Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τα μηνύματα που φέρνει η πανδημία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μηνύματα που φέρνει η πανδημία...

Με την αρχική εμφάνιση του κορωνοϊού, πριν εξαπλωθεί και χαρακτηριστεί πανδημία, ο υπουργός Υγείας, με αυτοπεποίθηση, δήλωσε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη. Πλην όμως, όπως αποδείχτηκε, καμιά χώρα δεν είναι θωρακισμένη. Μετά, αφ’ υψηλού ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πόσες όμως μονάδες διαθέτει η χώρα;

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3.500 που προβλέπονται από τα διεθνή στάνταρ, για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, που εξυπηρετούν 6 εκατ. πληθυσμό (Αττική, γύρω περιοχές, νησιά),  με μόλις 224 κλίνες ΜΕΘ.

ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ εξελιχθούν άσχημα και οι υπάρχουσες ΜΕΘ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς από κορωνοϊό, τι θα κάνουμε; Ποιο είναι το σχέδιο; Υπάρχει πρόθεση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών;

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ δοκιμάζεται από μια νέα ύπουλη και δύσκολη μόλυνση, με συνέπειες παγκοσμίου πολέμου. Η δική μας χώρα, ευάλωτη, οικονομικά ασθενής, με απειλητική ύφεση και δοκιμασία από τις τουρκικές πιέσεις, χωρίς συμμάχους, με τόσο προβληματική δημόσια διοίκηση και μια κυβέρνηση που αντιπαθεί τον δημόσιο τομέα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

ΟΜΩΣ, αντί η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει με ευθύνη και από κοινού τους κινδύνους, η κάθε πλούσια χώρα προτάσσει τα δικά της συμφέροντα. Τη μια μέρα ο Τραμπ ανακοινώνει ότι δεν φοβάται την πανδημία και την άλλη απαγορεύει χωρίς να ενημερώσει (!) όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ εκτός από τη σύμμαχο Βρετανία!

ΑΠΟ την άλλη η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, παρά μόνο ενέσεις ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, αν και εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί το 60% - 70% του γερμανικού πληθυσμού!

ΚΑΙ ΑΦΟΥ δεν χρειάζεται σχέδιο τόνωσης των οικονομιών της Ευρώπης με το κλασικό δοκιμασμένο μοντέλο της θεαματικής αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ένα έκτακτο κονδύλι 27 δισ. ευρώ αρκεί για να βοηθήσει τις 27 χώρες - μέλη, να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους!

ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ μέτρησε τις συνέπειες στην οικονομία και την εργασία; Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό, που είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς συνεισφέρει το 25% του συνόλου. Πόσο ήταν το ΑΕΠ το 2019; Περίπου 190 δισ. ευρώ. Δηλαδή στον τουρισμό αναλογούν περίπου 48 δισ. ευρώ. Και δυστυχώς ήδη άρχισαν οι ενημερώσεις από τους tour operators στα ελληνικά ξενοδοχεία ότι αδυνατούν να καταβάλουν τις προκαταβολές για τις θέσεις που έχουν κλείσει!

ΟΤΑΝ η ζημιά μόνο της Ιταλίας, με ΑΕΠ 1,6 τρισ. ευρώ, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δις., με τι καύσιμα αυτή η χώρα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος, θα καταφέρει να αντέξει τις συνέπειες; Θα επιστρέψουμε, πάνω από πτώματα, σε διαχείριση με Μνημόνια λιτότητας και φτώχειας; Και προς τα πού θα διοχετευτεί μετά η οργή των Ευρωπαίων πολιτών, αν η Γερμανία επιβάλει και πάλι τη σκληρή γραμμή της;

ΑΠΟ το ένα αυτί μπήκε και από το άλλο βγήκε η προειδοποίηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι οι εισοδηματικές ανισότητες. Η απληστία του πλούτου!

«Η ΦΤΩΧΕΙΑ και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών» προσέθεσε ο Άξελ Φαν Τρότσενμπουργκ, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΙΔΟΥ τι είπε ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς για το ζήτημα: «Οι κανόνες της οικονομίας της αγοράς πρέπει να αλλάξουν. Θα ήταν απαραίτητο να υπάρχουν κανόνες που θα σπάσουν τα μονοπώλια, θα αποτρέπουν τις ανισορροπίες μεταξύ εργαζομένων και γιγάντων της αγοράς, θα ήταν αναγκαία η συλλογική δράση, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση και την κοινωνική προστασία. Αντιμέτωποι με μια τέτοια κρίση, όλοι προσβλέπουμε στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην αγορά».

ΕΧΟΥΝ το θάρρος οι δογματικοί νεοφιλελεύθεροι να αντιληφθούν την κατάσταση και να κατανοήσουν τον ρόλο και τις ευθύνες του δημοσίου τομέα ή νομίζουν ότι και στο ζήτημα αυτό μπορεί η αγορά να αυτρορυθμιστεί;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL