Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
O κορωνοϊός "σκότωσε" το νέφος στην Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O κορωνοϊός "σκότωσε" το νέφος στην Κίνα

Του Αργύρη Αργυρίου*

Έχουν γίνει γνωστά σε όλους στοιχεία για την επιδημία του νέου κορωνοϊού SARS - Cov-2. Η ειδησεογραφία κυριολεκτικά κατακλύζεται από σχετικά δημοσιεύματα. Άλλα δίνουν με ψυχραιμία τις τελευταίες εξελίξεις, άλλα συστήνουν τρόπους προφύλαξης και άλλα απλώς ενσπείρουν τον πανικό. Ας δούμε μια άλλη πλευρά των επιπτώσεων από την πρόσφατη πανδημία, αυτή των επιπτώσεων στη βιομηχανία και τις ενεργειακές πηγές.

Η επιδημία, που ξέσπασε πρόσφατα, μέχρις στιγμής έχει ένα αδιαμφισβήτητο κέντρο, τη βιομηχανική περιοχή στα βόρεια της Κίνας, ενώ το αντίστοιχο κέντρο στην Ευρώπη εντοπίζεται στη βόρεια Ιταλία. Στην εποχή της απρόσκοπτης παροχής ανεπεξέργαστων πληροφοριών τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και τα έντυπα ΜΜΕ κυριαρχούνται από σκηνές απείρου κάλλους. Έρημοι δρόμοι, άδεια καταστήματα μαζικής εστίασης, κλειστά εργοστάσια, απαγορεύσεις συναθροίσεων αλλά και μαζική αγορά καταναλωτικών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού, σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν, κλινικές με την υποψία μόλυνσης εκκενώνονται και το αποκορύφωμα όλων είναι η απαγόρευση καρναβαλικών εκδηλώσεων. Μπορεί όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν σε περιορισμένες περιοχές, π.χ. στην Ελλάδα σχολεία ή κάποιες κλινικές νοσοκομείων έκλεισαν σε μερικούς νομούς, αλλά πολλά από αυτά που συμβαίνουν έχουν άμεσες και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που είχαν οι φόβοι για πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου. Η πτώση της τιμής του και των παραγώγων που εξαρτώνται από αυτό είναι τέτοια ώστε να έχουν εξανεμιστεί οι όποιες αυξήσεις των τιμών είχαν επιτευχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με σκληρές προσπάθειες και περικοπές στην παραγωγή από τις χώρες του OPEC. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις 28.2.2020 είχε σημειωθεί η χαμηλότερη τιμή επταμήνου.

Η επίπτωση στις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου θεωρητικά πλέον δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της διακύμανσης. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τις υψηλές τιμές που είχε φθάσει το αργό πετρέλαιο τον Ιούνιο του 2014 (γύρω στα 112 USD/BBL), όλο αυτό το διάστημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανώτερη τιμή της τάξης των 60-70 USD/BBL.

Άγνωστη παραμένει η επίπτωση της απόφασης του OPEC για δραστικές μειώσεις στην παραγωγή αργού. Προσωρινά, τουλάχιστον, η πτώση είναι θεαματική, της τάξης του 10% μέσα σε μια μέρα, μετά την αποτυχία συμφωνίας.

Αντίστοιχη πτωτική πορεία παρουσιάζει και η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στο πλαίσιο του ETS.

Επιπτώσεις και ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά

Η αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού, όπως είπαμε, εντοπίστηκε στην Κίνα. Στο πλαίσιο της διαχείρισης της όλης κατάστασης, ιδιαίτερα στην πληγείσες περιοχές, σημειώνεται κλείσιμο μαζικών χώρων συνάθροισης πολυπληθών ομάδων. Έτσι εργοστάσια και χώροι εργασίας κλείνουν, με αποτέλεσμα τη μείωση ή το σταμάτημα της παραγωγής.

Ιδιαίτερα έχει πληγεί η χημική βιομηχανία της Κίνας. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στην ανάπτυξη άλλης επιδημίας ιού SARS και το 2003. Πάλι τα χημικά εργοστάσια και οι υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων τους είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους. Η Κίνα, και λόγω του μεγέθους της και λόγω των περιβαλλοντικών και εργασιακών νόμων της, είναι ο κύριος προμηθευτής όλου του κόσμου σε χημικές ουσίες, καταλύτες και πρώτες και βοηθητικές ύλες για τη χημική βιομηχανία.

Η μείωση της παραγωγής και η εξάντληση των αποθεμάτων έφερε δυσλειτουργίες σε όλη τη χημική βιομηχανία του πλανήτη. Αγροχημικά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, διυλιστήρια, φαρμακευτικές και χημικές βιομηχανίες υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις με αποτέλεσμα τεράστιες επιπτώσεις και ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ μειώθηκε ακόμα και η αγροτική παραγωγή. Οι δυσκολίες επεκτάθηκαν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η δε κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και οι τιμές πρώτων υλών να επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά το πέρας διετίας. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι είναι δυνατή μια επανάληψη της κατάστασης που συνέβη το 2003. Οι επιπτώσεις όμως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι ακόμα πιο σημαντικές, αφού η χημική βιομηχανία της Κίνας έχει δωδεκαπλασιαστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι επιπτώσεις, η διαχείριση και μια ευχάριστη είδηση

Οι τοπικές αρχές δίνουν τιτάνια μάχη για τη διαχείριση της κατάστασης, που δημιουργήθηκε στον οικονομικό τομέα και την παραγωγή. Βασικά η μάχη δίνεται σε πέντε επίπεδα:

* Διατήρηση της λειτουργικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

* Αναβάθμιση ή δημιουργία νέων κατάλληλων υποδομών.

* Αντιπαλεύουν την παραπληροφόρηση.

* Προσπάθειες για την επαναλειτουργία σχολείων, υπηρεσιών και εργασιακών χώρων.

* Κοινοποίηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα κινεζικές εταιρείες επιταχύνουν τους ρυθμούς εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας με αυτόματα συστήματα παραγωγής και εισαγωγής ρομποτικών τεχνολογιών.

Πέραν των παραπάνω, και άλλοι τομείς αναμένεται να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα. Οι επιπτώσεις σε άλλους οικονομικούς τομείς, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, δεν είναι ακόμα αρκετά ορατές. Σημαντικές επιπτώσεις αναμένονται, εφόσον συνεχιστεί η πανδημία, σε τομείς όπως ο ναυλομεσιτικός, οι αεροπορικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, ο τουρισμός και άλλοι, που θα παρουσιάσουν δυσλειτουργίες μικρές ή μεγάλες και σημαντικές μειώσεις.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων απαιτεί πολύπλευρες δράσεις τόσο από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς όσο και σοβαρές πρωτοβουλίες από τους ηγέτες. Για παράδειγμα η ΙΑΤΑ υπολογίζει τις ζημιές στις αεροπορικές εταιρείες σε πολλά δις. και οι G7 δεν αποκλείουν τη λήψη ακόμα και δημοσιονομικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, μια ευχάριστη είδηση έρχεται από τη μελέτη δορυφορικών στοιχείων της NASA. Το γνωστό νέφος που ταλανίζει την Κίνα έχει μειωθεί στα ελάχιστο μετά την επιβολή καραντίνας και το κλείσιμο πολλών εργοστασίων. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι δορυφορικές λήψεις που εξασφάλισε η NASA και δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είχε βελτιωθεί θεαματικά.

Μόνο μικρό μέρος των επιπτώσεων έχει αποτυπωθεί στο παρόν κείμενο. Τα ζητήματα που εγείρονται αντικατοπτρίζουν μόνο τους φόβους για τη μείωση της ζήτησης λόγω των φόβων για την εξάπλωση της πανδημίας ή προοιωνίζονται άλλες εξελίξεις και τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση; Πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια νέα, παγκόσμια, πορεία προς την ύφεση έχει αρχίσει. Μόνο ο καιρός μπορεί να το αποδείξει.

1.- https://www.bbc.com/news/world-asia-51691967

2.- https://cen.acs.org/policy/global-health/Coronavirus-shadows-Chinas-chemical-industry/98/i6

3.= https://www.weforum.org/agenda/2020/02/coronavirus-chinese-companies-response/

4.- https://www.cnbc.com/2020/03/02/the-rush-to-deploy-robots-in-china-amid-the-coronavirus-outbreak.html

5.- https://www.eex.com/en/market-data/environmental-markets/spot-market/european-emission-allowances#!/2017/06/23

6.- https://new-deal.gr/οι-g7-θωρακίζονται-έναντι-απειλών-όπως-ο/?fbclid=IwAR1UNgG3Rx_t5uf-RV28pfOxarfqshfgiSiSAyYQNQLgB6mnAe1wJnUMG2s

7.- https://www.rigzone.com/news/commodity/customsearch/

* Ο Αργύρης Αργυρίου είναι γεωλόγος B.Sc. - περιβαλλοντολόγος M.Sc., μέλος της γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL