Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Οι διαθεσιμότητες στα πανεπιστήμια πλήττουν το δημόσιο συμφέρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διαθεσιμότητες στα πανεπιστήμια πλήττουν το δημόσιο συμφέρον

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Σφίγγει τη μέγκενη του αυταρχισμού στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας που θα στείλει στην ανεργία 1.349 υπαλλήλους, ενώ θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στα πληττόμενα ιδρύματα. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος προς το παρόν επιχειρεί να κάμψει την αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας και να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο στα πανεπιστήμια με απειλές προς τους πρυτάνεις ότι θα βρεθούν υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος.

Το πρώτο επεισόδιο αυταρχισμού σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά των πανεπιστημίων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Αμέσως μετά, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων τελούνται αδικήματα, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος. Το δεύτερο επεισόδιο καταγράφτηκε λίγες ημέρες μετά, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να αποσπάσει τις λίστες με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, ώστε να γίνει η επιλογή αυτών που θα οδηγηθούν στη χωματερή της διαθεσιμότητας και της ανεργίας.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας συνδέει το μέτρο της διαθεσιμότητας με το δημόσιο συμφέρον (!) προοιωνίζεται κρεσέντο αυταρχισμού, καθώς οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν με νέα πενθήμερη απεργία, τα πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης, ενώ κανένα ίδρυμα δεν έχει στείλει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί. Και το τελεσίγραφο λήγει την Τετάρτη...

Οποία καταστροφή για τη χώρα. «Από την εμπρόθεσμη αποστολή των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και τα συνεπόμενα εξαρτάται, απολύτως, η πρόοδος και η ολοκλήρωση της κινηθείσης διαδικασίας διαθεσιμότητας, το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Ποσώς τους ενδιαφέρει αν το μέτρο της διαθεσιμότητας οδηγεί σε λειτουργική απαγόρευση 8 από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της χώρας. Κάθε ημέρα που περνά, έρχονται στο φως και νέα στοιχεία για τις ολέθριες συνέπειες της διαθεσιμότητας στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το χτύπημα που δέχονται οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, με την απομάκρυνση 94 βιβλιοθηκονόμων. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω στοιχείο: Από τους 71 βιβλιοθηκονόμους που στελεχώνουν τις 8 βιβλιοθήκες και τα 33 σπουδαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσονται στο καθεστώς διαθεσιμότητας οι 50! Δηλαδή οι μισοί. Ήταν υπεράριθμοι αυτοί; Φυσικά και όχι. Ήδη το προσωπικό έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Όταν, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, κάθε εργαζόμενος ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 12 μέλη ΔΕΠ και 400 φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η αντιστοιχία αυτή, με το υπάρχον προσωπικό, είναι διπλάσια (25 μέλη ΔΕΠ και 800 φοιτητές).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι σαφής: Οι Κεντρικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες των 8 Ιδρυμάτων από τις οποίες αφαιρείται προσωπικό, θα αναγκασθούν να μειώσουν ή και να διακόψουν πολλές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ηλεκτρονικές και επιτόπιες υπηρεσίες προς τους χρήστες, προγράμματα εκπαίδευσης χρηστών, εξυπηρέτηση εξωτερικών χρηστών), ενώ ορισμένα παραρτήματα (βιβλιοθήκες σχολών ή/και τμημάτων) θα σταματήσουν να λειτουργούν λόγω παντελούς έλλειψης προσωπικού. Επίσης, διακυβεύεται και η βιωσιμότητα των πολλών και σημαντικών νέων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από τα εν εξελίξει έργα ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες αυτές, μετά το πέρας των έργων, σχεδιάζεται να υποστηρίζονται αποκλειστικά από το υφιστάμενο προσωπικό των βιβλιοθηκών.

Ποιος στρέφεται λοιπόν κατά του δημοσίου συμφέροντος; Τα πανεπιστήμια που δίνουν μάχη για να μην κλείσουν ή το μέτρο της διαθεσιμότητας; Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων απειλούνται ότι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος αν δεν στείλουν τα στοιχεία που ζητούνται για την «ολοκλήρωση της κινηθείσης διαδικασίας διαθεσιμότητας».

"Γνωρίζει το υπουργείο ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται προ λειτουργικού αδιεξόδου μετά την κατάργηση 1.349 θέσεων διοικητικού προσωπικού; Τι σκοπεύει να κάνει για να βοηθήσει τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν, σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή;", ρωτούν επιτακτικά οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων. Καίριες ερωτήσεις που υποδεικνύουν ποιοι πραγματικά στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος, προκαλώντας, παρά τη συνταγματική επιταγή, τη διάλυση των πανεπιστημίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL