το... μπαλάκι «στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου».

«Αυτορρύθμιση της Εκκλησίας»...

Νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας περιορίστηκε στην εκδήλωση της προσδοκίας «να οδηγηθούμε σε μία φυσιολογική αυτορρύθμιση της Εκκλησίας»! Στον απόηχο των τηλεοπτικών εικόνων από τη Θεία Λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πιστοί μεταλάμβαναν από το ίδιο κουτάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαπίστωσε ότι «υπάρχει αρκετή ωριμότητα -απ’ ό,τι έχω δει και από την Ιερά Σύνοδο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από μεμονωμένους μητροπολίτες»!

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Εμείς τα λέγαμε...

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στην απόφαση Μητσοτάκη ήταν: "Η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία είναι σωστή. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αυτή η πρόταση εξ άλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματα εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό".

Υπενθυμίζεται ότι ακραία στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης είχαν ευθυγραμμιστεί με την αρχική θέση της Ιεραρχίας ότι το μυστήριο της μετάληψης δεν δημιουργεί κινδύνους για την διάδοση του ιού. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δε… ξορκίσει τους «άθεους» ζητώντας «να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας»!

Επιπλέον ο Θ. Πλεύρης ισχυριζόταν πως ο νέος κορωνοϊός «δεν… κολλάει από τη Θεία Κοινωνία», ενώ η Έλενα Ράπτη «διακήρυττε» ότι «όταν υπάρχει βαθιά πίστη, δεν φοβάσαι τη Θεία Κοινωνία»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL