Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Α ΛΑ ΚΑΡΤ / Μια Κατερίνα στο Προεδρικό Μέγαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α ΛΑ ΚΑΡΤ / Μια Κατερίνα στο Προεδρικό Μέγαρο

 Στο κάτω - κάτω, ακόμα και η πρωτεύουσα της μακεδονικής Πιερίας, ως Αικατερίνη ξεκίνησε, αλλά ως Κατερίνη σταδιοδρόμησε από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Αφήστε που με όλα αυτά κάποιοι θυμήθηκαν με νοσταλγία το παλιό σουξέ του Πυθαγόρα: “Πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε ν’ αλλάξουμε ζωή”...

Με το καλό, λοιπόν. Και δεν περιμένουμε φυσικά να πάει, και να μας πάει, για ύπνο. Περιμένουμε πάντα άγρυπνη να στηρίξει την ελπίδα ότι μπορούμε να αλλάξουμε ζωή ως χώρα. Περιμένουμε να είναι παρούσα με όλη τη δικαστική εντιμότητα και τη γυναικεία γενναιότητα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, στις μικρές και μεγάλες δοκιμασίες, στις μικρές και μεγάλες τραγωδίες, που βασανίζουν τις Κατερίνες αυτού του τόπου. Και μαζί μ’ αυτές όλους μας.

Γιατί μπορεί, ως Πρόεδρος, να μην έχει ιδιαίτερες θεσμικές εξουσίες. Έχει όμως μεγάλες εξουσίες, μεγάλη επιρροή, σημαντικό ρόλο, όπως θέλετε πείτε το, σε κάποια πολύ κρίσιμα πεδία.

Στην αισθητική της εξουσίας για παράδειγμα. Στη αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και τους κυνηγημένους, που αντιπροσωπεύει μια Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στο πεδίο του μέτρου, που αποστρέφεται, με την εκφορά μιας άλλης ποιότητας λόγου, τους εξτρεμισμούς και τις εθνικιστικές αγριότητες. Στο δύσκολο πεδίο των ιδεών, όπου η δημαγωγική εθνοκαπηλία συγκρούεται με τη συγκροτημένη και συγκρατημένη εθνική στάση.

Σε κάθε έκφανση και έκφραση του αέναου διαλόγου μέσα στην κοινωνία για το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το λογικό και το παράλογο. Το αληθινό που ταυτίζεται με το εθνικό.

Περιμένουμε πολλά; Ίσως. Είναι και οι εποχές που ζούμε απαιτητικές. Αν με αφετηρία τις θετικές παρακαταθήκες των προκατόχων της, και του τελευταίου, και με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό της ρόλο διευρύνει τα όρια του Καλού που μπορεί να παράγει -με τον λόγο, τη σιωπή, τη στάση, το ύφος και το ήθος-, τότε θα έχει ανεκτίμητη προσφορά. Με την προσδοκία να αποδειχτεί Κατερίνα σε όλη τη θητεία της, την καλωσορίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Θανάσης Καρτερός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL